'Türkiye'ye baskı yapılırsa ÅŸiddet durur'   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 03-03-2013 (14:29)   Son Mesaj: 03-03-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 310  

    03-03-2013

    'Türkiye'ye baskı yapılırsa şiddet durur'

    'Türkiye'ye baskı yapılırsa şiddet durur'
    'Türkiye'ye baskı yapılırsa şiddet durur'

    Suriye'de yaklaşık 2 yıldır devam eden çatışmalarda Esed rejimininin en yakın müttefiki konumundaki İran'da temaslarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, muhaliflere diyalog çağrısında bulundu. Türkiye için ilginç ifadeler kullandı.

    Suriye'de yaklaşık 2 yıldır devam eden çatışmalarda Esed rejimininin en yakın müttefiki konumundaki İran'da temaslarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, muhaliflere diyalog çağrısında bulundu. Türkiye için ilginç ifadeler kullandı. İran'ın başkenti Tahran'da, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yle birlikte ortak basın açıklaması yapan Muallim, ''Biz diyaloğa inanıyoruz, diyaloğu reddeden şiddeti savunmuş olur'' dedi.

    Kendilerinin hukuk önünde eşitlik ve çok sesli demokrasiden yana olduğunu ileri süren Muallim, "Silah taşıyanlar bilmelidir ki: Şiddet ve silah geleceği inşa etmez, sadece ıslah geleceği inşa eder'' diye konuştu.

    Suriye'deki krizi yönetmeye çalıştıklarını söyleyen Muallim, ''Biz yönetimimizle ve yanımızda duran dost ülkelerle birlikte direnmeye devam ediyoruz" diyerek, Katar'ın Libya'da olduğu gibi Suriye'ye askeri müdahale için baskı yaptığını, Türkiye'nin ise muhaliflere diyalog görüşmelerine katılmamaları için baskı yaptığını iddia etti.

    Muallim, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Biz baÅŸta ABD olmak üzere her kanaldan gelecek samimi görüşmelere açığız.Â*Amerika bu kanı durdurabilir. Tek çözüm siyasi çözümdür. Suriye hükümetinin, tüm silahlı gruplar olmak üzere herkese diyalog kapısı açıktır''

    Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye halkının bizzat kendisinin ülkelerinin geleceğine karar vereceğini ve bu konuda iyimser olduklarını söyledi.Muallim, Tahran'daki temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştü ve ortak basın toplantısında ülkesindeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Suriye'deki sorunun çözümüne yönelikÂ*diyalog ve müzakereyi benimseyenÂ*ülke içindeki ve dışındaki muhaliflerle görüşmelerin sürdüğünü belirten Muallim, "Diyalog treni rayına oturmuÅŸ durumda. Bu, krizin ancak siyasi yollarla çözüleceÄŸini gösteriyor" dedi.

    "Siyasi diyalogun başarısı için şiddet durmalı. Bu da şiddetin kaynağının kurutulmasıyla mümkün olacak" diyen Muallim şunları kaydetti:

    "Tüm Suriyelilere sesleniyorum, artık bu kadar kan dökülmesi yeter, Suriye'nin geleceğini inşa etmek isteyenler müzakerelere katılmalı."

    Suriye'nin içişlerine müdahaleyi, baskı ve dikteyi kabul etmediklerini belirten Muallim, "Suriye'nin milli hakimiyetine halel getirilmesine izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

    Muallim, "Suriye'nin geleceğine bizzat Suriye halkı karar verecekti" dedi ve halkın oylarla hür iradesini ortaya koyup kendi liderlerini seçeceğine olan inancını dile getirdi.

    Uluslararası camianın elinde oyuncak olmayacaklarını ve satranç taşları gibi kendileriyle oyun oynanmasına izin vermeyeceklerini anlatan Muallim, "Suriye halkı, kendi elleriyle krizi çözecek yeteneğe sahip. Gelecek hakkında da iyimseriz" diye konuştu.

    Muallim, bir soru üzerine, Rusya'nın Suriye politikasının değişmediğini belirtti ve bu ülkeyle ilişkilerinin geçmişe dayandığını kaydetti.

    ABD'nin Suriyeli muhaliflere yardımını "çifte standart" olarak değerlendiren Muallim, Washington yönetiminin istemesi halinde siyasi çözüm için şiddet ve kanı durdurabileceğini söyledi.

    Muallim, kimden gelirse gelsin krizin aşılması için siyasi çözüm önerilerine açık olduklarını ifade etti.

    İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye halkının da diğer halklar gibi özgürlüklerden ve vatandaşlık haklarından yararlanma hakkına sahip olduğunu söyledi.

    Salihi, Tahran'da temaslarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye'deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Suriye yönetiminin, halkın tüm haklarını içeren taleplerini karşılaması gerektiğini vurgulayan Salihi, "Her halk gibi Suriye halkı da tüm özgürlüklerden ve vatandaşlık haklarından istifade etmeli" dedi.

    Salihi, Suriye'ye yabancı müdahaleye karşı olduklarını yineledi ve "Dışarıdan hiçbir kimse ve ülke,Â*Suriye halkı ve yönetimi için görev tayin edemez" ifadesini kullandı.

    Bazı ülkelerce silahlandırılan ve desteklenen Suriyeli bile olmayan yabancı grupların, bu ülkede cinayet işlediğini anlatan Salihi, "teröristlere olan desteğin kesilmesiyle Suriye'nin hızlıca istikrara kavuşacağını" bildirdi.

    Suriye'de bir an önce ÅŸiddete son verilmesini ve kan dökülmesinin durdurulmasını istedikleriniÂ*belirten Salihi, "Suriye sorunu, askeri yöntemlerle çözülemez" ifadesini kullandı.

    Salihi, Suriye yönetiminin ülkedeki krizin aşılması için silahlı muhaliflerle bile müzakereye hazır olduğunu açıklamasına destek verdiklerini söyledi.

    Ortadoğu'da güvenlik, istikrar ve barışın temini için çalıştıklarını anlatan Salihi, bu yöndeki tüm girişim ve önerileri desteklediklerini kaydetti.

    Suriye'deki tüm taraflara diyalog çağrılarını yineleyen Salihi, "Suriye'deki sorun, yönetim ve muhalefetin katılacağı siyasi müzakerelerle çözülebilir" dedi.

    Salihi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'den görevi bırakmasını istemenin, bu ülkenin içişlerine karışmak olduğunu ifade etti.

    Esed'in,Â*yasalara göre seçimlere kadar görevinin başında olduÄŸunu belirten Salihi, seçimlerde halkın kendi devlet baÅŸkanını seçeceÄŸini söyledi.

    İran Dışişleri Bakanı, Suriye'deki krizi bitirmeye yönelik bölgesel ve uluslararası tüm girişimleri desteklediklerini ve buna katkı sunmaya hazır olduklarını yineledi.

    Kaynak: AA





    'Türkiye'ye baskı yapılırsa şiddet durur' Yorumları