Vatandaşlarımıza Bağlanan Aylıklar

Yaşlılık Aylığı
Emekli olma yaşı: Kadın 60 yaş, Erkek 65 yaş

Sigortalılık süresi:

Kadin: 180 ay prim ödeme veya hesap tarihinden önceki 360 ay içinde 180 ay sigortalılık süresi veya 300 ay sigortalılık süresi
Erkek: 180 ay prim ödeme veya hesap tarihinden önceki 360 ay içinde 180 ay sigortalılık süresi veya 300 ay sigortalılık süresi


Ağır İşlerde Çalışmadan Ötürü Yaşlılık Aylığı

01.01.2007 tarihinden itibaren geçerli olacak bu tür yaşlılık aylığına bağlanma ağır işlerde çalışılan ay sayısına bağlıdır ve 65 yaşından geriye gidilmek üzere ağır işlerde çalışılan beher 4 ay için yaşlılık aylığı 1 ay erken bağlanmaktadır.

Şartların yerine getirilebilmesi için asgari 540 sigortalı hizmet süresinin içinde en az 180 ay ağır şartlarda çalışılmış olunması gerekmektedir.

(bu bölüme ait tabele pdf olarak eklenmistir, lütfen oradan bakin)

Kadın sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanması 2024 yılına kadar kademeli olarak 65 yaşına çıkarılacaktır. Ağır işlerde çalışılmasından ötürü erken emekli olunması bu tarihten sonra kadın sigortalılar için de geçerli olacaktır.

Maluliyet aylığı


Maluliyet aylığına hak kazanabilmek için
sigortalı 50 yaşından küçük ise
- son 120 içinde 60 ay sigortalılık süresi bulunması veya
-180 ay prim ödeyerek çalışılmış veya 300 ay sigortalılık süresi olması

sigortalı 50 yaşından büyük ise
- 60 aydan 180 aya kadar prim ödeyerek çalışma süresinin bulunması (50 yaşından sonra geçen her ay için bir ay prim ödeme süresi) veya
-180 ay prim ödeyerek çalışma süresi veya 300 ay sigortalılık süresi,
- malul olma durumunun 6 ay sürmesi gerekmektedir.

Sigortalının malül sayılabilmesi için iş gücü kaybının en az %50 olması gerekmektedir.

Maluliyet aylığına hak kazanabilmek için de, maluliyetin tespit edilmiş olması (%50'nin üzerinde işgücü kaybı) ve en az 6 aydan beri sürmesi veya süreceğinin kabul edilmesi, belirli sigortalılık sürelerinin dolmuş olması ve malul olan kişiye normal emeklilik veya uzun süreli sigortalılıktan dolayı erken emeklilik aylığının bağlanması için gerekli şartların yerine gelmemiş olması şartları aranmaktadır. İş kazası ve meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan maluliyet durumlarında belirli süre çalışmış olma koşulu aranmamaktadır.

Emeklilik Sigortası mevzuatına göre maluliyetin tespitinde vasıflı işçi ile vasıfsız işçinin işgücü kaybı farklı mütalaa edilmektedir. Vasıflı işçinin mesleki açıdan korunması mevcuttur. Vasıflı kişilerde vasıflarına uygun olan işlerde çalışabilmeleri için gerekli işgücünün yarısından fazlasını kaybedip kaybetmediklerine, vasıfsız işçilerde ise genel iş piyasasında kendisine verilebilecek herhangi bir işte çalışan sağlıklı birinin "kazancının" yarısını kazanıp kazanamayacağına bakılmaktadır. Böylece vasıflı işçinin malul olarak kabul edilmesi daha kolay olmaktadır.

Emeklilik Sigortası mevzuatına göre hizmetliler tarafından yerine getirilen işler genellikle bedensel açıdan hafif işler olarak kabul edilmekte ve vasıflılık durumu göz önüne alınmakla birlikte, kişinin toplu sözleşmelerde tespit edilen basamaklar çerçevesinde bir alt basamaktaki işi yapıp yapamayacağına da bakılmaktadır. Örneğin toplu sözleşmelere göre 3. basamakta çalışan hizmetlilerde kişinin genel iş piyasasında herhangi bir işi yapma kabiliyetinin % 50 den fazla azalmış olması gerekmektedir.

Serbest meslek sahibi olarak bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına bağımsız çalışanların maluliyetlerinin tespitinde ise kişinin işgücünün bedensel ve ruhsal nedenlerle düzenli olarak bir işte çalışmasını engelleyecek şekilde azalmış olması şartı aranmaktadır.


Dul ve Yetim Aylığı


Avusturya'da geride kalanlara dul ve yetim aylığı şeklinde maaş bağlanmaktadır.

Dul ve yetim aylığına hak kazanabilmek için
vefat eden sigortalı 50 yaşından küçük ise
- son 120 ay içinde 60 ay sigortalılık süresi bulunması veya
-180 ay prim ödeyerek çalışılmış veya 300 ay sigortalılık süresi bulunması

vefat eden sigortalı 50 yaşından büyük ise
- 60 -180 ay arası prim ödeyerek çalışma süresinin bulunması (50 yaşından sonra geçen her ay için bir ay prim ödeme süresi) veya
-180 ay prim ödeyerek çalışma süresi veya 300 ay sigortalılık süresi gerekmektedir.

1 Ekim 2000 tarihine kadar % 40 ila % 60 arasında bağlanan dul aylıkları 1 Ekim 2000 tarihinden itibaren % 0 ila % 60 arasında olacak şekilde değiştirilmiştir. Geride kalan eş, sigortalının ölüm tarihinde 35 yaşını doldurmamış ve evlilik 10 yıldan az sürmüş ise dul aylığı ölüm tarihinden itibaren 30 ay ödendikten sonra kesilir.

Sigortalının yaşlılık veya maluliyet aylığı aldığı sırada yaptığı evlilikte geride kalan eşin süresiz olarak dul aylığı alabilmesi için evlilik birliğinin
- en az 3 yıl sürmüş olması ve karı koca arasındaki yaş farkının 20 yıldan daha fazla olmaması veya
- en az 5 yıl sürmüş olması ve karı koca arasındaki yaş farkının 25 yaştan fazla olmaması gerekmektedir.
Evlilik birliğinin 10 yıldan fazla sürmüş olması halinde karı koca arasındaki yaş farkı 25 yaştan fazla olabilmektedir. Ancak evlilik birliğinde ortak bir çocuk doğmuş olması halinde geride kalan eşe her durumda süresiz olarak dul aylığı bağlanır. Yetimlere 18 yaşını dolduruncaya kadar yetim maaşı ödenir. 18 yaşın dolması halinde ancak tahsile devam edilmesi şartı ile 27 yaşına kadar yetim maaşı ödenmesine devam edilir.

Sigortalının vefatı halinde geride kalan eşine ve çocuklarına dul veya yetim aylığı bağlanamaması halinde, Abfindung adı altında bir defaya mahsus bir ödeme yapılmaktadır.

Sigortalının eşine dul aylığı ve çocuklarına 18 yaşını dolduruncaya kadar yetim maaşı ödenir. 18 yaşın dolması halinde ancak tahsile devam edilmesi şartı ile 27 yaşına kadar yetim maaşı ödenmesine devam edilir. Sigortalının ana ve babasına aylık ödenmemektedir. Kız ve erkek çocuklarına aylık bağlama şartları yönünden farklılık yoktur


Alinti: Viyana Büyükelciligi