İMAM BUHARİ ve SAHİHİ yazı dizisi

Ameller niyetlere göredir ve herkes için niyet ettiğinin karşılığı vardır. Kimin hicreti elde edeceği dünyalığa veya evleneceği bir kadına ise hicreti, hicret ettiği şeyedir. Bu hadisi İmam Buhari kitap yazanların ...



  1. Alt 02-27-2009, 19:33 #1
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    Ameller niyetlere göredir ve herkes için niyet ettiğinin karşılığı vardır. Kimin hicreti elde edeceği dünyalığa veya evleneceği bir kadına ise hicreti, hicret ettiği şeyedir.
    Bu hadisi İmam Buhari kitap yazanların kitaplarının başlangıcına yazmalarını tavsiye etmiştir.

    Selamun aleykum
    Rabbimin izni ile sizlere İmam Buhari den başlayarak hadis alimlerini ve yaptıklarını acizane tanıtmaya çalışacağım. Kimi zaman hadis derlerken nasıl hassas olduklarını kimi zaman da Tirmizi gibi gözleri görmeyen ama yüreği açık olanlardan ve nasıl 400 bin hadisi ezberinde tuttuğundan bahsedeceğim.
    Katıldığım kimi hadis ders ve sohbetlerinden ve okuduğum kitaplardan öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım. Sizlerinde yardım ve katkılarını bekliyorum.

    İmam Buhari, hicri 194 senesinde Cuma günü doğdu, hicri 256 da Ramazan bayramı arifesi olan Cumartesi gecesi vefat etti. Onun şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Sahih i 600 bin hadis arasından 16 yılda çıkardım.Kitabıma koyduğum her hadis için gusül abdesti alıp iki rekat namaz kıldım”. İmam Buhari nin faziletleri sayılamayacak kadar çoktur. Bunlardan birisi 12 yaşında hadis ezberlemeye başlamasıdır.Pek çok hocadan hadis almıştır. O şöyle demiştir: Bin seksen kişiden hadis aldım, bunlar arasında yalnızca hadis hocaları bulunmaktadır. Hepside şöyle diyorlardı:”İman; söz ve amelden oluşur, artar ve eksilir.” Ondan yüz bine yakın kişi rivayette bulunmuştur. Daha küçük yaşta iken 70 bin hadisi serd usulü ile ezbere biliyordu. Bir kitabı tek bir bakışta ezberlerdi. Ramazan ayında teravih namazından sonra Kur an ın üçte birini okurdu. Duası makbuldü. Es Sahih adlı eseri sünneti içeren kitapların en sağlamıdır.( derlediği 600 bin hadis içerisinden 7525 tanesini almıştır) Devam edecek...

    E.Ahsen bunu beğendi.
  2. Alt 02-28-2009, 00:49 #2
    Metin mete Mesajlar: 547

    BUHARİ: Künyesi “ Şeyhu’l İslam ve İmâmul-Huffaz Ebû Abdullah Muhammed İbnû İsmail, İbnû İbrahim, İbni’l Muğire, İbni’l-Berdizbe el-Buhâri el-Cu’fi” (H.194-256). Doğum yeri Buhara olup ölüm yeri de Semerkant’ın Hertenk köyüdür. Görüldüğü gibi yaşayıp öldüğü yer Arabistan’ın çok dışındadır. Kendisinden Müslim ve Tirmizi hadis almışlardır. Tirmizi ile Ebû Dâvud (ö.316) talebeleridir. Müslim kendisine “Müsaade et, ayaklarını da öpeyim, ey üstadlar üstadı, ey muhaddislerin seyyidi, İlel’de hadis hadis doktoru” demişti. Sahihinin en meşhur nüshaları Nesefi Nüshası ve Firebri Nüshasıdır. Nüshalar arasında farklılıklar vardır. Bazen “Babun” şeklinde kalıp hiçbir fıkhı hüküm ifade etmeyen başlıkların yer alması, bazen başlık olduğu halde arkadan hadis kaydetmeden bir başka bab başlığına geçmesi. Sonrakiler tarafından bu boşluk doldurulmuştur. Meşhur Çağdaşları, Ahmed İbnu Hanbel, Yahya İbnu Main, Ali İbnu’l Medeni, Salih Cezere, Nesefi, Firebri.

    Buhari hadisleri kitabına yazarken sahih olmaları konusunda Allah’a danışmış olduğu garantisini de vermektedir. Bu hususla ilgili olarak şöyle demiştir. “Herhangi bir hadisi Sahih’e dahil etmezden önce yıkanıp iki rekat namaz kılarak, Allah’a istihârede Bulunup manevi bir işaret aramış, ondan sonra hadisin sıhhatine hükmetmiştir”. “Bu şekilde sıhhati nazarımda sübût bulmayan hiçbir hadisi Sahih’e almadım”der. Ayrıca Sahihini 16 yılda altıyüzbin hadisten seçerek tekrarlarıyla birlikte 9082 hadis yazmıştır, iddiası da vardır. Şöyle bir hesap yaparsak bu sözlerin herhangi bir gerçeği ifade etmediği ortaya çıkar. Altıyüzbin hadis için, altıyüzbin defa yıkandığını ve her bir hadis içinde iki rekat namaz kıldığını söylemekle, böylece (600.000.- : 16.- ) : 365 = 103 kere her gün yıkanmıştır. Ayrıca (600.000.- X 2.- ) : (16.- X 365.- ) = 205 rekat namaz kılmıştır. Her rekatı üç dakika da kılsa 3 X 205 = 605 dakika, bu da yaklaşık on saat demektir. Günde 103 kere yıkanıp on saat Namaz kıldığını ve bunu 16 sene devam ettirdiğini iddia etmek ciddiyetten uzak bir iddiadır. Zira değil günde 103 kere yıkanmak hiç uyumasa bile en az saatte dört defa giyinip soyunması demektir.

    E.Ahsen bunu beğendi.
  3. Alt 03-01-2009, 10:30 #3
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    selam müminlerin üzerine olsun
    Sizin ciddiyetten uzak ve okumadan yaptığınız hesapların çelişkileri beni güldürüyor...
    Büyük imam kitabına aldığı hadisler için diyor buda 7275(yukarıda 7525yazmışım) tanedir.Bekleyin yazı devam edecek... Rabbim kalbinizi kalbimizle dini üzere sabit kılsın.
    Katkılarınızın devamını bekliyorum...
    “Sahih i 600 bin hadis arasından 16 yılda çıkardım.Kitabıma koyduğum her hadis için gusül abdesti alıp iki rekat namaz kıldım”.( İmam Buhari)

    Konu emirahmedyasin tarafından (03-01-2009 Saat 10:43 ) değiştirilmiştir.
  4. Alt 03-01-2009, 12:20 #4
    Metin mete Mesajlar: 547
    emirahmedyasin´isimli üyeden Alıntı
    selam müminlerin üzerine olsun
    Sizin ciddiyetten uzak ve okumadan yaptığınız hesapların çelişkileri beni güldürüyor...
    Büyük imam kitabına aldığı hadisler için diyor buda 7275(yukarıda 7525yazmışım) tanedir.Bekleyin yazı devam edecek... Rabbim kalbinizi kalbimizle dini üzere sabit kılsın.
    Katkılarınızın devamını bekliyorum...
    “Sahih i 600 bin hadis arasından 16 yılda çıkardım.Kitabıma koyduğum her hadis için gusül abdesti alıp iki rekat namaz kıldım”.( İmam Buhari)



    O zaman daha vahim bir sey var demekki digerlerini Allaha danismadigi icin Bu din eksiktir?Belkide geride kalan;592725 hadisteki kaybolan tek hüküm dahi bu dini(Yani hadis ile kurulan dini)Eksik eder bu daha cok tehlikeli degilmi?O zaman iki sirk ortaya cikar;1-Kendisi begendiklerini almis gerisini Allaha danismayi dahi uygun görmemistir,2-Hadisleri cok hizli sekilde Sahih olup olmayacagina karar verebilin bir bilince sahiptir,o zamanda sorariz eger böyleyse Allaha danismaya neden ihtiyac duydunuz bu 7275 tane Hadis icin?
    Hatta sizin dediginiz gibide degil Kitaba almazdan evvel Allaha danisdim demesi sunu gösterirki gelen her hadisi önce Allaha danistim anlaminda olur yoksa zaten ayirdigi 7275 adeti ayirmistir neden sorsunki?Buyrun devam edin bakalim neler var daha...Rabbim ilminizi artirsin Insallah....

    Konu Metin mete tarafından (03-02-2009 Saat 06:58 ) değiştirilmiştir.
  5. Alt 03-01-2009, 20:16 #5
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    Hadis bilginlerinin ileri gelenlerinden biri
    Ebû Abdullah Muhammed b. Ismâil b. Ibrâhim b. el-Mugîre b. Berdizbeh el-Cûfî el-Buhârî.
    Mugire b. Berdizbeh, Buhara Valisi Yemân el-Cûfi'nin araciligiyla müslüman olmustur. Bu nedenle Cûfi'ye nisbet edilmistir. Buhârî'nin babası ve dedesi hakkında pek bilgimiz yoktur.
    Muhammed el-Buhârî, 13 sevvâl 194 h./21 Temmuz 810 tarihinde Cuma günü Buhara' da doğmuştur. Bundan dolayı da Buhâri nisbetiyle anılmasına sebep olmuştur. Buhârî, henüz bebek iken babası vefat etmiş, kardeşi Ahmed le birlikte yetim kalmıştır. Annesinin terbiyesi altında büyümüş, küçük yaşta Kur'an'ı ezberlemiş ve Arapça öğrenmiştir. Babasından kalan servet onun hiç kimseye muhtaç olmadan ilim öğrenmesinde yararlı oldu. On bir yaşında hadis öğrenmeye başladı. On altı yaşında annesi ve kardeşi Ahmed'le birlikte hacca gitti. Annesi ve kardeşi Buhârâ' ya dönerken, kendisi ilim öğrenmek isteğiyle Mekke'de kaldı. (210 h./825).
    On sekiz yaşında "Kitâbu Kadâya's-Sahabe ve't-Tâbiin" ile "et-Târîhü'l-Kebîr" adlı eserlerini yazdı. ilim öğrenmek için sam'a, Mısır'a, Basra'ya, Bağdat'a gitti. Bu amaçla altı yıl Hicâz' da kaldı. Buhârî, hadis öğrenmek ve nakletmekle kalmadı. Şiirle de ilgilendi. Ancak fazla şiir yazmadı. Savaş sporlarına ilgi duydu, ata bindi, ok attı.
    Akranları Buhârî' den övgüyle bahsederler. Onu övenler arasında büyük muhaddis imam Müslim'de vardır. Buna rağmen, Buhârî' nin üstünlüğünü çekemeyenler fitne çıkarmaktan geri kalmadılar. Buhârî' nin "Kur'an mahluktur" düşüncesini savunduğunu yaydılar. Bu dedikodulardan rahatsız olan Buhârî, memleketi Buhâra' ya gitti. Burada da rahat edemedi. Buhârâ emiri ile arası açıldı. Buhara Emiri Halid Ibn Ahmed, çocuklarına Câmiu's-Sahîh'i ve et-Tarih'i okutması için Buharî' yi konağına çağırır fakat Buharî, bu teklifi kabul etmez. ilim meclislerinin herkese açık olduğunu,isteyenin gelerek yararlanabileceğini, ilmi valinin konağının duvarları arasına hapsedemeyeceğini bildirir. Bu olay üzerine Ahmed Ibn Hâlid, onu Buhara'dan sürer.
    Devam edecek...

  6. Alt 03-01-2009, 20:20 #6
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    Sayın Metin Mete
    Rabbim kalplerimizi birbirimize ısındırsın...

    Konu emirahmedyasin tarafından (03-01-2009 Saat 20:53 ) değiştirilmiştir.
    Henna bunu beğendi.
  7. Alt 03-01-2009, 21:05 #7
    el_feta Mesajlar: 1.168
    [/SIZE][/COLOR]Altıyüzbin hadis için, altıyüzbin defa yıkandığını ve her bir hadis içinde iki rekat namaz kıldığını söylemekle, böylece (600.000.- : 16.- ) : 365 = 103 kere her gün yıkanmıştır. Ayrıca (600.000.- X 2.- ) : (16.- X 365.- ) = 205 rekat namaz kılmıştır. Her rekatı üç dakika da kılsa 3 X 205 = 605 dakika, bu da yaklaşık on saat demektir. Günde 103 kere yıkanıp on saat Namaz kıldığını ve bunu 16 sene devam ettirdiğini iddia etmek ciddiyetten uzak bir iddiadır. Zira değil günde 103 kere yıkanmak hiç uyumasa bile en az saatte dört defa giyinip soyunması demektir. [/COLOR][/SIZE][/B][/I][/QUOTE]

    600 bin tane hadisi hadis olmadığı için almamış işte ya,almadığı şeyi ne diye hesaba katıyorsunuz...
    hadisin önce usulü vardır,usulünün akabinde olan şeylerdir olsa olsa...
    inanmak istemeyişinizin bahanesinden ibarettir efendim...

    Henna bunu beğendi.
  8. Alt 03-01-2009, 21:06 #8
    el_feta Mesajlar: 1.168
    [QUOTE=Metin mete;35280] O zaman daha vahim bir sey var demekki digerlerini Allaha danismadigi icin Bu din eksiktir?Belkide geride kalan;592725 hadisteki kaybolan tek hüküm dahi bu dini(Yani hadis ile kurulan dini)Eksik eder bu daha cok tehlikeli degilmi?O zaman iki sik ortaya cikar;1-Kendisi begendiklerini almis gerisini Allaha danismayi dahi uygun görmemistir,2-Hadisleri cok hizli sekilde Sahih olup olmayacagina karar verebilin bir bilince sahiptir,o zamanda sorariz eger böyleyse Allaha danismaya neden ihtiyac duydunuz bu 7275 tane Hadis icin?
    Hatta sizin dediginiz gibide degil Kitaba almazdan evvel Allaha danisdim demesi sunu gösterirki gelen her hadisi önce Allaha danistim anlaminda olur yoksa zaten ayirdigi 7275 adeti ayirmistir neden sorsunki?Buyrun devam edin bakalim neler var daha...Rabbim ilminizi artirsin Insallah....





    yahu,hadis olanları ayırmış zaten bu mübarek,olmayanları niye dahil ediyorsunuz?
    çok acayip bir hesap sizin ki...

    Henna bunu beğendi.
  9. Alt 03-02-2009, 07:03 #9
    Metin mete Mesajlar: 547
    el_feta´isimli üyeden Alıntı
    [/SIZE][/COLOR]Altıyüzbin hadis için, altıyüzbin defa yıkandığını ve her bir hadis içinde iki rekat namaz kıldığını söylemekle, böylece (600.000.- : 16.- ) : 365 = 103 kere her gün yıkanmıştır. Ayrıca (600.000.- X 2.- ) : (16.- X 365.- ) = 205 rekat namaz kılmıştır. Her rekatı üç dakika da kılsa 3 X 205 = 605 dakika, bu da yaklaşık on saat demektir. Günde 103 kere yıkanıp on saat Namaz kıldığını ve bunu 16 sene devam ettirdiğini iddia etmek ciddiyetten uzak bir iddiadır. Zira değil günde 103 kere yıkanmak hiç uyumasa bile en az saatte dört defa giyinip soyunması demektir. [/COLOR][/SIZE][/B][/I]

    600 bin tane hadisi hadis olmadığı için almamış işte ya,almadığı şeyi ne diye hesaba katıyorsunuz...
    hadisin önce usulü vardır,usulünün akabinde olan şeylerdir olsa olsa...
    inanmak istemeyişinizin bahanesinden ibarettir efendim...[/QUOTE]

    El_Feta gercekten sende ya cok safsin yada bizi cok geri zekali sayiyorsun?Adam kendisi diyorki 600 000 hadisin icinden?Simdi soralim eger Hadis degilse neden hadis dedi?Hadir degilse neden icinden secti?Adam acikca yazmis bu kadar hadisin icinden Allaha dabisarak su kadarini aldim,simdi sende yok efendim onlar zaten hadis degildi?E o zaman niye yani 600 000 hadis icinden diyor yoksa Abarti ile övünmek icinmi?

  10. Alt 03-02-2009, 07:05 #10
    Metin mete Mesajlar: 547
    [QUOTE=el_feta;35307]
    Metin mete´isimli üyeden Alıntı
    O zaman daha vahim bir sey var demekki digerlerini Allaha danismadigi icin Bu din eksiktir?Belkide geride kalan;592725 hadisteki kaybolan tek hüküm dahi bu dini(Yani hadis ile kurulan dini)Eksik eder bu daha cok tehlikeli degilmi?O zaman iki sik ortaya cikar;1-Kendisi begendiklerini almis gerisini Allaha danismayi dahi uygun görmemistir,2-Hadisleri cok hizli sekilde Sahih olup olmayacagina karar verebilin bir bilince sahiptir,o zamanda sorariz eger böyleyse Allaha danismaya neden ihtiyac duydunuz bu 7275 tane Hadis icin?
    Hatta sizin dediginiz gibide degil Kitaba almazdan evvel Allaha danisdim demesi sunu gösterirki gelen her hadisi önce Allaha danistim anlaminda olur yoksa zaten ayirdigi 7275 adeti ayirmistir neden sorsunki?Buyrun devam edin bakalim neler var daha...Rabbim ilminizi artirsin Insallah....





    yahu,hadis olanları ayırmış zaten bu mübarek,olmayanları niye dahil ediyorsunuz?
    çok acayip bir hesap sizin ki...




    Övünmesin o zaman 600 000 hadis diye?Acikca desin elimde bu kadar vardi iste bunlari yazdim,degilmi?Yoksa bizim yaptigimiz hesabi yariya düsürsen yine ne kadar dogru olurdu bu övünme degilmi?

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.