Türkiye'nin İlk ve Tek Engelliler Kampusu Antalya'da İnşa Ediliyor. Yıl Sonunda Tamamlanacak Olan Kampustan 3 -35 Yaş Arasındaki Bedensel, Zihinsel, Görme ve İşitme Engelliler Faydalanacak. 400 Kişilik Kapasiteye Sahip Olan Kampusta Engel Türüne Göre Eğitim Bölümleri, İş Atölyeleri, Fizyoterapi Merkezi, Spor Salonu ve Yüzme Havuzu Bulunacak.

ürkiye'nin ilk ve tek Engelliler Kampusu Antalya'da inşa ediliyor. Yıl sonunda tamamlanacak olan kampustan 3-35 yaş arasındaki bedensel, zihinsel, görme ve işitme engelliler faydalanacak. 400 kişilik kapasiteye sahip olan kampusta engel türüne göre eğitim bölümleri, iş atölyeleri, fizyoterapi merkezi, spor salonu ve yüzme havuzu bulunacak. Çığlık köyünde 42 dönüm alan üzerine kurulacak olan kampusa sağlık raporu ve Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu olanlar kabul edilecek. Kampusta şehir dışından gelecek aileler için konaklama ünitesine de yer verilecek. Kampustan tatil için Antalya'ya gelen engelli turistler de yararlanabilecek.

Türkiye'de kamu, yerel yönetim, üniversite ve sivil toplum örgütü birlikteliğine örnek bir çalışma daha hayata geçirildi. Türkiye'nin ilk ve tek Engelliler Kampusu'nun yapımına Antalya'da başlandı. Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi ve Özel Çocuklar Destekleme Derneği tarafından birlikte kurulan Engelliler Kampusu 31 Aralık 2008 tarihinde açılacak. Antalya şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Çıplaklı köyünde inşa edilen Engelliler Kampusu 42 dönüm alan üzerine kurulacak. Türkiye'de bir örneği daha bulunmadığı belirtilen kampustan devlet ya da üniversite hastanelerinden alınmış Özürlü Sağlık Raporu ile Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından verilen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu'na sahip olan 400 kişi faydalanabilecek. Trafikten ve beton yığınlarından uzakta inşa edilen kampus yeşillikler arasında yer alacak. Kampusa özel servislerle getirilecek olan engelliler yine aynı şekilde evlerine bırakılacak. Şehir dışından gelen engelliler ve ailelerinin konaklayacağı bir birim kampus içinde yer alacak. 3-6, 6-18, 18-35 yaş arası bedensel, zihinsel, görme ve işitme engellilerin faydalanacağı kampusta özel eğitim merkezi, fizyoterapi bölümü, iş atölyeleri bulunacak. Kampusta ayrıca sanat çalışmalarının yapılmasına, spor aktivitelerinin gerçekleştirilmesine imkan tanıyan salonların dışında bitki ve hayvan uğraş alanları da yer alacak.

Engelliler Kampusu'nun tanıtım toplantısına katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, en fazla önemsediği projelerden bir tanesinin içinde yer aldığını ifade ederek, Türkiye'de istatistiki olarak nüfusun yüzde 12,9'nun engelli olduğuna vurgu yaptı. Engellilerin karşılaştığı sıkıntıların bir kısmına şahit olunmasına karşın, birçoğundan haberdar olunmadığına işaret eden Türel, dünyanın en zor mesleğinin 'engelli anne-babası olmak' olduğunu ifade etti. Bu nedenle engelli ve yakınlarını yaşadığı sıkıntıları azaltmanın devletin ve yerel yönetimlerin görevi olduğunu kaydeden Türel, "Engel türü ve derecesi ne olursa olsun engelliler insan onuruna yaraşır şekilde yaşamak zorundalar. Nüfusunuzun yüzde 12,9'unu oluşturan engellilerinize; sokaklarda gezme, alış veriş yapma, eğlenme imkanı tanımazsanız, düşünme ve çalışma imkanı vermezseniz gelişmişlik iddiasında bulunamazsınız. Engellilerimizi topluma kazandırmalıyız. Türkiye'de bir ilk olan bu kampusun son olmamasını ve birlikte daha yaşanılabilir bir Türkiye yaratmayı diliyorum. Bu tür projelere yaklaşım bir belediyecilik görevi değil, insanlık görevidir. Bu proje hayata geçtiğinde göreceksiniz ulusal ve uluslar arası kuruluşlardan ödül alacak." dedi. Türel, inşatları Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kampusun 12 bin 300 metrekare büyüklüğünde kapalı alana sahip olacağını ve ihalesinin 6 milyon YTL'ye yapıldığı bilgisini verdi. Türel, Türkiye'de bir benzeri daha olmayan kampustan tatil için Antalya'ya gelen turistlerin de yararlanabileceğini söyledi.

Arazisi Antalya Valiliği tarafından hazineden temin edilen kampusa Akdeniz Üniversitesi akademik destek verecek. Özel eğitim uzmanı öğretmenlerin görev alacağı kampusun kendi tabiri ile fikir anneliğini yapan Prof. Dr. Şükran Taçoy ise 12 yıllık bir projenin sonunda hayata geçirilebildiğini söyledi. 5 yıl öncesinde Antalya görev yapan valilerin ve belediye başkanlarının bu projeye destek olmadıklarının altını özellikle çizen Taçoy, kaputsa sayıları her geçen gün artan engelli bireylerde ve onların ailelerine destek olunacağını vurguladı. Taçoy, engellilerin kampusta sadece eğitim almayacağını üretken ve para kazanan bireyler haline de getirileceğini kaydetti. Taçoy, kampusa yalnızca 'eğitilebilir-öğretilebilir7 özür grubundakilerin kabul edileceğinin de altını çizdi.

Engelliler kampusunda idari bina dışındakiler tek katlı ve kot farksız olacak. Binaların içinde ve dışında tamamen engellirin ihtiyacına yönelik malzeme kullanılacak. Örneğin kampustaki tüm camlar darbelere dayanıklı ve kırılmaz olacak. Kampusun merkezinde yer alacak idari binanın alt katında iş ve uğraş atölyeleri, üstünde ise konaklama ünitesi bulunacak. Fizik tedavi, rehabilitasyon merkezlerinin yanı sıra yarı açık olimpik yüzme havuzu, 200 kişili kapalı spor salonu bulunacak. Ailelerin birbirleri ile tanışmalarını sağlayacak bir kafeteryanın yanı sıra engelliler için bitki ve hayvan uğraş alanları da kampus içinde yer alacak. Engellilerin kendi kendilerine yeter bilmelerinin dışında üretmelerine ve kazanç sağlamalarına yönelik iş atölyeleri de kompleks içinde yer alacak.