Kolonya ve parfümün namaza etkisi

Fetwa sorusu: bismillahirahmanirahim. selamu aleykum öncelikle bizi bu konularda aydınlattığınız için size minnettarız. islam genci olarak namaz kılmakla ilgili bir kaç kuşkum var.misal namaz kılarken jöle,deodorant ,kolonya gibi kokuları sürmek ...


  1. Alt 09-03-2009, 23:05 #1
    altun Mesajlar: 885
    Fetwa sorusu:
    bismillahirahmanirahim.
    selamu aleykum öncelikle bizi bu konularda aydınlattığınız için size minnettarız.
    islam genci olarak namaz kılmakla ilgili bir kaç kuşkum var.misal namaz kılarken jöle,deodorant ,kolonya gibi kokuları sürmek namaz kılmayı ne derece etkiler.bizi en yakın zamanda cevap atarsanız memnun oluruz.

    saygılarımla,
    ALLAH'A EMANET OLUN...


    Cevap:


    We aleykumesselam saygıdeğer kardeşimiz,
    Allah imanınızı kamil kılsın.

    Öncelikle namaz kutsal bir ibadettir. Allah ve insan arasındaki bağı sağlayan ibadettir. Bu ibadete değer vermek lazım ve onu iyi bir şekilde eda etmek lazım. Namazın bazı şartları var. Namaza başlamadan önce yapılması gereken bazı şeyler var ve namaza durduktan sonra yapılması gereken şeyler var. Onlara da namazın erkanları denir. Bir de namazı bozan şeyler var; onlar da abdestin bozulmasından sonra avretin açık olması ve kapatılmaması, bedene ve elbiseye necasetin gelmesi ve kalması- bazen kuru necisler gelir, fakat kişi kendini derhal temizler, bu hariç.
    Gelelim jöle, parfüm, kolonya ve benzeri kokulara. Bunlar necis değildirler. Alimlerin ekseriyeti kolonyanın abdesti ve namazı etkilemediği kanaatine varmışlardır. Fakat cinselliği kışkırtıcı parfümler, yani şehvet verici parfümleri kullanmak caiz değildir. Bunlar hariç kolonya ve miskin özellikle namazın sıhhati bakımından hiç bir etkisi yoktur. Bunların necis maddeler içermesi dahilinde, namazın haram cisimlerle kılınması yasaktır. Örneğin jöleye necis bir hayvanın, örneğin domuz yağı katkısı gibi bir karışım eklenmişse.
    Fakat sorunuz eğer sadece koku üzerine ise, burada sakınca yoktur. Güzel kokuları hem Peygamber efendimiz ve hem de sahabeler kullanmıştır. İslam hem temizliği ve hem de güzel kokuyu sever. Hadisi şerifte geri çevirilmesi iyi olmayan şeylerin var olduğu söyleniyor ve bunlardan biri de güzel kokudur.
    İnşallah sorunuza açıklık getirebilmişizdir. Allah doğrluluğu hepimize nasip etsin.
    Esselamu aleykum we rahmetullahi we berekatuhu.

  2. Alt 06-10-2011, 23:28 #2
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    kolonya parfümlerde alkol bulunuyor olması namazı etkiler endişem var alkol necis değilmidir

  3. Alt 01-27-2013, 02:43 #3
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    Alıntı:
    parfumle namaz kilinir mi-Kolonya ve parfümün namaza etkisi

    hangi zamanlarda namaz kılınmaz

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.