Mavi/Pembe Kart

Konsolosluk yetkililerinin sürekli olarak vatandaşlara eski adıyla Pembe yeni adıyla Mavi kartı almalarını teşvik ettiğini biliyoruz. Peki bu kartı neden almamızı istiyorlar bu kart neden önemli. Yetkililer, Bu kartı Avusturya ...



  1. Alt 10-16-2008, 23:52 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Konsolosluk yetkililerinin sürekli olarak vatandaşlara eski adıyla Pembe yeni adıyla Mavi kartı almalarını teşvik ettiğini biliyoruz. Peki bu kartı neden almamızı istiyorlar bu kart neden önemli.

    Yetkililer, Bu kartı Avusturya hükümetinin bildiğini ve herhangi bir sorun olmadan gönül rahatlığı ile bu kartı Avusturya vatandaşlığına geçen Türk vatandaşlarının alabileceklerini, Avusturya vatandaşlığı için herhangi bir tehlike oluşturmadığını, aksine Türk vatandaşı olmadığınızın ispatıdır diyorlar. Bu kart nedir ve ne işe yarar işte bazı soruların cevapları:

    403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 20 nci madessi uyarınca Türk vatandaşlığından çıkma izni isteyen vatandaşlar, bulundukları ve çalıştıkları ülkelerde daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak, ekonomik, sosyal ve siyasal haklardan yararlanmak amacı ile başka bir devlet vatandaşlığına geçmek istemektedirler.

    Türk vatandaşlığından çıkma izni alan kişilerin nüfus kütüklerindeki kayıtları kapatılmakta ve yabancı muamelesine tabi tutulmakta, dolayısı ile ancak Türk kanunlarının yabancılara tanıdığı haklardan yararlanabilmekte idiler. Bu nedenle de vatandaslar Türkiye´de kazanmış oldukları müktesep haklarını yitirmekteydiler.

    İste, 06.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5203 Saylı Kanun ile yurt dışında yaşayan vatandaslarımızdan 403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29 uncu maddesi geregince yararlanacak olanlar ve yararlanacakları hakların kapsamı genişletilmiştir.

    2 - 5203 Sayılı Kanun hangi hakları saklı tutmuştur ?

    Türkiye Cumhuriyetinin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla;

    Askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü, seçme-seçilme, kamu görevlerine girme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları dışında,

    Sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.

    3 - 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge´den kimler yararlanmaktadır ?

    Doğumla Türk vatandaşı olup da, İçişleri Bakanlığından Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocukları yararlanmaktadır.

    4 - 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge´den kimler yararlanamaz ?

    -Türk vatandaşlığını doğumla kazanamayıp, sonradan kazananlar.

    -Bulundukları ülkenin vatandaşlığını ilticacı statüsünde kazananlar bu belgeden yararlanamazlar.

    5 - 5203 Saylı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge nasıl talep edilir ?

    5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge talebine İlişkin dilekçe ekinde 2 adet fotoğrafla birlikte müracaat edilir.

    6 - 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge hangi makamlarca verilmektedir ?

    Kişilerin bizzat kendilerinin talebi halinde verilmektedir. Bu belgeyi; yurt dışında Türk konsoloslukları, yurt içinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri vermeye yetkilidirler.

    7 - 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge çocuklar adına düzenlenebilirmi ?

    Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesinde kayıtlı olup reşit olmayan çocuklar için, ebeveynlerinin müracaatları halinde bu çocukları adına da müstakil bir belge düzenlenmektedir.

    8 - 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge kimlik belgesi yerine kullanılabilirmi ?

    Söz konusu belge, kimlik belgesi yerine kullanılamaz.

    9 - 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge´nin hangi hallerde değiştirilmesi mümkündür ?

    Kişilerin medeni hallerinde veya kimlik bilgilerinde değişiklik olduğunda bu değişikliğe paralel olarak belgenin değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, kaybolması veya yıpranması halinde de yenisinin düzenlenmesi mümkündür.

    10 - 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge nasıl kullanılmalıdır ?

    a) Belge, saklı tutulan hakları dışındaki iş ve işlemler sırasında ibraz edlecek bir belge olup, vatandaşlığını kazandıkları ülkenin resmi kimlik kartı ile birlikte kullanılması gerekmektedir.

    b) Belge sahiplerinin, vekalet yoluyla işlem yapmaları halinde, vekaletnamelerini çıkartırken vatandaşlığını kazandıkları ülkenin resmi kimlik kartını kullanacaklardır. Bu vekaletname ile vekalet verdikleri şahsa, 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belgenin tasdikli bir suretini de vermeleri gerekmektedir.

    c) Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce uygulamada olan 4112 Sayılı Kanun gereği Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olan kişiler, 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olarak değerlendirilicektir.

    everon bunu beğendi.
  2. Alt 10-14-2010, 17:00 #2
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    Mavi kart hikayesi mavi kartile türkiyede hic bir islem yaptiramazsin aynen yamancilara uygulanan islemleri aynisini uyguluyorlar:ikametkag cikaramiyorsun oturma izin aliyorsun süreli:mavi karta verilen tc:kimlik numarasi hic ama hic bir islem yaptiramiyorsun: Ne noterde:tapudanede nüfüsta mavi kart ile türkiyede bir yabancisintürkiyede ufak bir yatirim yapmak istedim önume bir sürü birokisi engelelercikti:gecici tc :kimilik numarasi almak icn 3 hafta bekliyeceyim:insanlarin zamanin bosa harciyorlar: Bos zamana enersitüketiyoruz:beni tavsiyem bulundugun ülkede yasamaya calismak ben artik izine bili gitmek istemiyorum türkiyiye

  3. Alt 11-13-2010, 00:09 #3
    Ziyaretci
    ceysel Mesajlar: n/a
    niye böyle sorunlarla karşılaştın anlamıyorum. Ben TR de yaşıyorum ve bütün işlerimi pembe/mavi kartım ile hallediyorum. Hİç bir problem de olmuyor. Çalışıyorum...SGK ya bu kimlikle kaydoldum, verilen TC Kimlik no. ile tüm resmi dairelerede kaydımı çıkıyor...!!!!

  4. Alt 11-23-2010, 11:21 #4
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    merhabalar

    bende 3 senedir türkiyede yaşiyorum ve pembe kartım var fakat bundan bugüne kadar hiç yararlanamadım. Gittiğim her yerde pembe kartın ne olduğunu bilmiyorlardı bile. Nasıl olabilir, bazı insanlar yararlanıyor, bazileri yararlanamıyorlar?
    Ayrıca Mavi Kartın eski Pembe kart olduğunu öğrendim. Pembe kartımı değiştirmek zorundamıyım?

    selamlar

  5. Alt 12-06-2010, 16:58 #5
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    bende mavi kart ile trde yaşiorum ve her işlemlerimi onunlan göre biliorum ayrıca çalışıyorum tc kimlik nosuda gayet geçerli oluyor heryerde tek bir sorunum var oda evlendim ve soyismim değişti kart nerde yeniliye bilirim fikri olan var mı il nufüs müdürlüğündemi acaba??

  6. Alt 12-17-2010, 17:28 #6
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    Selam arkadaslar,

    Üzerinde TC kimlik numaramin oldugu mavi kartla hic bir islem yaptiramiyorum ayrica alman vatandasi oldugum ülkenuin kimligini beraber tasidigim halde yinede mavi kart ile islem yaptiramadim,bu konuda hayir yapiliyor diyenler ciddi iseler lütfen emailime yazip benimle irtibat kursunlar o kisilere nelerle karsilastigimi ve neleri yapamadigimi belgeleyeyim,aslinda söylenecek cok sey var ama yinede söylemek istemiyorum,bir devletki verdigi belgenin arkasinda durmuyor,kimse bana masal anlatmasin,saygilarimla..

  7. Alt 12-21-2010, 17:54 #7
    Ziyaretci
    CANO Mesajlar: n/a
    merhaba arkadaşlar,
    ben pembe kart/mavi kart sahibi olan bir alman vatandaşıyım. 4 sendir Tr de çalışıp yaşamaktayım ve bugüne kadar pek sıkıntı çekmedim. Yukarda belirtiği gibi çalışma veya oturma izini almak gerekmiyor. Sadece bugün bir sıkıntı oldu: İş verenim
    SGK nın vatandaşlık numarasına ihtiyacı olduğunu belirtti. SGK da herhangi bir değişiklik olmuş. Bu nedenle eski pempe kartımı, mavı kart'la değiştirmem gerekecek. Mavi kart'da 11 haneli, pembe kart'da olmuyan bir numara varmış. değiştirmek için il veya İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ne gidilmesi gerekiyor.

    selamlar

  8. Alt 01-11-2011, 03:47 #8
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    ceysel´isimli üyeden Alıntı
    niye böyle sorunlarla karşılaştın anlamıyorum. Ben TR de yaşıyorum ve bütün işlerimi pembe/mavi kartım ile hallediyorum. Hİç bir problem de olmuyor. Çalışıyorum...SGK ya bu kimlikle kaydoldum, verilen TC Kimlik no. ile tüm resmi dairelerede kaydımı çıkıyor...!!!!

    Merhaba bende Mavi kat nan tr gitmek istiyorum.
    Benim soum Mavikart nan Almayaya giris cikis yapmam lazim mi?

  9. Alt 01-31-2011, 20:41 #9
    Ziyaretci
    yasemin germny Mesajlar: n/a
    arkadaşlar bende 4 yıldır mavi kart kullanıyorum.tc kimlik no ile çoğu resmi dairede işlem yaptıramıyorum.yabancı tc kimlik no sorgulamamda ''bulunamadı''diyor.tc den sizin ad soyad çıkıyormu?

  10. Alt 02-24-2011, 16:58 #10
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    Ben Mavi kartla hicbir işlem yapamıyorum...... hep sorun hep sorun böyle isim içine ediyim diyorum bazen

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.