Avustralya Eğitim Sistemi

Avustralya eğitim sistemi 4 bölümden oluşmaktadır: 1.İlköğretim 2.Orta öğretim 3.Mesleki Eğitim 4.Yüksek Öğretim (Üniversite) Avustralya’da her eğitim bölümünde özel ve devlet eğitim kurumları bulunmaktadır. Eğitimin kalitesi ve programlar eyalet veya ...


  1. Alt 01-21-2009, 13:42 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Avustralya eğitim sistemi 4 bölümden oluşmaktadır:

    1.İlköğretim
    2.Orta öğretim
    3.Mesleki Eğitim
    4.Yüksek Öğretim (Üniversite)

    Avustralya’da her eğitim bölümünde özel ve devlet eğitim kurumları bulunmaktadır. Eğitimin kalitesi ve programlar eyalet veya bölge otoriteleri tarafından belirlenmekte ancak eğitim sistemleri arasında çok az farklılık bulunmaktadır. Örnek olarak Western Australia, South Australia, Queensland ve Northern Territory bölgelerinde ilk öğretim 7 yıl ve orta öğretim ise 5 yıl sürmektedir. New South Wales, Victoria, Australian Capital Territory ve Tasmania bölgelerinde ilk öğretim 6 yıl ve orta öğretim de 6 sürmektedir. Orta öğretimden mezun olan bir öğrenci mesleki niteliklerini geliştirmek için Meslek Yüksek Okulları’na veya üniversitelere devam edebilir.

    İLK ÖĞRETİM
    İlk öğretim çağına gelen çocuklar yaş gruplarına göre ayrılırlar ve ilk okul boyunca tek öğretmenden ders alırlar. Öğrenciler sınıf içerisindeki performanslarına göre öğretmen tarafından derecelendirilir ve sınıf geçme veya kalma kanaati öğretmen tarafında verilir. Yüksek yetenekli öğrenciler sınıf atlayarak eğitimlerine devam edebilirler başarısız olanlar ise sınıf tekrarı yaparlar.

    ORTA ÖĞRETİM

    Avustralya’da orta öğretim öğrencilerinin yaklaşık %30’u özel veya bir dine bağlı okullara devam etmektedirler. Devlete bağlı okulların çoğunda karma eğitim yapılırken özel eğitim kurumlarının pek çoğunda yalnız kız veya yalnız erkekler olarak eğitim yapılır. Yine özel eğitim kurumları öğrencilerini seçerek alırlar ve düzenledikleri giriş sınavları ve İngilizce dil yeteneklerine göre öğrenci seçiminde bulunurlar. Orta okulların ilk yılında temel dersler; İngilizce, Matematik, Bilim ve Fizik Eğitimi okutulur. Orta öğretimde aynı zamanda öğrencilere çok çeşitli seçmeli dersler sunulur. Bunlardan bazıları: Yabancı Diller, Sanat, Müzik, Tarih, Bilgisayar ve Teknik Konulardır. Orta öğretimin son sınıflarına doğru öğrencilerin belirli alanlarda uzmanlaşmaları teşvik edilir ve seçtikleri uzmanlık alanlarında üniversite eğitimi almaları konusunda yönlendirilirler.

    Avustralya’da her eyalet 12.sınıfa gelen öğrencilerine şu sertifika/diploma dereceleri verirler:

    -Australian Capital Territory: ACT Year 12 Certificate
    -New South Wales: Higher School Certificate (HSC)
    -Northern Territorty: Senior Secondary Studies Certificate
    -Queensland: Queensland Senior Certificate (QSC)
    -South Australia: South Australian Certificate of Education (SACE)
    -Tasmania: Tasmanian Certificate of Education (TCE)
    -Victoria: Victorian Certificate of Education (VCE)
    -Western Australia: Certificate of Secondary Education

    Ortaöğretimi bitiren her öğrenci üniversiteye doğrudan katılma hakkı kazanmaz. Üniversiteler istenen bölümle ilgili kontenjanlara bakarlar ve ona göre öğrenci kabul ederler. Ortaöğretimden sonra üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler için ikinci bir yol da TAFE adı verilen Meslek Yüksek Okulları veya özel meslek okullarıdır.

    ÖZEL MESLEK KOLEJLERİ VE TAFE ENSTİTÜLERİ

    Çoğu özel meslek kolejleri belirli bir mesleki veya teknik alanda uzmanlık eğitimi verir. Bu okulları bitiren öğrenciler ilgili alanda kolayca iş bulabilirler. Eğitim verilecek konulara iş dünyası ile koordineli olarak sağlanır. Önemli eğitim konularından bazıları: Turizm ve konaklama, bilgisayar, fotoğrafçılık, iş idaresi, grafik sanatları vb. dir. Avustralya eğitim sistemi içerisinde TAFE (Technical and Furher Education) orta öğretim sonrası ile üniversite öncesi verilen bir eğitimdir. TAFE eğitmenlerinin çoğu aynı zamanda endüstri veya ticarette istihdam edilen kişilerden oluştuğu için bu eğitmenler iş ve endüstrideki tecrübelerini derslerde öğrencilere aktarırlar. TAFE ’ler hükümet tarafından finansal açıdan desteklenirler ve çok değişik alanlarda mesleki eğitim sunarlar. TAFE ‘lere giriş şartları daha kolay olmasının yanında mezun olan öğrenciler TAFE ‘lerden aldıkları dersleri üniversite okumak istedikleri takdirde kredi olarak kullanabilirler. Bu onlara 6 ay ile 18 ay gibi bir süre kazandırır.


    ÜniversiteLER


    Avustralya’daki üniversitelerin çoğu devlet üniversitesi veya devletin desteklediği enstitülerdir. Çok az sayıda özel üniversite bulunmaktadır. Üniversiteler öğrencilere diploma derecesinden doktora derecesine kadar değişik eğitim dereceleri verirler ancak her üniversite bütün eğitim konularında derece vermez.

    Üniversiteler tarafından verilen eğitim dereceleri şunlardır:

    -Diploma: 2 yıllık tam zamanlı eğitim sonrası verilir.

    -İleri Diploma: Diploma derecesi üzerine 6 ay ile 9 ay arası bir eğitim alındıktan sonra verilir. Diploma ve İleri Diploma dereceleri aynı zamanda TAFE ‘ler tarafından da verilir ve üniversite lisans eğitiminde kredi olarak kullanılabilir.

    -Lisans Derecesi (Bachelor Degree): En az 3 yıllık tam zamanlı eğitim sonrası verilir. Çoğu Lisans Derecesi örneğin Mühendislik, Tıp, Dişçilik gibi alanlarda genellikle 4 yıl veya daha uzun bir eğitim sonrası verilir.

    -Lisans Üstü Derecesi (Postgraduate/Graduate Certificate): Lisans derecesi üzerine tam zamanlı olarak en az bir sömestre okunduktan sonra verilir.

    -Master Derecesi (Masters Degree): Normal olarak Lisans Üstü derecesi üzerine 2 yıl veya alınacak bir Honors Bachelor derecesi üzerine bir yıl okunduktan sonra verilir. Master derecesi yapılan bir tez çalışması ile tamamlanır.

    -Doktora (Doctorate): Tam zamanlı olarak en az 3 yıllık bir eğitimin sonunda verilir. Doktora derecesi bir tez çalışması veya araştırma ile tamamlanır ve Master derecesinden sonra bazı istisnalarda Honors Bachelor derecesi sonrasında verilir.

    SINIF GEÇME DERECELERİ
    Avustralya eğitim sistemi ‘Alpha System’ üzerine kurlu oluıp A,B,C,D,F harfleri ve bu harflere ilave edilen +,- işaretleri ile notlama yapılır.

    A+: 90/100 ve üzeri
    B-: 65-70/100 yaklaşık olarak
    C: 55/100 civarı

    Alternatif olarak şu 4 derece de kullanılabilir: HD (High Distinction), D (Distinction), C (Credit) ve P (Pass). Bu sistemde HD A veya A+ ya denk gelir.

  2. Alt 05-16-2010, 12:52 #2
    Ziyaretci
    aysuk Mesajlar: n/a
    avustralyanın dersleri nelerdir

  3. Alt 05-21-2010, 01:14 #3
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    avustralyada dersler almanya ve avusturyadaki gibi degildir. ingilizcenin yani sira fransizca, japonca, italyanca, vs, bir cok sport cesitler, fotorafcilik, oyunculuk, denizbilgisi, ev bilgisi ve bunun gibi bir cok degisik ders secimleri var. Tabiki orda bir derssaati 50 veya 55 dakika arasinda degisiyor.Senede 6 degisik ders secme haklari var. Bu Highschool icin gerlidir.

    bende bir yerde okumustum aklimda kalmis :D

    insallah yardimci olabilmisimdir

  4. Alt 05-27-2010, 18:28 #4
    Ziyaretci
    berkay123456 Mesajlar: n/a
    çok yardımcı oldun teşekkürler aradığım buydu

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.