kütüphaneleri yakmaya gerek kalmadı

Kütüphaneleri yakmaya gerek kalmadi Meshur Inigiliz tarihçiisi Toynbee, " A study of History" isimli kitabinda, harf inkilâbini degerlendirerek, "Türkler harf inkilâbiyla, kendi kaynaklarina el atmak hussunda yabancilardan farksiz oldular " ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen xyzt

  1. Alt 09-01-2009, 00:40 #1
    xyzt Mesajlar: 384
    Kütüphaneleri yakmaya gerek kalmadi

    Meshur Inigiliz tarihçiisi Toynbee, " A study of History" isimli kitabinda, harf inkilâbini degerlendirerek, "Türkler harf inkilâbiyla, kendi kaynaklarina el atmak hussunda yabancilardan farksiz oldular " demekte ve söyle devam etmektedir:
    " Günümüzde Hitler, kendi düsüncesine karsi olan bütün ilmi hazineleri kökten yok edip kaldirmanin yolunu turmustru. Ne var ki, matbaanin icad edilmis olmasi, bu faaliyeti bir nevi imkânsiz hâle getirmistir ?

    " Hitler'in çagdasi olan Mustafa Kemal ise, hedefini gerçeklestirmek için en basarili ve en akilli yolu tutmustur. Türkiye'nin Baskani, vatandaslarinin eskiden miras aldiklari kültür ve medeniyetin havasindan kafalarini kurtarip çopk kuvvetli bir sekilde Bati medenyietinin potasi içinde sekil almalarini istemistir. Böylece alfabenin degisimi, kütüphanelerin yakilmasi yerine geçmisti.
    " Bundan sonra Türk kütüphaneleri yakmaya hiç gerek kalmamaktadir. Çünkü harf inkilâbiyla bu hazineler, örümceklerin yuva yaptigi raflarda kapanip kalmaktan baska bir seye yaramyacaktir. Ancak çok yasli hocalar ve ihtiyarlar, onlari okumak lüzumunu hissedecektir.

    HARF INKILÂBINI SADECE OKUYUP-YAZMA KOLAYLIGI IÇIN YAPILMAMISTIR. HARF INKILÂBINI BIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ DEGISTIRMEK IÇIN YAPTIK. ARAP KÜLTÜRÜNDEN KURTULMAK IÇIN YAPTIK. ARTIK ESKI YAZIYA DÖNÜLMEYECEKTIR. BUNUN MÂNÂSI ARTIK ESKI KÜLTÜRÜMÜZLE BAGIMIZ KALMADI DEMEKTIR.

    ISMET INÖNÜ (Ulus Gazetesi, 15 Nisan 1969)
    alntıdır

    ..Sahra... bunu beğendi.
  2. Alt 09-01-2009, 00:58 #2
    ..Sahra... Mesajlar: 147
    aslında harf inkılabıyla ülkemiz bir gecede cahil kalmadı...ülkenin geleceği cahil kaldı...yani bizler..
    çok tesekkür ederim paylasımınız için Allah razı olsun

  3. Alt 09-01-2009, 06:30 #3
    altun Mesajlar: 885
    yazı ne kadar doğru teşekkürler

  4. Alt 09-01-2009, 06:44 #4
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Ne zaman bu konu gecse "Harf inkilabi" aklima Cemil meric in yazisi geliyor.

    "kamus, bir milletin hafızası"
    kamus, bir milletin hafızası, yani kendisi; heyecanıyla, hassasiyetiyle, şuuruyla. kamusa uzanan el namusa uzanmıştır. her mukaddimesi yıkan fransız ihtilali, tek mukaddese saygı göstermiş: kamusa.
    eski sözlüğe kızıl bir külah geçirdiğini söyleyen hugo, tek kelime uydurulmamış, sembolizm'in üç silahşörü de öyle. ama kullandıkları her kelime yeni. heyhat! batı'da cinnet bile terbiyeli!

    diyerek KAMUS ; namustur ifadesini kullanmistir. Bir milletin dilini degistiriyorsaniz o milletin kültürünü, örfünü, dininide degistirirsiniz.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.