Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda 2007’de yapılan değişiklikle zorunlu hale getirilen tapudaki “kat irtifakı” ibaresini “kat mülkiyetine” dönüştürme işlemini 28 Kasım 2009’a kadar yaptırmayan konut sahipleri için öngörülen 1000 TL’lik cezanın kaldırılacağını açıkladı.

Demir, TBMM kulisinde, yüz binlerce konut sahibi vatandaşı ilgilendiren “kat irtifakından kat mülkiyetine dönüşüm”deki sıkıntılara ilişkin soruları yanıtladı. 2007’de çıkan yasanın vatandaşı sıkıntıya sokan kısmının değiştirileceğini belirten Demir şu bilgileri verdi:
“Sorunu doğal akışı içinde halledeceğiz. Vatandaşımız iskân belgesini aldığında kat irtifakından kat mülkiyetine geçişini temin edeceğiz. Şu andaki mevcut düzenlemeye göre 28 Kasım’a kadar işlemini yaptırmayanlara 1000 TL para cezası uygulanacaktı. Bunu kaldıracağız. Normal geçiş sürecini kolaylaştıracağız.”

'Kriterler netleşmedi'

İskân belgesi alan vatandaşların kat irtifakından kat mülkiyetine geçişinin nasıl olacağına ilişkin kriterleri henüz netleştirmediklerini vurgulayan Demir şunları söyledi: “Kanun teklifiyle bir düzenleme yapılacak. Cezalar kaldırılacak. İskân belgesini alan vatandaş kat mülkiyetine geçmiyordu. Bu, tapu kayıtlarında kat külkiyetine geçiş tamamlanamadığı için sıkıntı yaratıyordu. Hukuki anlamda problemler oluyordu. Cezalar bu nedenle getirilmişti. Şimdi yeni bir düzenlemeyle 1000 TL gibi cezayı kaldırırken, vatandaşın inisiyatifinden çıkararak sağlam ilkelere bağlayacağız. Bakanlar Kurulu’nda bu konuda çalışma yapıldı. Önümüzdeki günlerde netleştirerek yeni yasal düzenlemeyi TBMM’ye sunacağız. Meclis tatile girmeden de çıkaracağız.”

Ferdi geçiş

Yeni yasal çalışmada daha iskân alınma aşamasında kat mülkiyetine geçişin sağlanması için zorunluluklar getiriliyor. Mevcut uygulamada örneğin 24 dairelik bir apartmanda topluca kat mülkiyetine geçme başvurusu yapılırken, yeni çalışmada, ferdi geçişe de imkân sağlanacak.

'Kaçak yapıya af, ölüm demek'

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in, “İstanbul’da kaçak yapılara iskân belgesi verilmesi, krizde 10 milyar dolarlık kaynak yaratır” sözlerine tepki gösterdi. “Kaçak yapıya af demek ölüm demek” diyen Demir, böyle bir af düzenlemesiyle insanların hayatının tehlikeye atılamayacağını belirtti. Demir şunları söyledi: “Önemli olan yapıyı affedip etmeme değil, yapının güvenli olup olmadığıdır. Güvenli değilse içinde yaşayan için hayati tehlike arzediyorsa buna yasal kılıf oluşturamazsınız, müsaade veremezsiniz. İşin ruhuna aykırı olur. Yapıları niye projelendiriyoruz? Niye inşaat ruhsatı yapı kullanma izni veriyoruz? İnsanların sağlıklı şekilde o mekânlarda yaşabilmesi için.

Hem can emniyeti açısından, hem de insan sağlık güvenliği açısından bilinen zarar verecek bir uygulamayı yasal düzenleme olarak toplumun önüne koyamazsınız. Doğru değil. Kaçak ve güvenli olmayan yapıya af getirmek insanı öldürmek olur.

Yapılarla ilgili dönüşüm yapılabilir. İyileştirilebilecek olanlar iyileştirilir, iyileştirilemeyecek olanlar dönüşüme tabi olabilir. Geçmişte yapılan hatalar nedeniyle böyle bir stok oluşmuş. Bunu düzeltmek başta bizim görevimiz. Yoğun çalışma içine girdik.”
milliyet