Yeryüzü Her Gün Beş Kere Dile Gelir

1-Ey ademoğlu! Şimdi sırtımda yürüyorsun, ama varacağın yer benim karnımdır (kabirdir).
2-Ey ademoğlu! Şimdi benim sırtımda çeşit çeşit yiyecekler yiyorsun, ama sonunda seni böcekler yiyecektir.
3-Ey ademoğlu! Şimdi sırtımdayken gülüyorsun, ama sonunda karnımda ağlayacaksın.
4-Ey ademoğlu! Şimdi sırtımda sevinçlisin, ama yarın karnımda üzüntü çekeceksin.
5-Ey ademoğlu! Bugün sırtımda günah işliyorsun. ama yarın karnımda azap çekeceksin.

İnsanlar kabirde iki kısma ayrılacaklardır. Bir kısmının kabri, cehennem çukurlarından bir çukurdur. Onun kabri karanlık, yalnızlık, kurtlar ve böcekler yeridir. Kabri o kadar dar olur ki, kaburga kemikleri karnına geçer. Deve boynu iriliğinde yılanlar ona eziyet verirler.

Kör sağır ve dilsiz azap melekleri, vurunca dağları bile toz toprak edebilecek topuzlarla ona vururlar. Bir kısmının kabri ise cennet köşklerinden bir köşktür, yeşil bir bahçedir. Kabri yetmiş dirsek boyunca genişletilir, içerisi ayın ondördü gibi parlaktır. Onun üzerinde reyhan kokuları kokar ve ipeklere büründürülür.

Ey nefsim!

Akıllı olan bir kimse gibi kabir azabının şiddetini gözönüne getir ve onu iyice düşün. Eğer kabrinin cennet köşklerinden bir köşk olmasını istiyorsan, söylediğimiz programa uy ve Allah-u Zülcelal'e itaat et!"

Çünkü bütün bunları sana ancak kudret ve azamet sahibi olan Rabb'in verebilir.

Ey nefsim!

Münker ve Nekir melekleri gelip sana soru soracaklardır. İbn-i Ömer (R.A)'den rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir gün Hz. Ömer (R.A)'e şöyle dedi: "Ey Ömer! Kabirde imtihan melekleri ki onlar Münker ve Nekir adları taşıyan iki melektirler. Onlar yanıbaşına dikilince ne yapacaksın? Bu melekler siyah yüzlü ve mavi gözlüdürler. Ön dişleri ile yeri kazarlar, yerlerde sürüklenerek saçları üzerinden yürürler, sesleri gök gürlemesini andırır, bakışları ise şimşek gibidir."

Hz. Ömer (R.A), Peygamber Efendimiz (S.A.V)'e: "Şimdiki aklım olacak ve bugünkü gibi mi olacağım?" diye sordu. Peygamber Efendimiz (S.A.V): "Evet" diye cevap verince: "O halde o meleklerle başa çıkarım." dedi.

Hz. Ömer (R.A)'in bu cevabı üzerine Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: "Ömer bu işi kesinlikle başarmıştır." (Beyhaki, İbn-i Ebi’d-Dünya)

İnsan bu hadis-i şeriften anlamaktadır ki, Münker ve Nekir'in suretleri korkunçtur ve insan, onların karşısında korkudan tirtir titreyecektir...

Ey nefsim!