İslam toplumu her konuda olduğu gibi, İslam dininde nelerin HELAL, nelerin HARAM olduğu konusunda da kafası çok karışık. Çünkü Allah Kur’an’da saydıklarım dışında, her temiz şey sizlere helaldir diyerek, bakın nasıl çok net anlaşılır bir ayet indirmiş Allah bizlere. Özellikle ayetleri Diyanetin mealinden aldım. Çünkü Diyanet bu konuda özellikle topluma çok yanlış bilgiler veriyor. Allah’ın Kur’an’da saydıklarının dışında haram dedikleri öyle bir liste var ki lütfen araştırın, aynısını Yahudi fıkıh inancında bulabilirsiniz. Kendilerinin tercüme ettiği Kur’an meali bile, onların yanlışlarını ortaya çıkartıyor.

Enam 145: De ki: “BANA VAHYOLUNAN KUR’AN’DA BİR KİMSENİN YİYECEKLERİ ARASINDA LEŞ, AKITILMIŞ KAN, DOMUZ ETİ -Kİ O ŞÜPHESİZ NECİSTİR- YA DA ALLAH’TAN BAŞKASI ADINA KESİLMİŞ BİR (MURDAR) HAYVANDAN BAŞKA, HARAM KILINMIŞ BİR ŞEY BULAMIYORUM. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir. (Diyanet meali)

Allah’ın Resulünün tebliğ ettiği bu ayet, bizlere yetmiyor mu? Allah’ın Resulü saydıklarımdan başka haram yok, ben göremiyorum diyor. Yoksa haşa Allah’ın Resulünün göremediğini görenler mi var? Allah hükmünü veriyor ve saydıklarım dışında sizlere Allah’ın haram kıldığı hiçbir şey yoktur diyerek, Allah’ın Resulü bizlere tebliğ ediyor. Peki, bizler bu tebliğe inandık iman ettik mi diyoruz, yoksa saymakla bitmeyen bir haramlar listesinin olduğuna mı inanıyoruz, ne dersiniz? Birde bu haramları, Allah’ın Resulünün koyduğuna inanıyoruz. Bu nasıl yaman bir çelişki böyle. Bir arkadaşım bakın bana nasıl bir soru soruyor, bu konuyla ilgili. Bu soru, günümüzde bizlerin HARAM ve HELAL konusunda, kafamızın nasıl karışık olduğunu gösteriyor.

“ALLAH KURAN’DA HARAM KILDIĞI HAYVAN OLARAK, SADECE DOMUZ VAR BİRDE MAİDE SÜRESİNDE HARAM KILDIĞI MUNDAR TARZI HAYVANLAR VAR. BUNLARIN DIŞINDA HİÇBİR HAYVANI HARAM KILMIYOR. BUNLAR DIŞINDA DOĞADA OLAN HAYVANLARI YEMEK GÜNAH MI? FIKIH KİTAPLARINDA YIRTICI LEŞ GİBİ SINIFLANDIRMA YAPILARAK, HARAMDIR CAİZDİR GİBİ FETVALAR VERİLİYOR. FAKAT ALLAH’IN KİTABINDA SADECE, CANLI OLARAK DOMUZ YASAK.”

Gerçekten kafamız çok karışık ama kafamızı karıştıran Kur’an değil, bizlere dinin emri diye anlattıkları mezheplerin FIKIH inancı kafamızı karıştırıyor. Üzücü olan bizler referans, delil ve kanıt olarak Kur’an’ı alacağımıza, rivayetlerin oluşturduğu Fıkıh kitaplarını alıyoruz. Çünkü bizlere Kur’an’da her bilginin olmadığı öğretildi de ondan. Maide suresi 4. Ayetinde, helal ve haram konusuna daha net açıklama yaparak, bakın ne diyor. “(EY MUHAMMED!) SANA, KENDİLERİNE NELERİN HELÂL KILINDIĞINI SORUYORLAR. DE Kİ: “SİZE TEMİZ VE HOŞ OLAN ŞEYLER, BİR DE ALLAH’IN SİZE VERDİĞİ YETENEKLERLE EĞİTİP ALIŞTIRDIĞINIZ AVCI HAYVANLARIN TUTTUĞU (AVLAR) HELÂL KILINDI. “ Demek ki Allah saydıklarının dışında, yemek istediğimiz hayvanların ilk ve en önemli özelliğinin temiz, sağlıklı bizlere zarar vermeyecek hayvanlar olmasını şart koşuyor. Hastalıklı küçükbaş ya da büyük baş hayvanı dahi yemenin, doğru olmadığı bilgisini alıyoruz. Günümüzde İslam inancına girmiş tüm haramların, Yahudi inancından içimize girdiğini görüyoruz. Batılı aklayabilmek adına, ayetlerin anlamlarını tahrif etmekten bile korkmuyoruz ve Araf 157. Ayete farklı anlam vererek, bakın Allah’ın Resulü de helal, haram koyabiliyor muş anlamı veriliyor, ayete bakalım.

Araf 157: Onlar, yanlarındaki Tevrat’ta ve İncil’de yazılı buldukları Resûle, o ÜMMİ peygambere uyan kimselerdir. O, onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. ONLARA İYİ VE TEMİZ ŞEYLERİ HELÂL, KÖTÜ VE PİS ŞEYLERİ HARAM KILAR. Üzerlerindeki ağır yükleri ve zincirleri kaldırır. Ona iman edenler, ona saygı gösterenler, ona yardım edenler ve ona indirilen nura (Kur’an’a) uyanlar var ya, işte onlar kurtuluşa erenlerdir. (Diyanet meali)

Diyanet ya da tarikat cemaat eksenli İslam’ı anlatanlar, ne yazık ki topluma Allah’ın Resulünün de haramlar koyma yetkisi vardır diyerek, bu ayeti örnek gösteriyorlar. Diyanet bu ayeti tercüme ettikten sonra dip not olarak, ayette geçen ÜMMİ kelimesine bile Kur’an’ın asla onaylamadığı, okuma yazma bilmeyen anlamını vermekten çekinmiyor. Ümmi Kur’an’a göre, Kitap Ehline tabi olmayan anlamındadır, asla okuma yazma bilmeyen değildir. Allah’ın Resulünün okuma yazma bilmediğini söylemek, Kur’an’ı tahrif etmekle aynıdır. Çünkü bu anlam verilerek çok önemli bir gerçek gizleniyor. Ayete devam edelim. Allah’ın Resulü ne demişti? SAYDIKLARIM DIŞINDA SİZE HARAM KILINAN HİÇ BİR ŞEY GÖREMİYORUM DEMEMİŞ MİYDİ? Hatta yazdığım ayetin sonunda Kur’an’a uyanlar var ya, işte onlar Kurtuluşa erenlerdir diyerek, Allah’ın Resulü Allah’ın vahyini yani Kur’an’ı tebliğ edip, Kur’an’da Allah’ın haram dediğini tebliğ ettiğini bizlere bildiriyor. Bunun dışına çıkmasının mümkün olmadığını Allah, Resulünün yetki ve sorumluluklarını bizlere anlatırken ne diyordu Rad 40. Ayetinde.” SENİN GÖREVİN SADECE TEBLİĞ ETMEKTİR. Diyanet meali.” Kur’an’ın tüm gerçeklerini göz ardı edenler, NE YANİ FARE ETİ, AT, EŞEK ETİ DE Mİ HELAL gibi akla mantığa aykırı sorularla, batılı, rivayetleri aklamaya çalışıyorlar. Allah temiz olan demiş, fare lağımda gezen hayvan temiz olur mu? Allah saydıklarım dışında her temiz olanı helal kıldım diyor. Eğer at ve eşek temiz ve sağlıklıysa sizlere soruyorum, neden yenmesin? Allah yasaklamamış, kul yasaklamış. Sizler kime uymak isterseniz seçim sizin. Allah sizler için her temiz şey helal diyor da, temiz ve pis ayrımını imtihanımız gereği bizlere bırakıyorsa, nasıl olurda bu gerçeği anlamak istemeyerek, adeta Kur’an’ı eksik gibi göstermeye çalışırız, doğrusu bunu anlayamıyorum. Allah helal ve haram konusunda, geçmişte özellikle Yahudilerin yaptığı yanlışlarda bizleri uyarmak için, bakın nasıl ayetler indirmiş. Günümüzde yaptığımız yanlışlara, çok açık cevap niteliğinde.

Enam 150: De ki: “HAYDİ, ALLAH ŞUNU HARAM KILDI” DİYE TANIKLIK YAPACAK ŞAHİTLERİNİZİ GETİRİN. ONLAR ŞAHİTLİK ETSELER DE SEN ONLARLA BERABER ŞAHİTLİK ETME. Ayetlerimizi yalanlayanların ve ahirete inanmayanların arzularına uyma. Onlar Rablerine, başka şeyleri denk tutuyorlar. (Diyanet meali)

Yunus 59: De ki: “Allah’ın size indirdiği; sizin de, bir kısmını helâl, bir kısmını haram kıldığınız rızıklar hakkında ne dersiniz?” De ki: “BUNUN İÇİN ALLAH MI SİZE İZİN VERDİ, YOKSA ALLAH’A İFTİRA MI EDİYORSUNUZ?” (Diyanet meali)

Nahl 116: Dilleriniz yalana alışageldiğinden dolayı, Allah’a karşı yalan uydurmak için, “ŞU HELÂLDİR”, “ŞU HARAMDIR” DEMEYİN. ŞÜPHESİZ, ALLAH’A KARŞI YALAN UYDURANLAR, KURTULUŞA EREMEZLER. (Diyanet meali)

Bu ayetlerde Allah, özellikle Yahudilerin yaptığı yanlışlar konusunda hem Yahudileri, hem de bizleri uyararak, bu hataları sakın yapmayın diye, bakın neler söylüyor. Allah’ın haram dediklerinin dışında, bunları da Allah haram kıldı diyenler, haram olduğuna dair tanıklarını getirsinler diyor. Allah Resulüne, onlar uydurma tanıklarını getirseler bile, sakın onlara inanma, onların şahitliğini kabul etme diye uyarıyor. İkinci ayetinde de, Allah’ın dışında haramlar edinenlere kızarak Allah, bu haramları yapmanıza Allah ‘mı size izin verdi, yoksa siz Allah’a iftiramı atıyorsunuz diyerek, çok kesin çizgisini çiziyor ve HARAM KOYACAK YALNIZ BENİM DİYOR RABBİMİZ. Üçüncü ayette de aynı konuyu tekrar ediyor ve dillerinizle yalan uydurarak, şu helal, bu haramdır demeyin. Şüphesiz bunu yaparsanız Allah’a yalan uydurmuş, iftira atmış olursunuz. Bunu yapanlar asla kurtuluşa eremezler diyerek, son noktayı koyuyor. Ne dersiniz bizler bu yanlışı bolca yaparak, Allah’a iftira atanların safında olmuyor muyuz?

Bunca açık ayetlerden sonra, bizler Allah’ın haram diye saydıklarının dışına asla çıkamayacağımızı, çok açık Allah’ın ayetlerinden tebliğ almış oluyoruz. İsteyen Allah’a güvenir onun yolunu izler, isteyen rivayet ve sanı bilgileri din diye yaşar onlara inanır. Günümüz İslam toplumu ne yazık ki Kur’an’ın yolunu izlemediği için acı, keder, yokluk, adaletsizlik içinde yaşıyor. Batılı izleyenlerin yolunun, Allah’a ulaşmadığını, asla huzur bulamayacaklarını, lütfen unutmayalım. Allah açlıkla terbiye etmesin. Bir zaman gelecek toplumlar açlıkla karşı karşıya geldiklerinde, günümüzde haram diye uydurduklarını bile, bulamama durumuyla karşı karşıya kalabilir. Allah geleceği bilir ve hükümlerini ona göre gönderir. Lütfen aklımızı başımıza alalım ve Allah’ın uyarılarını, HELAL VE HARAMLARINI Kur’an bütünlüğünde, batıl ve rivayetlerden özellikle Yahudi inancından uzak anlamaya ve yaşamaya çaba harcayalım.


Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/
https://hakyolkuran1.blogspot.com/