Mevlüt Uluğtekin Yılmaz (Mevlüt Uluğtekin Yılmaz Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Mevlüt Uluğtekin Yılmaz (Mevlüt Uluğtekin Yılmaz Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: biyografist   İlk Mesaj: 10-08-2012 (03:58)   Son Mesaj: 10-08-2012 (03:58)    Cevap: 0    Gösterim: 1500  

    10-08-2012

    Mevlüt Uluğtekin Yılmaz (Mevlüt Uluğtekin Yılmaz Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Basin-Yayin


    1946’da Sorgun-Yozgat’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Sorgun, Kırıkkale ve İstanbul’da tamamladı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde Yüksek Lisans eğitimi aldı. Bir süre Tarım Bakanlığı’nda, daha sonra TRT’de çalıştı. TRT’de, Denetçilik görevi yanında, kültür ve tarih programları hazırladı.


    Bu kurumda; “İstiklâl Savaşı’nda Milletimiz” adlı program dizisiyle, halkın Kurtuluş Savaşı’na olan katkılarını anlattı. Dede Korkut Hikâyeleri’ni ülkemizde ilk kez bir bütün olarak radyo için dramatize etti. Bu çalışmasından ötürü 1987 yılında Millî Kültür Vakfı, Yılmaz’a “Millî Kültüre Hizmet Ödülü”nü verdi. Tarihte Büyük Türk Devletleri konulu belgesel drama dizisini hazırladı. Televizyonda kültür sohbetlerinde bulundu. Bilimsel toplantılara bildirileriyle katıldı.


    1992’de TRT’den Program Denetçisi iken ayrıldı. Gazeteciliğini, basında yazar ve yönetmen olarak sürdürdü. Çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti tarafından “2000 Yılının Başarılı Gazetecisi” seçildi. Şiir, öykü, oyun, senaryo ve araştırma dallarında eserler verdi. Mehmetçik üzerine yazılmış şiirleri ülkemizde ilk kez bir antolojide topladı. Şiirleri şarkı ve ilâhi formunda bestelendi.


    1966’dan beri şiir, öykü ve araştırmalarını günümüze kadar çeşitli süreli yayınlarla topluma ulaştıran Yılmaz’ın, yayımlanmış kitapları şunlar: Cenk Hasreti (Şiir, 1977), Deli Dumrul (Oyun, 1987), Ertuğrul Gâzi (Çizgi Roman, Kültür Bakanlığı Yayını, 1992), Şiirimizde Mehmetçik (Antoloji, Türkiye Gaziler Vakfı Yayını, 1994), Türk Halklarının Ortak Ata-Babaları (Biyografik roman, Azerbaycan’da Göktürk Matbaası yayını, 1997, Türkiye Manas Yayıncılık, 2006)), Ayakların Dili (Öykü, 2000) Damdaki Pabuç (Oyun, Türk Standartları Enstitüsü yayını, 2002) Osmanlı’nın Arka Bahçesi (Araştırma, Emre Yayınları, 2007)






    Latest 5 Biyografi





    Mevlüt Uluğtekin Yılmaz (Mevlüt Uluğtekin Yılmaz Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları