Yönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye




Dua için ellerimizi açtığımızdaYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye namaza kalktığımızdaYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye evimizi düzenlerkenYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye cenazemizi kabre koyarken dikkat ettiğimiz; otururkenYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye kalkarkenYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye yatarken her zaman ve her yerde yöneldiğimiz bir kıblemiz var. İçimizdeki yönle aynı olan kıblemiz. Mekke'deki Mescid-i Haram'daki Kâbe... Bunun ne büyük lütuf olduğunun farkında mıyız?


Namaza durduğumuzda Mekke'ye yöneliriz. Orada bulunan Kâbe'ye; yani yeryüzünün ilk mescidineYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Beytullah'aYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Allah'ın evine yöneliriz.

Yüce MevlâYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye kıbleyi Kudüs'deki Mescid-i Aksâ'dan Mekke'deki Mescid-i Haram'aYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Kâbe'ye çevirdiğini Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz'e namaz esnasında bildirmişti. Hatta namazın iki rekâtını Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya doğru kılmışYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye tam o esnada vahiy gelmişti. Hemen Mekke'ye Mescid-i Haram'a yönelmişYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye arkasında namaz kılan cemaat de onunla birlikte yönlerini Mekke'ye çevirmişlerdi.

Haber birkaç gün içinde her tarafa yayıldı. Bütün müslümanlar artık Mescid-i Haram'a yönelerek namazlarını kılıyorlardı. Rasulullah s.a.v. Efendimiz'e itaat etme konusunda en ufak bir tereddüt geçirmemişlerdi. Bunun yanında münafıklar başta olmak üzereYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye gayr-i müslimlerden bazı kişiler dedikoduya başlamışlardı. Kalplerinde gizlediklerini deYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye açığa vurduklarını da bilen Yüce MevlâYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye onların durumunu Rasulullah s.a.v. Efendimiz'e şöyle haber vermişti:

“İnsanlardan bir kısım sefihler şöyle diyecekler: ‘Onları yöneldikleri kıblelerinden çeviren ne ki?' (Rasulüm) de ki: Doğu da batı da Allah'ındır. O dilediğini doğru olan yola hidayet eder. Böylece bizYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye sizi adaletli ve dengeli bir ümmet kıldık ki insanlara (hem dünyada hem de ahirette) şahitler olasınızYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Peygamber de size şahit olsun. Daha önceden yönelmiş olduğun kıbleyi kıble tayin etmemizYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye sadece Rasul'e tabi olanlar ile ökçeleri üzerine geriye dönenlerden ayırmamız içindir. BuYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Allah'ın hidayet ettiği kimselerden başkasına elbette ağır gelir…” (BakaraYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye 142-143)

İbadetlerde bir noktaya yönelmenin hakikatini ise Yüce Rabbimiz şöyle ifade buyuruyordu:

“Yüzünüzü doğu ve batı yönüne çevirmeniz iyilik değildir. Hakiki iyilikYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Allah'aYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye ahiret gününeYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye meleklereYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye kitaba ve nebilere iman eden; malına olan sevgisine rağmen onu akrabayaYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye yetimlereYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye yoksullaraYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye yolda kalmışlaraYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye dilenenlere ve kölelere veren; namazı hakkıyla kılanYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye zekâtı verenYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye verdiği söze sadık kalan; sıkıntıYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye hastalık ve savaşın şiddetli anında sabredenlerin iyiliğidir. Onlar sadık ve takva sahibi olanlardır.” (BakaraYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye 177)

“Doğu da batı da Allah'ındır. Hangi tarafa yönelirsenizYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Allah'ın vechi (yani sizin yönelişinize muhatap olacak şekilde O'nun zatı) oradadır (yani OYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye her tarafta karşınızdadır). Allah vasidir (her şeyi rahmetiyle kapsar)Yönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye alîmdir (her şeyi bilir).” (BakaraYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye 115)

Böylece Allahu TealâYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye hayatımız boyunca dikkat etmemiz gereken büyük bir ölçüyü bize bildirmektedir. O da ºudur: Sadece şekilde şartları yerine getirmekYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye sadece dış görünüşü düzeltmiş olmak yeterli değildir. İbadetlerimizde Kâbe'ye yönelmemiz hatta Kâbe'nin dibinde veya içinde bulunmamız yeterli değildir; kalplerimizdeki niyetlerimizYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Allah'a karşı hassasiyetimiz yani takvâmız önemlidir

Rasul-i Ekrem s.a.v. Efendimiz'in şu mübarek sözleri bu hakikati özetler:

“Allah sizin şekillerinize ve mallarınıza bakmaz. O sizin kalplerinize ve amellerinize bakar.” (MüslimYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye İbn Mace)

“AmellerYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye niyetlere göre değer kazanır.” (Buharî)

EvetYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye ibadetlerimizde ve işlerimizde öncelikle dikkat etmemiz gerekenYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye gönlümüz ve niyetimizdir. Fakat buYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye şeklî şartların veya dış görünüşün hiçbir önemi olmadığı anl***** asla gelmez. İnsan olarak dış görünüşe kolayca mağlup oluruzYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye şeklî şartları yerine getirmeyi asıl gaye haline getirebiliriz. Yüce MevlâYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye böyle bir zaafa düşmememiz için ibadetlerimizde ve yaşayışımızda mananın önemli olduğunu bize bildiriyor. Bundan sonra şeklî şartlara da riayet etmemizi istiyor.

Cenab-ı MevlâYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye kıbleye yönelmekten maksadın ne olduğunu yukarıdaki ayetlerde ifade buyurduktan sonraYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye ibadetlerimizde Kâbe-i Muazzama'ya yönelmemizin farz olduğunu da şöyle ferman buyuruyor:

“Nereden yola çıkarsan çıkYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. BuYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye Rabbinden gelen bir hakikattir. Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir. (Evet ey Rasulüm!) nereden yola çıkarsan çıkYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. Sizler de nerede bulunursanız bulunun yüzünüzü o tarafa çevirin kiYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye zulüm yapmaya şartlanmış olanların dışındaki insanların size karşı hiçbir delilleri kalmasın. Sakın onlardan korkmayınYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye yalnız benden korkun. Böylece size olan nimetimi tamamlayayım da doğru yolu bulasınız.” (BakaraYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye 149Yönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye 150)

KıbleYönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye hem kalbimize hem kalıbımıza gerek…