Hüsnü Naili Seden (Hüsnü Naili Seden Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Hüsnü Naili Seden (Hüsnü Naili Seden Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 11-23-2010 (21:02)   Son Mesaj: 11-23-2010 (21:02)    Cevap: 0    Gösterim: 728  

    11-23-2010

    Hüsnü Naili Seden (Hüsnü Naili Seden Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Spor


    Türk bisiklet sporunun ilk öncülerindendir. İlk bisiklet turlarının düzenlenmesinde önemli rolü olan Seden, 1933 yılında Bisiklet Federasyonunda başkanlık yaptı.


    Türkiye’de Bisiklet Sporu
    Türkiye’de bisiklet sporu 1923’te kurulur ve bu branşın ilk faaliyetine 1924 yılında başlanır. İlk resmi yarışmalar da 1927 yılında Bulgaristan’la yapılır. Yine aynı yıllarda Bandırma - İzmit yarışı ile bisiklet sporu yoğun bir işlev kazanır. O günlerde Cavit CAV 1924 - Paris Olimpiyatlarında milli forma giyen bisikletçi olarak adını duyurur. Cumhuriyetimizin ilanı ile birlikte büyük önder Atatürk’ün Türk sporuna verdiği önem bu spor dalında da kendini gösterir ve İstanbul, Ankara ile Konya’da bisikletçi sayısı da hızla artar. Daha sonra bu üç ilimizde Adana, Eskişehir, Kütahya, İzmir, Edirne ve Çanakkale’de eklenir.
    Konya İlinde Bisiklet Sporu
    Konya’da bisiklet yarışları 1923 yılında İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kuruluşu ile başlamıştır. Topoğrafik yapısı nedeni ile düzlük bir yerde bulunan Konya’da çoğu kişinin ulaşım sorununu bisiklet ile sağlaması nedeniyle ilimizde bisiklet kullananlar rekor düzeye çıkmıştır.
    1922 yılında kurulan Gençlerbirliği ile 1923’te kurulan İdmanyurdu kulüplerinin futbol, atletizm ve güreş dallarındaki rekabetine bisiklet de eklenir.
    İlimizde bisiklet sporunu ilk yapanlar arasında, bisiklet tamircisi Ahmet ÇELİKDÖĞEN ve memur Tayyar Bey’leri sayabiliriz. 1930 yılında bisiklet sporu dalında Necati KAŞIKÇI ve Nuri YENAL ’ı görüyoruz. 1930’lu yıllarda Gençlerbirliği takımında Nuri YENAL ile birlikte Meram’lı Kazım ve demirci Mehmet, İdmanyurdu takımında ise sonradan milletvekili olan Ali Saim KAYMAK, Himmet ÖLÇMEN ve Arap Selahattin yarışmalara katılan sporculardır. Dönemin sporcularından, uzun yıllar Gençlerbirliği Kulüp Başkanlığı yapan Nuri YENAL 1930 yılında yapılan yol yarışlarında Türkiye ikincisi olmuştur.
    Konya’ya ilk Türkiye birinciliğini kazandıran isim ise 1952 yılında hem yol hem de pistte Türkiye şampiyonluğuna erişen Saim Kıyıcı olmuştur.
    1949 yılında Türkiye’nin ilk Bisiklet Velodromu zamanın valisi Refik Şefik SOYER’in ve yine zamanın bölge müdürü M.Dündar ATAMAN’ın çabaları ile Konya’da yaptırılır. Balkanlar’ın ve Türkiye’nin yegane bisiklet pisti 28 Haziran 1950’de Beden Terbiyesi Genel Müdürü Vildan Aşir SAVAŞIR’ın da bulunduğu törenle ilimizde açılır. Konya Velodromu’nda ilk açılış turunu Bisiklet Federasyonu Başkanı Hüsnü Naili SEDEN yapar.
    Türkiye'deki ilk bisiklet kulübü, 1968 yılında kurulan "İstanbul Bisiklet İhtisas Kulübü "dür.






    Latest 5 Biyografi





    Hüsnü Naili Seden (Hüsnü Naili Seden Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları