Kanada'da merkezi bir eğitim sistemi yerine eyaletlerin kendi eğitim ihtiyaçlarını belirledikleri yerel bir eğitim sistemi vardır. Buna göre 12 eyaletin uyguladığı kendine ait eğitim programları bulunmaktadır ancak ülke genelinde eğitim standardı yüksek tutulmaktadır. Kanada'yı oluşturan eyaletler şunlardır:

1. British Columbia (BC), Başkenti: Victoria

2. Saskachewan (SK), Başkenti: Regina

3. Alberta (AB), Başkenti: Edmonton

4. Ontario (ON), Başkenti: Toronto

4. Manitoba (MB), Başkenti: Winniped

5. Québec (QC), Başkenti: Québec City

6. Newfoundland (NF), Başkenti: St. Jhon's

7. New Brunswick (NB), Başkenti: Frederiction

9. Province Edward Island (PE), Başkenti: Charlottetown

10. Nova Scotia (NS), Başkenti: Halifax

11. Yukon Territory (YT), Başkenti: Whitehorse

12. Northwest Territories (NT), Başkenti: Yellowknife

Kanada'da 6 yaşında okula başlayan bir öğrenci 11, 12, 13. sınıflara geldiği zaman -eyaletlere göre değişmek üzere- orta öğrenimi bitirmiş olur.

Öğrenci orta öğrenimini bitirdikten sonra üniversite, kolej (college) veya Cégep'e (mesleki-genel yüksek öğretim) kurumlarından birine devam edebilir. Cégep'e gidecek olan öğrenci genel yüksek öğreniminin 2 yılını veya mesleki eğitiminin 3 yılını orta öğretim ile üniversite arsındaki bir dönemde tamamlar. Cégep sistemi Kanada'da Fransızca'nın ağırlıklı olarak konuşulduğu Québec eyaleti uygulamaktadır. Ontario bölgesinde ise zorunlu eğitim 13 sürmektedir.

Kanada eğitim sisteminin genel bir şeması şu şekildedir:

DEVLETE AİT OKULLAR

Günümüzde pek çok devlet okulu uluslar arası öğrenci de kabul etmeye başlamıştır. Yerel idareler tarafından finansal olarak desteklenen bu okullar yerel yönetimlerin atadığı yöneticilere tarafından yönetilir ve karışık eğitim yaparlar. Bu okulların bir kısmında bölgeden bölgeye göre değişmekle birlikte din eğitimi de verilmekte olup eğitimin geneli ise laiktir. Yine bu okulların uluslar arası öğrenci kabul koşulları ve ücretler bölgeden bölgeye göre değişmektedir.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI

Her eyalette özel eğitim kurumları bulunur. Bu tür kurumlar çocukları için deniz aşırı kaliteli bir eğitim düşünen aileler iyi bir alternatiftir. Kanada'nın önde gelen iş adamı ve politikacılarının çoğu özel eğitim kurumları mezunları arasından çıkmaktadır. Bu tür eğitim kurumlarının eğitim izinlerini eyaletlerin eğitim bakanlıkları verir ve yine aynı bakanlık denetler. Özel eğitim kurumları tek veya karışık eğitim yapabilirler. Bu okulların bazıları yatılı eğitim olanağı sunmaktadırlar.

ÜNIVERSITELER

Kanada üniversitelerinde lisans derecesinden doktoraya sertifikalardan mesleki programlara kadar geniş yelpazede programlar bulmak mümkündür. Üniversitelerin ücretleri eyaletlerden eyaletlere göre değişebilmektedir. Üniversitelerde eğitim takvimi semestre ve trimester olarak Eylül'de başlar ve Mayıs'ta sona erer ancak yaz dönemi de eğitim yapan üniversiteler de bulunmaktadır. Kanada'da iki dilli -İngilizce ve Fransızca- bir eğitim sistemi vardır. Üniversiteye girişte tek bir sınav sistemi yoktur ancak TOEFL veya IELTS girişler için hemen hemen bütün üniversiteler tarafından öğrencinin İngilzce yeterliliğini ölçmek için kabul edilen sınavlardır.

COMMUNITY KOLEJLER VE TEKNİK ÜniversiteLER

Kanada'da ACCC (Kanada Community Kolejleri Birliği)'ne üye 175 tane orta öğretim sonrası eğitim veren Community College, Technical Institute, University College ve Cégep adıyla daha cok ticaret, sanayi ve kamu hizmeti programları sunan yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Bu tür okullar 2 yıllık meslek yüksek okulu niteliğinde okullar olup üniversitelerde verilen eğitimlerden farkı eğitimlerin mevcudu az sınıflarda, labaratuar ortamında, okul dışı çalışmaların ve interaktif eğitim metotlarının uygulanmasıdır. Bu tür okulların bir özelliği de Kanada'nın ekonomi politikasının bir gereği olarak ders üfredatlarının sektör/işverenlerin talepleriyle doğru orantılı olarak düzenlenmesidir. Okulların çoğu ISO kalite belgesine sahiptir.

MESLEKİ KOLEJLER

Mesleki/Teknik Kolejler özel okul statüsündedir ve iş dünyasına yönelik kısa süreli eğitimler verirler. Uzmanlık konuları iş dünyasının ihtiyaçları olan işletmecilik, bilgisayar ve büro yönetimi gibi konulardır. Bu tür okulların oldukça makul fiyatları vardır.

İNGİLİZCE EĞİTİM PROGRAMLARI

Çift dilli bir ülke olan Kanada'da İngilizce eğitimleri üniversite ve community kolejlerde veya Kanada'nın geneline yayılmış özel eğitim kurumlarında verilmektedir. Özel dil okullarının program başlama tarihleri üniversite ve kolejlere göre daha esnektir.

alinti:ekdil