Soru: Bir kavga sonrası ceza mahkemesince şartlı hapis cezası aldım. Şimdi bir iş yerine başvuruda bulundum ve benden ‘Strafregisterauszug’ istendi. Bu çıkan karar sonucu bana verilmiş olan ceza sicilime geçmişmidir?


Cevap:
Tüm Avusturya mahkemelerince verilmiş cezalar ve hatta yabancı bir ülkede Avusturya uyruklu ya da Avusturyada ikamet etmekte olan kişilere ceza mahkemesi tarafından verilmiş olan cezalar adli sicile (‘Strafregistere') geçmektedir.

Bu adli sicil (‘Strafregister') hem hapis cezaları hem para cezaları, şartlı (bedingt) veya şartsız (unbedingt) cezaları ve hatta aflarıda içermektedir. Sadece başarılı bir ‘Diversion' bu adli sicile geçmemektedir.

Yukarıda belirtmiş olduğum gibi bu adli sicil belgesi (‘Strafregisterbescheinigung' ya da ‘Leumundszeugnis'de denmekte) tüm adli sicilde olan mahkûmiyet bilgilerini içermekte. Bu belge sadece dilekçe verenin kendi sicilleri hakkında bilgi veren bir belgedir. Yani iş veren sizden bu belgeyi isteyebilir fakat kendisi gidip başkası adına bu belgeyi makamdan iseteyemez.

Bu belge için başvurmanız gereken yetkili makamlar şehirlerde Bundespolizeidirektion var ise bu, olmayanlarda Bürgermeister ve Viyana için Bundespolizeikommissariat.

Fakat verilmiş hapis cezası üç aydan (gençlerde altı aya kadar) fazla değil ise bu ceza Strafregister'e geçmemektedir ve böylelikle Strafregisterbescheinigung'da gözükmemektedir. Bu bilgi kısıtlaması ile iş aramalarında önemli rol oynamakta. Dolayısıyla bu iş başvurusu görüşmelerinde gösterilmesi gereken Strafregisterbescheinigung ya da Leumundszeugnis temiz çıkmaktadır.