İbrahim Müteferrika (İbrahim Müteferrika Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

İbrahim Müteferrika (İbrahim Müteferrika Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 11-24-2010 (23:23)   Son Mesaj: 11-24-2010 (23:23)    Cevap: 0    Gösterim: 780  

    11-24-2010

    İbrahim Müteferrika (İbrahim Müteferrika Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Bilim-Teknoloji


    Türk matbaacısı olan İbrahim Müteferrika, 1674 yılında Macaristan'ın Kolojvar kentinde doğdu. Protestan bir Macar ailesinin oğlu olan İbrahim Müteferrika İlahiyat öğrenimi gördüğü sırada Türklere esir düştü. İstanbul'a getirildi ve Müslüman oldu. Osmanlı Devletinde (vezirlerin emirlerini ilgililere duyurma görevi) müteferrikalık yaptı. Dil bilmesinden dolayı başka devletlerle olan müzakere heyetlerinde bulundu. Bir süre, Türkiye'ye davet edilmiş bulunan Macar beyi F.Rakoezi'nin hizmetine verildi.

    Macaristan'daki öğrenimi sırasında basım ve hak işlerini de öğrenmiş bulunduğundan bir matbaa kurmayı amaç edindi. 1719-1720 yılları arasında matbaayı kurdu. İbrahim Müteferrika'nın bu teşebbüsüne karşı çıkan din taassubunun yenilmesinde, Damad İbrahim Paşa'nın büyük yardımı oldu. Bununla birlikte, matbaanın açılmasına ancak dini olmayan eserler basmak şartıyla fetva verildi. Bu matbaada basılan ilk önemli eser Vankulı Lugati'dir. Bundan başka 16 önemli eser ve bazı haritalar da basıldı. İbrahim Müteferrika'nın matbaası tarihteki ilk Müslüman Türk matbaasıdır. Fakat Türkiye'de gayrimüslimlerin daha önce açmış bulundukları matbaalar vardır.




    Latest 5 Biyografi





    İbrahim Müteferrika (İbrahim Müteferrika Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları