2008-2009 eğitim-öğretim dönemi 8 Eylül'de başlıyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala, birçok öğrenciyi ve aileyi heyecan sarmış durumda. Bu heyecan bazı öğrencilerde korkuya da dönüşebiliyor. Uzmanlar; özellikle okulla ilk kez tanışacak olan çocukların ailelerini, okul korkusuna karşı uyarıyor.

Öğretmeniyle konuşun


Psikolojik Danışman Seçil Akaygün, okul korkusunun özellikle ilkokul öğrencileri arasında çok yaygın olduğunu söyledi ve ailelerden sağduyulu olmalarını istedi. Bu korkunun aşılabilmesi için velilerin çocuğun öğretmeniyle işbirliği yapmasının şart olduğuna değinen Akaygün, sözlerini şöyle sürdürdü:

Arkadaşları etkiliyor


"Korumacı anne-babaların çocukları, okul gibi yabancı ortamlarda zorlanabiliyor. Anaokuluna gitmiş çocuklar ise tanımadıkları kişilerle biraraya gelmeye alışık olduklarından, geçiş dönemini daha çabuk atlatabiliyor. Okuldaki arkadaş çevresi, öğretmenin davranışları ve derslere uyum sağlayamamak da; korkuyu tetikleyen nedenler arasında."


Seçil Akaygün, çocuklardaki okul korkusunu yenmek için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

* Anne-babalar, okul korkusu olan çocuklara mutlaka şefkatle yaklaşmalı.


* Anne-baba çocuğa; okula gitmeyi istese de, istemese de onu sevmeyi sürdüreceklerini söylemeli. Bu güveni verdikten sonra ona, okula gitmesinin gerekli olduğu anlatılmalı.

* Bu dönemde çocuk gerekirse okul bahçesine gidip dönebilir ya da ev ödevini alıp, okuldan çıkabilir. Çocuğa kesinlikle baskı yapılmamalıdır. Ama elbette okulla bağlantısının tamamen kesilmesine de, kesinlikle müsaade edilmemelidir.