MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Genel Islami Bölüm (https://www.muhakeme.net/forum/genel-islami-bolum/)
-   -   Yönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye (https://www.muhakeme.net/forum/genel-islami-bolum/22691-yonumuz-kibleye-kalbimiz-nereye.html)

Henna 07-05-2009 00:38

Yönümüz KıbLeye KaLbimiz Nereye
 

http://www.muhakeme.net/clear.gif




Dua için ellerimizi açtığımızdahttp://www.muhakeme.net/clear.gif namaza kalktığımızdahttp://www.muhakeme.net/clear.gif evimizi düzenlerkenhttp://www.muhakeme.net/clear.gif cenazemizi kabre koyarken dikkat ettiğimiz; otururkenhttp://www.muhakeme.net/clear.gif kalkarkenhttp://www.muhakeme.net/clear.gif yatarken her zaman ve her yerde yöneldiğimiz bir kıblemiz var. İçimizdeki yönle aynı olan kıblemiz. Mekke'deki Mescid-i Haram'daki Kâbe... Bunun ne büyük lütuf olduğunun farkında mıyız?


Namaza durduğumuzda Mekke'ye yöneliriz. Orada bulunan Kâbe'ye; yani yeryüzünün ilk mescidinehttp://www.muhakeme.net/clear.gif Beytullah'ahttp://www.muhakeme.net/clear.gif Allah'ın evine yöneliriz.

Yüce Mevlâhttp://www.muhakeme.net/clear.gif kıbleyi Kudüs'deki Mescid-i Aksâ'dan Mekke'deki Mescid-i Haram'ahttp://www.muhakeme.net/clear.gif Kâbe'ye çevirdiğini Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz'e namaz esnasında bildirmişti. Hatta namazın iki rekâtını Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya doğru kılmışhttp://www.muhakeme.net/clear.gif tam o esnada vahiy gelmişti. Hemen Mekke'ye Mescid-i Haram'a yönelmişhttp://www.muhakeme.net/clear.gif arkasında namaz kılan cemaat de onunla birlikte yönlerini Mekke'ye çevirmişlerdi.

Haber birkaç gün içinde her tarafa yayıldı. Bütün müslümanlar artık Mescid-i Haram'a yönelerek namazlarını kılıyorlardı. Rasulullah s.a.v. Efendimiz'e itaat etme konusunda en ufak bir tereddüt geçirmemişlerdi. Bunun yanında münafıklar başta olmak üzerehttp://www.muhakeme.net/clear.gif gayr-i müslimlerden bazı kişiler dedikoduya başlamışlardı. Kalplerinde gizlediklerini dehttp://www.muhakeme.net/clear.gif açığa vurduklarını da bilen Yüce Mevlâhttp://www.muhakeme.net/clear.gif onların durumunu Rasulullah s.a.v. Efendimiz'e şöyle haber vermişti:

“İnsanlardan bir kısım sefihler şöyle diyecekler: ‘Onları yöneldikleri kıblelerinden çeviren ne ki?' (Rasulüm) de ki: Doğu da batı da Allah'ındır. O dilediğini doğru olan yola hidayet eder. Böylece bizhttp://www.muhakeme.net/clear.gif sizi adaletli ve dengeli bir ümmet kıldık ki insanlara (hem dünyada hem de ahirette) şahitler olasınızhttp://www.muhakeme.net/clear.gif Peygamber de size şahit olsun. Daha önceden yönelmiş olduğun kıbleyi kıble tayin etmemizhttp://www.muhakeme.net/clear.gif sadece Rasul'e tabi olanlar ile ökçeleri üzerine geriye dönenlerden ayırmamız içindir. Buhttp://www.muhakeme.net/clear.gif Allah'ın hidayet ettiği kimselerden başkasına elbette ağır gelir…” (Bakarahttp://www.muhakeme.net/clear.gif 142-143)

İbadetlerde bir noktaya yönelmenin hakikatini ise Yüce Rabbimiz şöyle ifade buyuruyordu:

“Yüzünüzü doğu ve batı yönüne çevirmeniz iyilik değildir. Hakiki iyilikhttp://www.muhakeme.net/clear.gif Allah'ahttp://www.muhakeme.net/clear.gif ahiret gününehttp://www.muhakeme.net/clear.gif meleklerehttp://www.muhakeme.net/clear.gif kitaba ve nebilere iman eden; malına olan sevgisine rağmen onu akrabayahttp://www.muhakeme.net/clear.gif yetimlerehttp://www.muhakeme.net/clear.gif yoksullarahttp://www.muhakeme.net/clear.gif yolda kalmışlarahttp://www.muhakeme.net/clear.gif dilenenlere ve kölelere veren; namazı hakkıyla kılanhttp://www.muhakeme.net/clear.gif zekâtı verenhttp://www.muhakeme.net/clear.gif verdiği söze sadık kalan; sıkıntıhttp://www.muhakeme.net/clear.gif hastalık ve savaşın şiddetli anında sabredenlerin iyiliğidir. Onlar sadık ve takva sahibi olanlardır.” (Bakarahttp://www.muhakeme.net/clear.gif 177)

“Doğu da batı da Allah'ındır. Hangi tarafa yönelirsenizhttp://www.muhakeme.net/clear.gif Allah'ın vechi (yani sizin yönelişinize muhatap olacak şekilde O'nun zatı) oradadır (yani Ohttp://www.muhakeme.net/clear.gif her tarafta karşınızdadır). Allah vasidir (her şeyi rahmetiyle kapsar)http://www.muhakeme.net/clear.gif alîmdir (her şeyi bilir).” (Bakarahttp://www.muhakeme.net/clear.gif 115)

Böylece Allahu Tealâhttp://www.muhakeme.net/clear.gif hayatımız boyunca dikkat etmemiz gereken büyük bir ölçüyü bize bildirmektedir. O da ºudur: Sadece şekilde şartları yerine getirmekhttp://www.muhakeme.net/clear.gif sadece dış görünüşü düzeltmiş olmak yeterli değildir. İbadetlerimizde Kâbe'ye yönelmemiz hatta Kâbe'nin dibinde veya içinde bulunmamız yeterli değildir; kalplerimizdeki niyetlerimizhttp://www.muhakeme.net/clear.gif Allah'a karşı hassasiyetimiz yani takvâmız önemlidir

Rasul-i Ekrem s.a.v. Efendimiz'in şu mübarek sözleri bu hakikati özetler:

“Allah sizin şekillerinize ve mallarınıza bakmaz. O sizin kalplerinize ve amellerinize bakar.” (Müslimhttp://www.muhakeme.net/clear.gif İbn Mace)

“Amellerhttp://www.muhakeme.net/clear.gif niyetlere göre değer kazanır.” (Buharî)

Evethttp://www.muhakeme.net/clear.gif ibadetlerimizde ve işlerimizde öncelikle dikkat etmemiz gerekenhttp://www.muhakeme.net/clear.gif gönlümüz ve niyetimizdir. Fakat buhttp://www.muhakeme.net/clear.gif şeklî şartların veya dış görünüşün hiçbir önemi olmadığı anl***** asla gelmez. İnsan olarak dış görünüşe kolayca mağlup oluruzhttp://www.muhakeme.net/clear.gif şeklî şartları yerine getirmeyi asıl gaye haline getirebiliriz. Yüce Mevlâhttp://www.muhakeme.net/clear.gif böyle bir zaafa düşmememiz için ibadetlerimizde ve yaşayışımızda mananın önemli olduğunu bize bildiriyor. Bundan sonra şeklî şartlara da riayet etmemizi istiyor.

Cenab-ı Mevlâhttp://www.muhakeme.net/clear.gif kıbleye yönelmekten maksadın ne olduğunu yukarıdaki ayetlerde ifade buyurduktan sonrahttp://www.muhakeme.net/clear.gif ibadetlerimizde Kâbe-i Muazzama'ya yönelmemizin farz olduğunu da şöyle ferman buyuruyor:

“Nereden yola çıkarsan çıkhttp://www.muhakeme.net/clear.gif yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. Buhttp://www.muhakeme.net/clear.gif Rabbinden gelen bir hakikattir. Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir. (Evet ey Rasulüm!) nereden yola çıkarsan çıkhttp://www.muhakeme.net/clear.gif yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. Sizler de nerede bulunursanız bulunun yüzünüzü o tarafa çevirin kihttp://www.muhakeme.net/clear.gif zulüm yapmaya şartlanmış olanların dışındaki insanların size karşı hiçbir delilleri kalmasın. Sakın onlardan korkmayınhttp://www.muhakeme.net/clear.gif yalnız benden korkun. Böylece size olan nimetimi tamamlayayım da doğru yolu bulasınız.” (Bakarahttp://www.muhakeme.net/clear.gif 149http://www.muhakeme.net/clear.gif 150)

Kıblehttp://www.muhakeme.net/clear.gif hem kalbimize hem kalıbımıza gerek…


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:49 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük