Hilafet Risaleleri 2. Cilt / II. Abdülhamit Devri   Konuyu açan: byseco   İlk Mesaj: 08-19-2009 (18:31)   Son Mesaj: 08-19-2009 (18:31)    Cevap: 0    Gösterim: 796  

    08-19-2009

    Hilafet Risaleleri 2. Cilt / II. Abdülhamit Devri

    İslâm siyasî düşüncesinin modern temayüller, icbarlar ve ihtiyaçlar etrafında yeniden üretilmesi ve dönüştürülmesi problemi sözkonusu olduğunda ilk önce baş vurulması gereken kaynaklar, ıslahat hareketlerine paralel olarak İstanbul başta olmak üzere İslâm dünyasının değişik coğrafyalarında telif edilen hilafet risâleleri ve metinleri olmalıdır. Bu metinler sadece İslâm siyasî düşüncesindeki kavramlara ilişkin farklılaşmaları ve devamlılıkları, yeni rejim arayışlarını göstermesi açısından değil uluslararası güç merkezlerinin İslâm dünyasına bakışını ve düvel-i muazzamanın Osmanlı Devleti'ni muktedir bir siyasî-dinî merkez olmaktan çıkarma istikametindeki politikalarının kronolojisi ve tekniklerini ele vermesi zaviyesinden de önem taşımaktadır.
    "II. Abdülhamit Devri" altbaşlığını taşıyan ilk iki cilt, 1877-1908 yılları arasında telif edilen veya basılan yirmi beş hilafet risâlesini ve üç ek metni ihtiva etmektedir.







    Hilafet Risaleleri 2. Cilt / II. Abdülhamit Devri Yorumları