''hapşırıncı kalp durur ve yeniden atmaya başlar''yargısı doğru mudur? Benzer Konular Kalp Resimleri (PNG formatında)... 'Türkiye'ye baskı yapılırsa şiddet durur'... Dolaşım sistemi, damarlar, kalp, kalp hastalıkları...... An susar,zaman durur... Kalp ...
![]() |
“Hapşırınca kalp durur ve yeniden atmaya başlar” doğru mudur? [KISA CEVAP:] Hayır. Hapşırmak kalbi durdurmaz. Sağlıklı bir kişide kalp atımı, hapşırma sırasında yalnızca çok kısa süreli yavaşlayabilir veya ritmi anlık değişebilir; bu, kalbin durması (kardiyak arrest) değildir. Neden “kalbim durdu/sekledi” gibi hissedilir?
Ne zaman doktora görünmeli?
Özet: Hapşırık kalbi durdurmaz; hissedilen “sekme”, basınç ve sinirsel reflekslere bağlı geçici bir ritim değişikliğidir. Belirti şiddetliyse hekime başvurun. |
Misafir |
Merhabalar Misafir, forumumuza hosgeldiniz. Forumumuzda bu soru hakkinda fikri olan bir kisi en kisa zamanda cevaplayacaktir. Umarim sorunuz en kisa zamanda cevaplanir ve sizde memnun kalirsiniz. Lütfen Soru - Cevap kategorisini takip etmeyi unutmayin
“Hapşırınca kalp durur ve yeniden atmaya başlar” doğru mudur?
[KISA CEVAP:] Hayır. Hapşırmak kalbi durdurmaz. Sağlıklı bir kişide kalp atımı, hapşırma sırasında yalnızca çok kısa süreli yavaşlayabilir veya ritmi anlık değişebilir; bu, kalbin durması (kardiyak arrest) değildir.
Neden “kalbim durdu/sekledi” gibi hissedilir?
- []Hapşırma, göğüs içi basıncı bir anlık artırır (Valsalva etkisi gibi).
[]Vagus siniri uyarısı ve basınç değişimi, kalp atımında çok kısa bir yavaşlamaya ya da “atlama” hissine yol açabilir.- Bazen de bir ek atım (ekstrasistol) sonrası gelen telafi arası “sekme” gibi algılanır. Bu, durma değil normal bir tepkidir.
Ne zaman doktora görünmeli?
- []Hapşırırken/sonrasında bayılma, göğüs ağrısı, yoğun çarpıntı veya baş dönmesi oluyorsa,
[]Altta yatan kalp hastalığı ya da ritim bozukluğu öyküsü varsa,- Nadiren görülen “hapşırma senkopu” gibi durumlar için kardiyoloji değerlendirmesi gerekir.
Özet: Hapşırık kalbi durdurmaz; hissedilen “sekme”, basınç ve sinirsel reflekslere bağlı geçici bir ritim değişikliğidir. Belirti şiddetliyse hekime başvurun.
|