Alevilik Kızılbaşlık   Konuyu açan: byseco   İlk Mesaj: 08-16-2009 (13:23)   Son Mesaj: 08-17-2009 (01:18)    Cevap: 2    Gösterim: 1177  

    08-16-2009

    Alevilik Kızılbaşlık

    Bir kalksın ortalığın tozu dumanı

    Görürsün at mı eşek mi bindiğin.

    Şeyh Bedreddin

    Aleviliği anlamak ve tanımlamak Alevi tarihini doğru kavramaktan ve bugüne kadar yapılan yanlışlardan arındırılmasıyla mümkündür. Bu çalışmada Alevilik, üzerine yapılan klasik çalışmalardan çok uzak ve farklı bir tarzda ele alınarak Alevileri övmekten ve yermekten kaçınılmıştır. Bu çalışma yaşanan ve yaşayan Aleviliğin gerçeklerinin görülmesine olanak sağlayarak tartışılan kısır Alevilik tartışmalarının dışına çıkarak okuru Aleviliğe başka bir gözle bakmaya yönlendirmektedir. "Türkiye'de kendilerini ifade etme olanaklarını bile bulamayan Aleviler birdenbire Türkiye'nin kurtarıcısı olarak lanse edilmeye başlanmıştır. Bu durum Alevilerin büyük bir oyunun küçük aktörleri olarak kullanılmak istendiğini göstermektedir."

    "Yaşayan Alevilikten koparak ve onun dilini anlamadan yapılan bir çok çalışma Aleviler sonu gelmez tartışmaların içine çekilmiştir. Aleviliğin bir bütün olmadığını kendi içinde inanç ve uygulama biçimleri itibariyle farklılıklar gösterdiğini biliyoruz."

    "Aleviliği ilerici gösteren onun muhalefet oluşudur. Muhalefetteki her düşünce gibi gelişmek baskılar ve saldırılar karşısında kendisini aşarak sürekli olarak kendini yenilemek durumunda kalmıştır."


    Yazar, içinden geldiği toplumun inançlarını, gerçekliklerini sorgulamakla kalmıyor; kimi yanlış kanılara, bilinmeyenlere doğru ve sağlıklı yanıtlar arıyor; söylencelerden inanca, Zerdüşt inancından günümüze, Alevilerin muhalifliğine, ilericiliğine, laikliğine, köylü isyanlarından, Baba İshak'a, Dedelik Kurumundan, Bektaşiliğe, Kızılbaşlığa, Alevilik ve Kadın konusuna, Alevilikle ilgili yazılmayanlar, konuşulmayanlar tüm yönleriyle başka bir gözle bu kitapta.







    Alevilik Kızılbaşlık Yorumları




      Permalink - Mesaj no 1  08-16-2009, 16:58

    --->: Alevilik Kızılbaşlık


    başlık beni korkuttu belirtmek istedim denk gelirse sorup alırım bu kitabı
    Allh razı olsun
    Unnecessary - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Unnecessary

      Permalink - Mesaj no 2  08-17-2009, 01:18

    --->: Alevilik Kızılbaşlık


    ALLAH'IN habibim dedigi resulunü inkar eden hiçbir şey okumaya degmez.......
    3rd eng - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) 3rd eng