YENİ ZELANDA



Yüzölçümü : 268.676 km²



Nüfus : 3.397.000



Başkent : Wellington



Önemli Şehirler : Wellington, Auckland, Christchurc, Manakau.



Yeri : Başlıca iki adadan oluşan bir takımada devletidir. Avustralya'nın güneyindedir.



Dil : İngilizce, Maori dili



Din : Anglikanlık, Katoliklik



Para birimi : Zelanda Doları



Önemli coğrafi yerler : Waiwera ırmağı, Cook dağı.



ROTORUA (1880 Sonrası Yeni Zelanda)



Yüzyıl kadar önce Rotorua, buhar ve sülfür kokusuyla sarılmış kaynakların ve gayzerlerin havaya aralıklarla kaynak suları fışkırttığı, bataklık ve çalılarla kaplı bir çorak alandı. Bugün ise yeşil ve ağaçlı bitki örtüsüyle Yeni Zelanda'nın en popüler yerlerinden birisidir. 60 bine yaklaşan nüfusuyla Rotorua şehri, nüfusunun 10 katı kadar ziyaretçi çekiyor. Maorilerin Arawa kabilesi, Avrupalıların gelişinden yüzyıllarca öncesinden beri burada yaşıyordu. Bu kabile hala yerel Maori kültürünün merkezini oluşturur. Maori savaşlarında İngilizleri destekleyen kabile, bunun sonucu olarak diğer kabilelerin saldırısına uğradı. Sağlığa faydası olduğu düşünülen kaplıcalar Avrupalıların bölgeye ilgisini artırdı ve 1880 yılında Yeni Zelanda hükümeti Rotorua Gölü kıyısına bir spa yapılması için Arawa kabilesiyle anlaştı. Bugün şehrin merkezini bu spa oluşturuyor.

Buradaki orijinal Maori köyü Ohinemetu'da, 19'uncu yüzyılda yapılmış ve oymalarla süslü bir toplantı evi bulunur. Ahşap oymacılığı en fazla saygı gören Maori el sanatıydı. Bu sanat yerel mitlere görsellik kazandırarak sürdüren dini bir sanattı. Ahşap oymacılığı sadece erkeklere özgüydü. Kadınların çalışan bir oymacıyı izlemeleri bile yasaktı. Maori köylerinin ruhani merkezi toplantı evleriydi. Canlı kabul edilen bu evlerin içi göbeğini, tavanı ayakta tutan sütun omurgası ve çatının hemen altındaki mask da başını oluşturuyor. Toplantı evleri tanrıları, atalarını, geçmişte yaşanmış olayları anlatan oymalarla süslüdür ve kabilenin bir nevi tarihini ve ruhunu yansıtır.

Maori oymacıları yeteneklerini Hıristiyan yapılarında da gösterdi. Örneğin 1910'da Ohinemetu'da yapılan yarı ahşap St. Faith Kilisesi, bol miktarda oyma işi ve dokuma duvar süsüyle bezelidir. Pencerelerden birinde ise Maori şeflerinin giydiği tüylü mantolardan giymiş, Rotorua Gölü üzerinde yürüyen bir İsa resmi yer almaktadır. Kilisenin dışında Maori şeflerinin sıcak su buharından zarar görmemeleri için yerden yüksekte yapılmış mezarları bulunmaktadır. Bugün Whakarewarewa (kısaca Whaka) bölgesindeki Maori Sanat ve El Sanatları Enstitüsü'nde genç ustalara geleneksel sanatlar öğretiliyor. Burada oymacılar ve dokumacılar iş başında izlenebilir. Maori köyündeki enstitü, eski usul yüksek kazıklarla çevrelenmiş ve içeriye grotesk hayvan figürleri, kafalar ve yerel bir efsanenin kahramanı iki sevgilinin figürlerinin işlenmiş olduğu heybetli bir kapıdan giriliyor. Buradaki toplantı evinde geleneksel Maori dansları ve ilahileri yerel kostümler içinde sergileniyor. Burada da sayısız gayzer, kaplıca ve kaynak çamur havuzları var. Maorililerin geleneksel buharda yemek pişirme yöntemleri de burada gösteriliyor. Avrupa spasının merkezi olan Tudor Kuleleri, aynı zamanda köyün ana banyosu. Bowling ve kriket alanlarıyla güzel bir bahçe içine kurulu spa, özünde İngiliz bir görüntüye sahip, ta ki 100 derecede kaynayan havuzu fark edene kadar.