Hollanda egitim sistemi

Hollanda’da üniversitelerin kuruluş tarihi 15. yüzyılın sonlarına dayanır. Son zamanlarda özellikle 1950’li yıllarda devlet tarafından yapılan büyük yardımlar sonucu üniversitelerde gözle görülür olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Yüksek öğretim kurumları hızla artırılmış ...


  1. Alt 12-23-2008, 21:49 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Hollanda’da üniversitelerin kuruluş tarihi 15. yüzyılın sonlarına dayanır. Son zamanlarda özellikle 1950’li yıllarda devlet tarafından yapılan büyük yardımlar sonucu üniversitelerde gözle görülür olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Yüksek öğretim kurumları hızla artırılmış ve 1984 yılında Acık Öğretim (Open universiteit-OU) diye adlandırılan eğitim kurumları ile üniversite okumak hemen herkes için mümkün hale getirilmiştir. Yeni açılan Açık Öğretim Fakülteleri(Open universiteit-OU), Üniversiteler(Universiteit) ve Meslek Yüksek okulları (Hogescholen) ile öğrencilere eğitim için geniş imkanlar sunulmaktadır. Üniversitelerde uluslararası üniversite eğitimi (Internationaal inderwijs-IO) adı altında bir sistemle bazı bölümler İngilizce olarak öğretilmektedir. Hollanda devleti üniversiteler için ayrılan kaynaklar bakımından Avrupa’da ilk sıralarda yer alır.

    Hollanda yüksek öğretim sistemi kurumsal olarak üniversiteler ve meslek yüksek okullarından(Hogescholen) oluşur.

    Yüksek Okullar
    Üniversite:
    Hollanda’da toplam 13 üniversite mevcuttur. En eski üniversite 1575 yılında kurulan Leiden Üniversitesidir. Yaklaşık 25.000 ögrenci ile en büyük üniversiteler Amsterdam ve Utrecht’tir. Üniversitelerde daha çok akademik kariyer için eğitim verilir. Verilen dersler(Wetenschappelijk onderwijs-WO) genelde teorik ağırlıklıdır.

    HBO-Yüksek Meslek Okulları (Hoger beroepsonderwijs)
    HBO’lar öğrencileri daha çok mesleki bakımdan eğitirler. Toplam 13 üniversite olmasına karşın ülkede yaklaşık 65 HBO (Yüksek Meslek Okulu) mevcuttur. HBO’larda mesleki eğitimin yanında teori eğitimi de verilir. Bu yüzden üniversiteler ve HBO’lar birbirlerine yaklaşmaktadırlar. HBO’dan alınan bir diploma aynı zamanda üniversitelerde de geçerlidir. Böylelikle yatay geçişler sorunsuzdur. Hollanda’da üniversite okumak isteyen öğrenciler HBO’ları da denemeyi ihmal etmemelidirler. Başvurunuzu yapmadan önce HBO’dan okumak istediğiniz bölümün okulda olup olmadığını öğrenin. HBO’ların iş dünyasının gereksinimlerine göre biçimlendirilmesi mümkündür.

    Açık Öğretim Üniversitesi
    1984 yılından beri eğitim vermektedir. Açık Öğretim Üniversitesi (Open universiteit-OU) daha çok değişik sebeplerden dolayı full-time eğitim alamayan ve eğitimini kendi hazırladığı plana göre yapabilen kişiler için düşünülmüştür. 18 yaşından büyük herkes bu okullara herhangi bir şart koşulmaksızın kaydını yaptırabilir. Derslere katılma zorunluluğu yoktur. Bu okullarda üniversitelerde sunulan bölümlerin çoğu gösterilmektedir. Diplomalar bütün üniversitelerce tanınır. Öğrenciler okullar tarafından belirlenen belirli bir ücret ödemelidirler.

    Uluslararası Eğitim Programları (Internationaal inderwijs-IO)
    Hollanda Eğitim Bakanlığı tarafından yabancı öğrencileri ülkeye çekmek için normal eğitim programları yanında İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dilleri ile eğitim görme imkanı oluşturulmuştur. Bu programlar, en az 2 yıl başarıyla üniversite okumuş adaylar tarafından ziyaret edilebilir ve eğitim çerçevesinde Master, Doktora ve Post-Doc-Programları yer alır.
    Böyle okullar tarafından verilen diplomalar her üniversite tarafından tanınmaktadır.

    Yüksek Öğretim Sistemi
    Doctoraalprogramma’s (Ön Lisans Eğitimi)
    Hollanda’da yeni çıkan bir kanuna göre bir akademik yıl öğrencinin toplaması gereken krediler ile belirlenir. Bir haftada alınan 40 saatlik ders karşılığında öğrenci bir kredi puanı kazanır. Bir akademik yıl 42 hafta sürdüğünden 42 kredi puanı toplanabilir. Eğitimini 4 yılda bitirmek isteyen öğrenciler 168 kredi puanı toplamak zorundadırlar. Tıp, eczacılık ve diş hekimliği gibi bazı bölümleri bitirebilmek için 252 kredi puanına ihtiyaç vardır.

    Doctoraalprogramma’ların ilk yılı( Propaedeuse) bitirildikten sonra öğrenciler Propaedeutisch Examen denen bir sınava tabi tutulurlar. Bu yıldan sonra eğitimlerine Hollanda’da devam etmek isteyen öğrenciler okuyacakları üniversite ile kontağa geçip önceden şartlar hakkında bilgi edinmelidirler. En az dört yıl süren bu eğitimin sonunda öğrenciler Doctoral Examen sınavı ile birlikte 60 sayfalık bir tez (Scriptie) yazmak zorundadırlar. Doctoral Examen doktora (doctorandus) yapabilmek için şart koşulan belgedir.

    Post-doctorale Programma’s ( Lisansüstü Eğitimi)
    Doktora yaklaşık dört yıl sürer. Doktora öğrencisi kendisine verilen bir konu hakkında bilimsel araştırmalar yapar. Üniversitelerde asistent ( Assistent in opleiding-AIO) olarak görev alabilirler. Doktora tezleri (Proefschrift) öğrencilerin isteği üzere başka dillerde de yazılabilir. Tezlerin savunması dekanlığın toplantısında yapılır.

    HBO –Meslek Yüksek OkullarıÜniversitelerde de olduğu gibi öğrenciler kredi puanları toplamak zorundadırlar. Dört yıllık bir eğitim için toplanması gereken kredi puanı 168 dır. HBO’larda eğitim iki bölüme ayrılır. İlk bölüm bir yıllık (Propaedeuse) olup sonunda bir sınav yapılır. İkinci bölüm üç yıl süren ve içinde değişik stajlar da barındıran Hoofdfase’dir. Hoofdfase bölümünde öğrenciler daha çok alanları ile ilgili pratik bilgileri öğrenmeye başlarlar. Üçüncü yılda stajlara başlanır. Öğreniciler yaptıkları stajlar hakkında belirli aralıklarla yazılar yazarlar. HBO eğitiminden sonra yapılan bitirme sınavı (Getuigschrift van het afsluitend examen) sonucu Bachelor adını taşıyan bir diploma verilir.

    Post-HBO-Programları
    Mezun olanlar için üniversitelerde de olduğu gibi eğitime devam imkanı verilmektedir. Ancak doktora yapmak isteyen öğrenciler üniversitelere geçiş yapmak zorundadırlar. HBO mezunları için HBO’lar tarafından düzenlenen programlar genel olarak önde gelen firmalar tarafından desteklenir. Bu yüzden verilen eğitim daha çok mesleki ağırlıklıdır.

  2. Alt 12-23-2008, 21:54 #2
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Yönetsel Yapı

    Hollanda’da okulların yönetim ve finansmanı çoğunlukla yerel yönetimlere (belediye) ilgilenir. Bununla birlikte ilköğretim düzeyindeki okulların % 70’i, ortaöğretim düzeyinde ise % 80’i özel kurumlardır. Bunlar arasında az sayıdaki kilise ve dernek okulu da vardır ve bunların finansmanının bir kısmına da yerel yönetimler katkıda bulunur.

    Okullar Türkiye’de olduğu gibi her yıl denetmenlerce denetlenmez. Her okulun denetmeni öncelikle veliler ve okulun müdürüdür. Öğretmenler yılın çeşitli dönemlerinde hizmet içi eğitim kurslarına alınarak eğitim uzmanları rehberliğinde yaşanan sorunlar tartışılır, çözüm bulunmaya çalışılır.

    Velilerden gelen okul ve öğretmenlerle ilgili şikâyet ve yakınmaları yerel yönetim ve Eğitim Bakanlığı karara bağlar.

    Zorunlu Eğitim

    Hollanda’da zorunlu eğitim 12 yıldır. Okulöncesi eğitim de zorunlu eğitim kapsamındadır. Çocuklar 4 yaşına kadar Refah, Sağlık ve Kültür İşleri Bakanlığına bağlı çocuk yuvalarında bakılır ve eğitilir. Bu zorunlu değildir. Bu bir okul öncesi eğitim değildir. Bu yuvalarda lise üstü iki yıllık yüksekokul mezunu öğretmenler görev yaparlar.

    Dört yaşına giren çocuk, o andan itibaren Temel Okula (ilköğretim) isterse kaydını yaptırabilir. Ancak beş yaşına giren çocuklar kayıt yaptırmak zorundadırlar. Yani zorunlu eğitime başlama yaşı beştir. Zorunlu eğitim 17 yaşında bitirilir.

    18 yaşında veya 18 yaşından büyük olan herkes, yetişkinler eğitimini izleyebilir. Yetişkinler eğitiminden belediyeler sorumludur ve çeşitli eğitimleri sunmaları gerekir

    Kamu ilkokulları ve dini temele dayalı ilkokullar bulunmaktadır. Kamu okulları belli bir dini inanç veya hayat görüşü temelinde eğitim vermemesine karşın, dini temele dayalı okullar verir. Örneğin Katolik veya ProTESTan okulları gibi. Ayrıca İslamiyet, Musevilik, Hinduizm, hümanizm gibi inançlara dayalı okullar ve serbest okullar (vrije school) da vardır.

    Zor öğrenen çocuklar ve özürlü çocuklar için özel amaçlı okullar vardır. Bu okullar, hem kamu okulları hem de dini temele dayalı okullar olabilir.

    Temel Okul

    Temel okul sekiz yıllık bir okuldur. Bunun ilk iki yılı okulöncesi eğitim niteliğindedir. Bu kısımda lise üstü üç yıllık eğitim gören okulöncesi eğitim öğretmenleri görev yaparlar.

    Üçüncü sınıfta okuma yazma, hesap gibi etkinliklerin yapıldığı aşama başlar. Burada çocukların karşısına dört yıllık bir üniversite mezunu sınıf öğretmeni çıkar. Bu kısımda aynı sınıf öğretmeniyle beş yıl eğitim gördükten sonra (bizdeki 5. sınıf) 7. sınıfta öğrenciler ortaöğretime geçerler.

    Köprü Sınıf




    Temel okulun birinci kademesini bitiren öğrenciler zeka ve yetenekleri doğrultusunda ve kendilerine uygulanan testler sonucu üç ortaöğretim türünden birine kaydını yaptırırlar. Okul türünün belirlenmesinde sınıf öğretmenlerinin önemli ağırlıkları vardır.

    Okul türü belli olan öğrenci kabul edildiği okulun hazırlık bölümüne devam eder. Bu hazırlık sınıfına köprü sınıfı denir. Bu sınıfta öğrencinin gösterdiği edim o okul türünde kalıp kalamayacağını gösterir.

    Ortaöğretim




    Hollanda’da ortaöğretim de zorunludur. Temel okulun birinci kademesini bitiren öğrenciler diploma almadan, edimlerine göre üç ortaöğretim kurumundan birinin köprü sınıfında okuma hakkı kazanır. Bunlar;

    1. Orta dereceli meslek eğitimi (MAVO): Ortaöğretim sonucu meslek edindirmeye yönelik çıraklık okullarıdır.

    2. Yüksek dereceli genel ortaöğretim (HAVO): Meslek yüksekokulu ve üniversite düzeyinde teknik eleman ve ara insangücü yetiştirmeye yönelik okullardır.

    3. Bilimsel eğitime hazırlayıcı genel ortaöğretim (VWO): Üniversite düzeyinde eğitim veren okullardır.Üst düzeyde edim gösteren öğrenciler bu kademede eğitim alırlar.

    Meslek Eğitimi ve Yetişkinler Eğitimi

    Meslek eğitiminde üç seviye vardır: • orta dereceli meslek eğitimine hazırlayıcı eğitim (VMBO) • orta dereceli meslek eğitimi (MBO) • yüksek meslek eğitimi (HBO)

    Orta dereceli meslek eğitimine hazırlayıcı eğitim (VMBO), öğrencileri bir sonraki eğitime veya iş pazarına hazırlar. Orta dereceli meslek eğitimi (MBO), mesleğe rehberlik eden öğrenim yoluna ve mesleğe yönelik öğrenim yoluna sahiptir. 16 yaşında veya 16 yaşından büyük gençlere ve yetişkinlere yöneliktir.

    Yetişkinler eğitimi, 18 yaşından büyükler içindir. Ayrıca, dili Hollandaca olmayan kişilere verilen eğitimle ilgilidir: İkinci dil olarak Hollandaca (NT2), Sosyal çalışmalar ve mesleğe yönelim.

    18 yaşında veya 18 yaşından büyük olan gençler için eğitim bursu istenebilir

    Yüksek Dereceli Eğitim

    Bilimsel eğitim (WO), ondört üniversitede verilmektedir. Öğrenciler seçmeli dersler ve branşlar yoluyla kendi programlarını kısmen oluşturabilirler.

    Yüksek meslek eğitimi (HBO), meslek uygulamasında teorik ve pratik önhazırlığa yöneliktir. Bu eğitim, yüksek okullarda verilir. Eğitim dili İngilizce olan yüksek meslek eğitimleri de vardır.

    Yüksek açık öğretim, Açık Üniversite tarafından verilir ve özellikle yetişkinlere yüksek öğretim yolunu açmayı amaçlar. Bazı kurslar ve eğitim programları ayrıca İngilizce dilinde de verilmektedir.

    Hollanda Eğitiminden Bazı Özellikler

    · Öğrencilerin jimnastik dersi dışında önlük ya da üniforma giymesi gerekmez.

    · Bir öğretim yılı üç dönemde tamamlanır.

    · Sınavlarda puanlar 1-10 arasında verilir.

    · Türk, Fas, Portekiz, İspanyol, İtalyan, Moluk, Surinam, Antil, Aruba ve Yunan asıllı olan öğrencilere sayıları 10’u bulmaları halinde haftada 5 saat kendi dillerinde eğitim verilmektedir. Bunun yarısı ders saatleri dışında verilir. (Bunlar yurttaş ya da azınlık değil, tekrar kendi ülkelerine dönecek olan “konuk” kabul edilirler)

    · İkili öğretim uygulaması bulunmamaktadır.

    · Temel okulun süresi 8 yıldır. Ancak isteyen daha kısa sürede bitirebilir.

    · Başarısız öğrencilere ders dışı saatlerde ek dersler verilir. Ödev verilmez.

    · Temel okulda sınıfta kalma yoktur.

    · Temel okulun ilk dört yılında çocuklara yılda 880 saat, sonraki sınıflarda 1000 saat ders verilir. Dinlenme araları ayarlanarak çocukların sabah geliş ve akşam ayrılış saatleri eşitlenir.

    · Ortaöğretimde her öğretmenin bir dersliği vardır ve öğrenciler her ders taşınırlar.

    · Ortaöğretimde proje ve araştırmalar ödev olarak verilebilir.

    · Zorunlu öğretim ücretsizdir. Öğrencilerin kitap, defter ve kalemleri okulca karşılanır. Ancak sosyal etkinlikler için velilerden katkı istenebilir.

    · Ortaöğretim ücretlidir ve velinin geliri ve çocuk sayısı dikkate alınarak belirlenir. Ücretler okul ve kişiye göre yıllık 150 ile 1604 Hollanda Guldeni arasında değişir.

    · Din dersleri zorunlu değil, isteğe bağlıdır.

    KAYNAKLAR

    1. MEB (Millî Eğitim Bakanlığı). 1996 Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Eğitim Sistemleri. Ankara: Millî Eğitim Basımevi.


    2. Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. 1996 Hollanda’da Okula Gitmek. (Türkler için Tanıtım Kılavuzu). Hollanda Eğitim ve Bilim Bakanlığı Yayını.

    3. www.ed.gov/nle/ 1999 Nederlands: Educational System.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.