Ofisteki Görünmeyen Güç



Sirketler satislarini ve kârliligini arttirmak, personelinin motivasyonunu yukseltmek icin her yolu deniyor. Feng - shui ilkelerinin uygulamalari da ofislerdeki elektromanyetik bombardimani yumusatarak calisanlara huzur veriyor


Feng - shui danismani Stephanie Roberts, Amerikan Menkul Kiymetler Borsasi AMEX ´in, New York Borsasi NYSE´nin golgesinde kalmis olmasinin en buyuk nedeninin, binanin konumu dolayisiyla enerjinin akamamasi oldugunu soyleyerek yeni bir bakis acisi getirdi. AMEX dumduz gri duvarlari, karanlik girisi ve mezarliga bakan kapisiyla Yin´i (negatif enerji) cagiriyormus.
Feng - shui, doganin gucleri ve enerjisini cesitli sekillerde yonlendirerek, ic ve dis mekânlarda kisiyi olumlu etkileyecek unsurlarin arttirilmasi, olumsuz etkileyeceklerin de yok edilmesi ilimi.
Dunyada bircok kisi feng - shui danismanlariyla ev ve isyerlerini duzenliyor. Bu konuda en dikkatli yer Hong - Kong. Neredeyse her isyeri feng - shui ilkeleriyle hareket ediyor. Gazeteler, feng - shui prensiplerini isyerlerinde uyguladiklari icin gelirleri ikiye katlanmis, personel devinim orani yuzde 70´ten yuzde 5´e dusmus, kârliligiyuzde 100 artmis sirket hikayeleriyle dolu. Shell, P & G, Motorola, Panasonic, Coca - Cola ve Citibank gibi buyuk sirketlerin Amerika´daki genel mudurluk binalarinin da bu prensiplerle duzenlendigi soyleniyor.
Feng - shui danismanlarinin surekli musterileri var. Catherine Zeta - Jones, Steven Spielberg, Oprah, Eric Clapton, Tommy Hilfiger, Bill Clinton ve Donald Trump bunlardan bazilari. New York´taki otelini danistigi feng - shui uzmaninin soyledikleri dogrultusunda yaptiran Donald Trump, Feng - shui´ye inanmiyorum, ama bana para kazandirdigi icin 70´lerden beri uyguluyorum diyor. Feng , shui uzerinde cok dusunen, arastiran Yazar Nazli Cetinok Kendi calisma alaninizda sizi daraltan, engelleyen, sikan, sevkinizi dusuren unsurlari hemen kesfedersiniz. Onlardan kurtulun diyor. Ayrica, bazi objelerin / sembollerin de onemli oldugunu soyluyor: Akvaryum ve yapay kucuk su havuzlari size para getirir. Akvaryum icindeki kirmizi baliklar ise bol bol para. Yesil yaprakli bitkiler ve pembe kuvartz kristaller ofis aletlerinin yarattigi elektromanyetik bombardimani yumusatir; boylece saclariniz diken diken evinize donmezsiniz.

Calistiginiz mekânlarda feng - shui ilkelerini nasil uygularsiniz?

1 Masaniz calisanlarla yuzyuze gelecek sekilde olmasin.
2 Kare ve dikdortgen ofisler sizi mutlu eder. L sekli, koseleri eksik oldugu icin, dengesiz bir chi (enerji) akisina neden olur.
3 Masaniz, kare - dikdortgen seklinde ve orta buyuklukte olmali, koyu renkte olmamalidir.
4 Calisma masanizin ahsap olmasi veriminizi arttirir.
5 Sirtinizi asla kapiya donuk oturmayin.
6 Gereksiz seyleri bir gun ise yarar diye saklamayin.
7 Calisma alaninizda kitapliklar acik olmasin.
8 Ofisiniz dogudaysa yesil, guneydeyse mor, guneydoguda ise mavi, yesil, kuzeybatidaysa gri, beyaz, kahverengi aksesuarlar kullanin.

isaret

Rekabetle tesvik etmek

Bir isadaminin verim alamadigi bir fabrikasi varmis. Ustabasi Butun iscileri cok calistirdim, isten atmakla tehdit ettim. Ama basarili olamadim diyormus.
Patron fabrikaya gelerek bir isciye Bugun kac kazan celik erittiniz?diye sormus. Isci Alti demis.
Patron bir tebesir parcasi alarak yere buyuk bir 6 yazip gitmis. Gece vardiyasi iscileri geldiginde bu rakaminin ne oldugunu sormuslar. Gunduz iscileri de durumu anlatmislar.
Ertesi gun patron fabrikada dolasirken alti yerine yedi yazildigini gormus. Demekki gece calisanlar, gunduzculerden daha iyi is yaptiklarini dusunuyorlardi. Bundan rahatsiz olan gunduzculer, bu kez daha buyuk bir gayretle calisip yere 10 yazmislar. Cok gecmeden fabrikanin verimi o civardaki butun fabrikalari gecmis.

deyis

Hayatta en buyuk zevk, baskalarinin yapamayacaginizi soyledigi seyleri yapmaktir.
Walter Bagehon

Kaynak:Milliyet