İngilizce sözlükte "kızılbaşlık" skandalı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-06-2010 (08:57)   Son Mesaj: 12-06-2010 (08:57)    Cevap: 0    Gösterim: 612  

    12-06-2010

    İngilizce sözlükte "kızılbaşlık" skandalı

    İngilizce sözlükte


    Bir yayınevinin hazırladığı sözlükte ‘ensest’ sözcüğüne karşılık olarak ‘kızılbaşlık’ tanımı yapıldı. Alevi vatandaşların tepkisini çeken bu skandal, kızılbaşlık üzerine yapılan alakasızlıkları bir kez daha gündeme getirdi.

    Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, bir yayınevi tarafından basılan sözlükte "ensest" sözcüğünün "kızılbaşlık" olarak da tanımlanmasına tepki gösterdi. Gümüş, sözlüğü yayınlayan yayınevini özür dilemeye çağırdı.
    "Türkçe karşılığı: Zina"

    Sözlükle ilgili olarak açıklama yapan Gümüş şunları kaydetti: "Resuhi Akdikmen"in hazırladığı "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlüğün 200. sayfasında "in-cest", "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığı şu şekilde verilmiş: "akraba ile zina, kızılbaşlık."

    Öğrenciler de kullanıyor

    Resuhi Akdikmen"in sözlüklerinin yayıncısı Langenscheidt Publishers... Sözlükleri Türkiye"de basan ve dağıtan ise İnkılâp Kitabevi. En son yenilenmiş baskısı 15 Haziran 2006"da yapılmış olan sözlük piyasada çokça bulunan ve öğrencilerin de çokça yararlandığı bir kaynak. Bu kitapta Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunmuştur. Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınıyoruz.

    Buradan İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırıyoruz. Konu hakkında duyarlılık gösterilerek sözlüğün yeni baskısında Alevilere hakaret içeren ifadenin çıkarılmasını talep ediyoruz."

    Milliyet




    İngilizce sözlükte "kızılbaşlık" skandalı Yorumları