Şefik Can (Şefik Can Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Şefik Can (Şefik Can Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Abidinsener   İlk Mesaj: 03-24-2011 (22:15)   Son Mesaj: 03-24-2011 (22:15)    Cevap: 0    Gösterim: 892  

    03-24-2011

    Şefik Can (Şefik Can Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Edebiyat


    1910 yılında Erzurum'un Tebricik Köyü'nde doğan Şefik Can, ilkokulu Sivas Yıldızeli'nde bitirdi. Arapça ve Farsça'yı küçük yaşta babasından öğrenen Can,'Kuleli Askeri Lisesi'ni 1929'da, Harp Okulu'nu da 1931 yılında tamamladı. Daha sonra Milli Savunma Bakanlığı'nın müsaadesi ile İstanbul Üniversitesi'nde imtihan vererek öğretmen oldu ve 1935 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde Tahirü'l-Mevlevi (Tahir Olgun ) merhumun mahiyetinde stajını tamamlayarak öğretmenliğe başladı. 1965'de emekli oluncaya kadar, çeşitli askeri okullarda, sivil kolej ve liselerde Türkçe ve Edebiyat Öğretmenliği yaptı.


    Şefik Can, askeri okullarda öğrendiği Fransızca'yı Kadıköy'de bir papazdan ders alarak ilerletmiş, sonra İstanbul'da Highschool'da gece derslerine devam ederek ve kendi çabaları ile İngilizce öğrenmiştir. Şefik Can'ın İnkılap Kitabevi tarafından basılan "Klasik Yunan Mitolojisi"nden başka "Mevlana'nın Rubaileri" (metinleri ile iki cilt halinde) Kültür Bakanlığı tarafından basılmıştır. "Mevlana'nın Hayatı, Şahsiyeti ve Fikirleri", "Mesnevî Hikâyeleri", "Divan-ı Kebir",'"Konularına Göre Açıklamalı Mesnevi Tercümesi" ve "Cevahir-i Mesneviyye" Ötüken Yayınları arasında çıkmıştır.

    Bunlardan başka Tahirü'l-Mevlevi merhumun yarıda kalan Mesnevi Şerhi'nin 5. ve 6'ncı ciltleri de basılmak üzeredir. Şefik Can' ın "Genel Mitoloji Sözlüğü" gibi basılmamış bir kaç eseri daha vardır.




    Latest 5 Biyografi





    Şefik Can (Şefik Can Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları