Avusturya’da Gençleri Koruma Yasası neleri içeriyor, gençler hangi haklara sahipler… Ümit Kılıçarslan’ın kaleminden…

Değerli okuyucularımız. Gazetemizin bu sayısının hukuk köşesini gençlere ayıralım dedik ve şöyle kısaca jugendschutzgesetz´e göz attık. Bakalım bu kanun henüz reşit olmayan gençlerimize hangi kısıtlamalar getirmiş ve onlara hangi hakları sağlamış?

● Gençliği koruma yasası Avusturya’nın tüm eyaletlerinde aynı mıdır?
Hayır. Her eyaletin gençleri korumaya yönelik kendine ait bir kanunu vardır.

● Reşit olmak ne demektir?
18 yaşını dolduran herkes reşittir. Bu andan itibaren gençleri koruma kanunu uygulama dışı kalır.

● Ticari ehliyet belgesine sahip olmayı zorunlu kılan bir iş yapabilir miyim?
Ticari ehliyet belgesi 18 yaşını dolduranlara verilir. Böyle bir iş için ayrıca ustalık belgesi alınması şarttır.

● Ailem yanımda olmadan yurtdışında tatil yapmak istesem nelere dikkat etmeliyim?

Yurtdışında tatil yapılan ülkenin kanunları geçerlidir. Yanlış anlaşılmalardan kaçınmak için ailenizin size üzerinde isimlerinin adreslerinin ve telefon numaralarının bulunduğu yazılı bir belge vermesi gerekmektedir. Sadece anne ya da babanızın izni yeterlidir. Yanınıza sağlık sigortası belgesi(Urlaubskrankenschein) almayı unutmayın.

● Sinemada hangi filmleri izleyebilirim?

Behörde (resmi makam) tarafından yaş seviyeniz taban alınarak izin verilen tüm filmleri izleyebilirsiniz. Bir filmin hangi yaş grubunun izlemesine izin verildiğini sinemadan, sinema programlarından veya internetten öğrenebilirsiniz. Ayrıca filmin bitiş zamanı tek başınıza veya bir denetçi (Aufsichtsperson) gözetiminde eve gidebileceğiniz bir zaman olmak zorundadır.

● Kimler denetçi olabilir?

Genel olarak ebeveynler, 18 yaşını doldurmuş yetiştirme yetkisine ( Erziehungsberechtigung) haiz olanlar mesela öğretmenler ve gençler için danışmanlar.

● Erziehungsberechtiger kimlerdir?

Bu kişiler sizin anne babanız, üvey anne babanız ve sosyal yardım kurumu tarafından yetiştirilmeniz için görevlendirilen kişilerdir.

● Otostop çekebilir miyim?

Steiermarkt’da otostop çekmek 15 yaşını doldurana kadar yasaktır. Acil durumlarda, bir denetçi eşliğinde veya şoförün sizi tanıması durumunda hariç. Kärnten ve Vorarlbergte bu yasak 14 yaşını doldurana kadardır. Geriye kalan tüm eyaletlerde otostop çekebilirsiniz. Bunun tehlikeli olabileceğine dikkat edin. Sonuçta sürücüyü tanımıyorsunuz.

● Ne zamandan itibaren evden ayrılabilirim?

18 yaşınızı doldurana kadar anne ve babanız sizin nerede yaşayacağınıza karar verme yetkisine sahiptir. Acil durumlarda anne ve babanız polise sizin nerede olduğunuzu tespit etmesi için başvuruda bulunma hakkı vardır. Ama ailenizin iznini alarak 18 yaşını doldurmadan da evden ayrılabilirsiniz.

● Ailem benim için ne kadar nafaka( Unterhalt) ödemek zorundadır?

Eğitiminizi sürdürdüğünüz ( Schule, Studium) ve yeterli geliriniz olmadığı müddetçe bakımınızı sağlamak için aileniz sizin yanınızda olmak zorundadır. Nafakanızın miktarı konusunda sizin sosyal ilişkileriniz, kabiliyetleriniz ve gelişim olanaklarınız göz önünde bulundurulur.

Ailenizle aynı evde oturduğunuz ve onlar tarafından bakıldığınız müddetçe ( yemek, oturma, giyim kuşam, okul için araç gereçler ve boş zaman) aileniz başka hiç bir yardımda bulunmak zorunda değildir.Anne ve babanız ayrı yaşıyorlarsa yanında yaşamadığınız babanızsa babanız annenizse anneniz size parasal yardım yapmak zorundadır.Para ilke olarak yanında kaldığınız kişiye ödenir.

● Ne kadar harçlık alabilirim?
Harçlığınızın miktarı size ne kadar nafaka düştüğüne ve yaşınızın kaç olduğuna göre değişir.

● En erken ne zaman evlenebilirim?

18 yaşınızı doldurur doldurmaz evlenebilirsiniz.16 yaşını doldurduysanız ve evlenmeyi düşündüğünüz kişi 18 yaşını doldurmuşsa, mahkemeye size evlenme izni vermesi için başvurabilirsiniz.

● Günümün ne kadarını dışarıda geçirebilirim?

Eğer viyana niederösterreich ya da burgenland da yaşıyorsanız 14 yaşını doldurana kadar 5-22:00 saatleri arasında, 14 ile 16 yaşları arasında 5-01:00 e kadar, 16 yaşından itibaren gününüzü sınırsız olarak dışarıda geçirebilirsiniz.

● Hangi mekânlardan uzak durmalıyım?

18 yaşını doldurmamışsanız eğer, genel olarak gayri ahlaki işlerin yapıldığı mekânlara wettbüro´lara şans oyunları oynanan yerlere ve gece lokallerine girmeniz kanunlarca yasaklanmıştır.

alinti