Sürekli acıkıyorsanız, glisemik endeksi düşük besinleri tüketin.

Sürekli acıkıyorsanız, glisemik endeksi düşük besinleri tüketin. Glisemik endeks, yenilen besinin kan şekerini yükseltmesi anlamına gelir. Besin, kan şekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa, glisemik endeksinin düşük olduğunu belirtti.

AVOKADO B6 vitamini deposudur. Kansere karşı koruyucudur. Tok tutan avokadoyu kendinizi aç hissettiğiniz zamanlarda yiyebilirsiniz.

ÇAVDAR EKMEĞİ Çavdar ekmeğinin tok tutan etkisi yadsınamaz. Beyaz ekmeğe göre yüzde 50 daha fazla doyma hissi verir.

DİL PEYNİRİ Gün içerisinde açlık hissettiğinizde atıştırabileceğiniz faydalı bir gıda olmasının yanında proteinli yapısından dolayı tok tutar.

BÖĞÜRTLEN Açlık hissettiğinizde bir kase yoğurdun içine karıştıracağınız böğürtlen sizi bir süre tok tutar. Antioksidan içerir, bu nedenle de yararlıdırlar.

SARDALYA Protein deposudur. Kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bu sayede tokluk hissi verir. Ayrıca metabolizmanın harekete geçmesini sağlar.

ELMA Diyetlerde ara öğün olarak tok tututuğu için elma tavsiye edilir . Elmayı acıktığınızda yerseniz kendinizi tok hissedersiniz.

KEPEKLİ MAKARNA Kepekli besinler yendikten sonra hacimlerinin yüzde 20'si kadar genişleme özelliğine sahip oldukları için tokluk hissi verirler.

ESMER PİRİNÇ Kan şekerini dengede tutarak açlık hissinin önüne geçen karbonhidratların başında gelen esmer pirinç, uzun süre acıkmamanızı sağlar. Bu nedenle yemeklerinizde esmer pirince yer verin.

YULAF EZMESI Tokluk ve şişkinlik hissi veren besinlerin başında gelir. Fakat yulaf ezmesini süt ile değil su ile yapmakta fayda vardır.

BADEM Günde iki avuç düzenli olarak yenecek bademin, tokluk hissi vererek obeziteye karşı müzadelede yararlı olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmış bir gerçek.

BROKOLİ Brokolide vücuttaki insulin dengesini koruyan krom bulunur. Kan şekerinin düşmesini engelleyen krom sayesinde açlık hissetmezsiniz.

YUMURTA Çok pişmiş yumurta da tok tutan yiyecekler arasındadır. Protein açısından da zengindir. Protein tok tuttuğu için kolay acıkmazsınız.

DONMUŞ YOĞURT Dondurma isteğinizi donmuş yoğurt yiyerek karşılayabilirsiniz. Hem tok tuttuğunu hissedecek, hem de az kalori alacaksınız.

SEBZE ÇORBASI Acıktığınızda bir kase çorba açlığınızı bastırır.

ÇİLEK Canınız çok fazla tatlı istediğinde bir kap dolusu çilek yiyebilirsiniz. Çilek tok hissetmenizi sağlar.

IHLAMUR Yemek saatine yakın içilen ıhlamurun, hastalıklara faydasının yanı sıra iştahı kapatan etkisi de var.

TOK TUTAN ÖNERİLER

KARBONHİDRATLAR: Karbonhidratlar kepek, buğday gibi tahıl ürünlerinde, sebze ve meyvelerde bulunur. İçeriğindeki lifler, sindirim sistemini harekete geçirir. Ayrıca bu besinler insanı tok tutarak açlık hissini engeller.

KROM: Krom vücuda insülin dengesini korur. Bu denge kan şekerinin düşmemesini veya azalmaması açısından çok önemlidir. Kan şekerinin düşmesi açlığa yol açar. Krom ihtiyacınızı karşılamak için fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve tahıl ürünleri yemek gerekir.

ALBÜMİN: Bir tür taşıyıcı proteindir. Can sıkıntısını giderir ve iştahı kapar. Bu protein, triptofanı oluşturarak beyine taşır ve serotonin üretimini arttırır. Bezelye, fıstık ve fasulyede bulunur.

FRUKTOZ: Meyvelerden elde edilen doğal şekerdir. Fruktoz kan şekeri dengesini kesinlikle etkilemez. Ayrıca yemek sonrası tatlı ihtiyacı duymanızı engeller. Çilek ve bal früktozun kaynağıdır.

İYOT: Tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir. Açlık duygusunu engeller. Balık, iyotlu tuz ve soğanda bulunur.