H.Ş: 6 sınıf insan vardır. Hesabı görülmeye terazinin tartılmasına gerek bırakmadan hesapsız cehenneme giren insanlar vardır. Ve orada ebedi kalacaklar.
1- Emirler, ordu komutanları, hüküm sahipleri, zulümlerinden dolayı cehenneme girecek.
Elinde güç var makam var silah var asker var bunları kötüye kullanırlar. Hepiniz çobansınız güttüğünüzden sorumlusunuz. Ya bir aile reisi, ya bir yerde amir, ya da bir komutandır.
Üç kişi yola çıkmışlar, yaşlı ve mübarek olan sizlerden biriniz emir olsun diyor kabul etmiyorlar aman efendim olur mu siz varken diyorlar mecburen kabul ediyor. Çölde yol alırken bir yağmura tutuluyorlar küçük bir yer buluyorlar ikisi oraya sokuyor fakat kendisi açıkta kalır. Islanır yol boyunca onların hizmetini de görür. Gençler yanlışlık yaptığının farkına varıp şöyle derler Efendim hatamızı anladık demek ki emirlik bir makam ve mevki değil hizmet yeriymiş.
Hubbu makam, hubbu riyaset vardır bunlar doğru değildir. Kendi emirlerimiz altındaki insanlara zulmetmemek gerekir.
2- Araplar da cehenneme girer kabiliyetçilikten. Ey şu kabileler koşun benim yardımıma ey filan kabile koşun diğerinin yardımına dedikleri zaman kıyameti bekleyin. Arabın arap olmayana acemin acem olmayana bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük takva iledir.
3- Dihkanlarda Ağalar köyün zengin kimseleri kibirli oldukları için cehenneme gireceklerdir.
Hindistan’da Haydarabat vardır. Otelin birinde zayıf bir adam oturuyor onu azarlayarak hamamlar yerinden kaldırmış itip kakmışlar meğer o adam Haydarabat nizamının reisiymiş fakat hiç sesini çıkarmamış kendine söyleneni yapmış.
4- Tüccarlar malının ayıbını saklamak için,maliyeti düşük göstermek için yok yere yemin edenler de cehenneme girer.
5-Alimler de cehenneme hesapsız girer hasedçi oldukları için. O kadar kötüdür ki insanın mevcut sermayesini götürür, kardeşin elindeki nimetin elinden gitmesini zevali nimeti istemek hasedtir.
Bir oduncu varmış. Sırtı yara olmuş ve dua etmiş ya Rabbi bana bir merkep ver de sırtım ağrımasın diye dua etmiş. Gece rüyasında tamam denmiş senin duanı kabul edeceğiz ancak komşunun iki eşeği olması içinde dua edeceksin demiş. Adam sakın ha demiş ben onun 1 eşeğini hazmedemiyordum ikincisine nasıl tahammül ederim diye isteğinden vazgeçmiş.
O nimeti ona kim verdi sen mi verdin yok o zaman
Kardeşliğin 3 mertebesi vardır:
Birincisi onu kahya gibi görmek ve ihtiyacını gidermektir
İkincisi onu kendinle eşit görmek
Üçüncüsü onu kendine tercih etmek en üst derece budur.
Muhabbet her şeyin kaynağıdır. Feyz i ilahinin kaynağı budur muhabbet edeceksin ki füyüzatı ilahi senin içine aksın.

Derviş olmak isteyen birine: Yemeklerden hangisini çok beğenirsin.Farketmez.
Çiçeklerden hangisini seversin. Farketmez.
Arkadaşlardan hangisini seversin. Farketmez.
Sen hiçbir kadını sevdin mi. Sümme haşa olur mu efendim!
Evladım sen git önce sevmeyi öğren de gel demiş. Onu öğrenmeden derviş olamazsın demiş.
Kalbin yumuşaklığından sevgi hasıl olur.
Alimi alimden sorma çünkü hasedin on da dokuzu ulemadadır.
6- Zenginler de hesapsız cehenneme gidecek pintilikle cimrilikle. Zenginlerin mallarında fakirlerin hakkı vardır.Helalinden kazandığın malın bile hakkı vardır fakirlerde.
Cimriliğin asgari ölçüsü zekatını vermemektir.