Dr. İlker Domaç (Dr. İlker Domaç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Dr. İlker Domaç (Dr. İlker Domaç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Harezmi   İlk Mesaj: 11-27-2010 (02:32)   Son Mesaj: 11-27-2010 (02:32)    Cevap: 0    Gösterim: 1298  

    11-27-2010

    Dr. İlker Domaç (Dr. İlker Domaç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Is Dunyasi-Ekonomi


    Giresunlu fındık tüccarı Dursun Domaç'ın oğlu olarak 1967 tarihinde Giresun'da doğdu. Domaç Marmara Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Wisconsin'de makro ekonomi üzerine doktora yaptı. 1993'den'sonra bir dönem'Dünya Bankası'nda çalışan Domaç, aynı kurumda Dünya Bankası adına Arnavutluk Başbakan ve Maliye bakanı'na danışmanlık yaptı.


    Dünya Bankası ekonomisi krizde olan Güney Kore için 24 Ocak 1998 tarihinde 31 yaşındaki Türk ekonomist Dr. İlker Domaç'ı atadı. Dr. Domaç, finansal krizler konusunda araştırmalar yapan bir makro ekonomi uzmanı. Dr. İlker Domaç şubatta yeni görevine başladı. Dr. Attila Karaosmanoğlu'nun Başkan Yardımcılığı yaptığı Dünya bankası'nda en üst mevkideki Türk olarak, Kemal Derviş görev yaptı. Dr. Domaç'ın Güney Kore'ye atanması, Dünya Bankası içindeki Türklerin etkinliği açısından büyük önem taşıdı.


    Şimdiye kadar uluslararası yayınlarda, ABD, Kanada ve türkiye'de makro ekonomi ve finansal yapılar üzerinde 100'e yakın makalesi yayınlanan Dr. İlker Domaç, doktora çalışmasını merkez bankalarının tanımı üzerine gerçekleştirdi. Merkez Bankalarının enflasyon hedefine değil, GSMH hedefine odaklanması ve bu yönde para politikaları oluşturması gerektiğini savunuyor.


    Stand by anlaşmaları ve türkiye'deki devalüasyonlar üzerine araştırmaları olan Dr. Domaç, kısa ve uzun sürede ihracat ile büyüme arasında ilişkileri belirleyen bir teknik modelin de sahibi.


    İlker Domaç, Güney Kore'de, bölge drektörüne bağlı olarak çalıştı ve Washington ile Güney Kore arasında mekik dokuyarak, ülkedeki krizin bertaraf edilmesi konusunda çalışmalar yaptı. Arnavutluk'taki finansal kriz konusunda kazandığı deneyimler ışığında Güney Kore'ye atanan Dr. Domaç, gerekli önlemlerin alınması halinde Güney Kore'nin 1.5 - yıl zarfında krizden çıkacağını umduğunu ifade etti. Finansal krizlerin uluslararası spekülatörlere bağlamanın hatalı olacağını savunan Domaç, bir Çin atasözünü hatırlatıyor ve; "suratında kabahat varsa aynaya kızma" diyor.


    Güney Kore'deki krizin Türkiye'yi de yakından ilgilendirmesi gerektiğini savunan Domaç'a göre, bu ülkede krizden dolayı düşen fiyatlar yüzünden ihraç fiyatlarında damping dönemi başladı. Bu da Türkiye'nin ihracat pastasına olumsuz etki edebilecek bir faktör. Güney Kore'nin yanı sıra Özbekistan ve Londra'da pozisyonlara önerilen Dr. Domaç, bu ülkeyi, "zor olduğu için" seçtiğini belirtti.


    Merkez Bankası Araştırma Genel Müdür Yardımcısı iken 18 Ağustos 2002 tarihinde DSP Adana Milletvekili ve Kıbrıs’tan Sorumlu Devlet Bakanı Tayyibe Gülek ile evlendi. Kız kardeşi ile Tayyibe Gülek'in okul yıllarından arkadaş olduğu, uzun süredir tanıştıkları Gülek’le Ankara Bahçelievler’de Gülek'in babasının adını taşıyan Kasım Gülek Sokak’taki evinde sade bir törenle evlendi.


    Merkez Bankası (MB) Başkanı'nın atanması için, 07 Nisan 2006 cuma günü Cumhurbaşkanı Sezer'in onayına gönderilen kararnamede yer alan ismin Dr. İlker Domaç olduğu öğrenildi.


    İngiltere merkezli Barclays Bank'ta, Makro Stratejist olarak görev yaptı.






    Latest 5 Biyografi





    Dr. İlker Domaç (Dr. İlker Domaç Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları