Şerif Hüseyin (Şerif Hüseyin Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Şerif Hüseyin (Şerif Hüseyin Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Yes Man   İlk Mesaj: 03-26-2011 (03:12)   Son Mesaj: 03-26-2011 (03:12)    Cevap: 0    Gösterim: 1208  

    03-26-2011

    Şerif Hüseyin (Şerif Hüseyin Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Toplum


    Hz Muhammed’in soyundan geldiği' kabul edilen ve Mekke Şerifleri' ailesine mensup olan Şerif Hüseyin 1854 ‘ te' İstanbul’da' dünyaya geldi.' 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra' Mekke Şerifi' göreviyle Arabistan’a gönderildi.


    İngiliz yönetimi ile temasa geçerek Araplar’ın' Osmanlı Devleti’nden ayrılmaları yönünde faaliyetler yürüten' Şerif Hüseyin, Birinci Dünya Şavaşı’nın çıkması üzerine uygun fırsatın doğduğuna kanaat getirdi ve 1916’da ayaklandı. Kendisine bağlı Araplar, Osmanlı birliklerine ve bölgede hakimiyetinin sembolü olan Hicaz Demiryolu’na saldırdılar ve Osmanlı kuvvetleri İngilizler’in yanı sıra asi Araplarla da mücadele etmek zorunda kaldılar.
    Şerif Hüseyin’in savaşın sonunda kurmayı' tasarladığı Arap krallığına İngilizler izin vermediler. İngiltere, sadece 1921’de Şerif Hüseyin’in oğullarından Abdullah’ı' Ürdün Emiri diğer oğlu' Faysal’ı' ise Irak Kralı yaptı.Şerif Hüseyin’in halifelik ve Arap Krallığı hayallerine ise, İbn Suud Abdulaziz son verip, Mekke Emiri’ni Mekke’de çıkardı. 1930’a kadar' Kıbrıs’ta sürgün' hayatı yaşayan Şerif Hüseyin, daha sonra gittiği Ürdün’de 1931’de öldü.





    Latest 5 Biyografi





    Şerif Hüseyin (Şerif Hüseyin Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları