Yeni Zelanda Büyükelçisi Çanakkale´de   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 01-17-2012 (20:56)   Son Mesaj: 01-17-2012 (20:56)    Cevap: 0    Gösterim: 501  

    01-17-2012

    Yeni Zelanda Büyükelçisi Çanakkale´de

    Yeni Zelanda Büyükelçisi Çanakkale´de
    Yeni Zelanda Büyükelçisi Çanakkale´de

    Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Macpherson: 'Savaş alanlarındaki geziler esnasında Atatürk'ün, cömert ve uzlaşma sözlerini tekrar hep beraber ziyaretimiz esnasında idrak ettik'' dedi.

    Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Taha Macpherson, ''Savaş alanlarında yapmış olduğumuz geziler esnasında Başkumandan Atatürk'ün, cömert ve uzlaşma sözlerini tekrar hep beraber ziyaretimiz esnasında idrak ettik'' dedi.

    Büyükelçi Macpherson, Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell, Avustralya Anzak 100. Yıl Komitesi Başkanı Angus Houston, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanlığı Genel Müdürü Tuğgeneral Rick Ottoway ve Avustralya Büyükelçiliği Müsteşarı Ian Fletcher ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı makamında ziyaret etti.

    Macpherson, burada yaptığı konuşmada, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen üst düzey yetkililerden oluşan heyete başkanlık etmekten onur duyduğunu belirterek, bunun Çanakkale'ye ve anma törenlerine gösterdikleri ilgiyi ortaya koyduğunu söyledi.

    Yeni Zelanda ve Avustralya için anma törenlerinin, milletlerinin tarihlerindeki dönüm noktalarını tekrar hatırlamak ve burada yatan askerlerini saygı ile anmanın çok önemli bir olay olduğunu ifade eden Macpherson, şöyle konuştu:

    ''Her yıl gerçekleşen anma törenlerini Türk Hükümetinin ve sizlerin destekleri çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum. Ankara'da, Anıtkabir'e çelenk koyma fırsatını buldum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e güven mektubunu sunmadan önce oradaki müzeyi gezerken, Çanakkale Savaşları'nın Türkiye için de ne kadar önemli olduğunu tekrar idrak ettim. Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde savaş alanlarında yapmış olduğumuz geziler esnasında da Başkumandan Atatürk'ün, cömert ve uzlaşma sözlerini tekrar hep beraber ziyaretimiz esnasında idrak ettik. Bu sözlerin bugün burada gerçekleştirdiğimiz dostluğun bir başlangıcı olduğunu da idrak ettik etmiş durumdayız. Gelibolu'da 1915'te, tecrübelerimizi anmak için bize bu fırsatı veren ve anma törenlerini bizimle iş birliği yaparak, bize destek veren Türk Hükümetine, bizi çok sıcak bir şekilde karşılayan Çanakkale halkına ve bunu mümkün kılan sizlere tekrar teşekkür etmek istiyoruz. Sizlerin desteği ve iş birliği olmasaydı biz burada bu anma törenlerini bu kadar iyi gerçekleştiremezdik.''

    -Müsteşar Campbell-

    Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell de Çanakkale'nin çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, ''Şehrinize çok güzel bir şekilde bakılıyor'' dedi.

    Savaşlardan bu yana yaklaşık 100 yıl geçtiğini ve kendilerinin bu savaşlarda yenildiğini anımsatan Campbell, ''Türk halkı ve Türk askeri bizleri yendi'' diye konuştu.

    Savaşmış olmalarına rağmen misafirperverlikle, dostlukla karşılanmalarındandolayı Çanakkale halkına teşekkür eden Campbell, şunları söyledi:

    ''Sadece Çanakkale halkı değil burada karşılaştığımız bütün yetkililer bizi çok büyük bir sevgi ve dostlukla karşılıyor. Bu sene yapılacak törenlere genç Avustralyalı ve Yeni Zelandalıların gelmek için can attıklarını biliyoruz. Ancak yavaş yavaş savaşların 100. yıl dönümüne de yaklaşıyoruz. Bu konuda da birtakım hazırlıklar yapmaya başladık ve bu hazırlıklar üzerine de görüşmemiz gerekecek.

    Savaşın 100. yıl törenine yaklaşırken Avustralya Hükümeti, '2015 yılını daha anlamlı bir şekilde nasıl anabiliriz' diye düşünmek üzere bir komisyon oluşturdu. Temmuz ayında emekliye ayrılan Genelkurmay Başkanı Angus Houston'ı da bu komitenin başına getirdi. Kendisi bu göreve geldikten sonra Türkiye'yi ilk defa ziyaret ediyor. 2015 yılında neler yapılabilir, bu konuda fikir oluşturmak ve hükümete bilgi vermek üzere burada tören alanlarını gezdi, toplantılara katılıyor.

    Bu sene ve önümüzdeki sene gelecek olan genç Avustralyalı ve Yeni Zelandalılara şunu tavsiye edeceğiz; burada biraz daha zaman geçirsinler. Sadece İstanbul'dan bir günlüğüne gelip törenlere katılmak yerine, çevredeki diğer alanlarda daha çok zaman geçirsinler.''

    -Komite başkanı Houston-

    Avustralya Anzak 100. Yıl Komitesi Başkanı Angus Houston da 2015 yılı kutlama programında bir canlandırma düşüncelerinin bulunduğunu belirterek, ''Belki dostluk elini uzatmak üzere Avustralyalı, Yeni Zelandalı kişiler çıkabilirler karaya ve orada Türklerle kucaklaşabilirler sahilde. Bunun güzel bir jest olacağını düşünüyorum. 1990 yılında savaşın anma törenlerinin 75. yıl törenlerinde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı gaziler Türkiye'ye geldi ve Türk gazileriyle kucaklaştı. Bunun bir benzeri olarak barış ortamı havasında anmak üzere denizden karaya gelip, karada Türklerle kucaklaşma şeklinde yeniden bir canlandırma yapma düşünülebilir'' dedi.

    -Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan-

    Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da heyetin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirterek, ''Sayın Müsteşar, 'geldik ama yenildik' dedi. Biz öyle demiyoruz. 'Geldiler ama başaramadılar' diyoruz, yenilgi olarak algılamıyoruz'' dedi.

    O süreç bittikten sonra Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini yerine getirdiklerini belirten Gökhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''İki vasiyeti var bu konuda. Bir tanesi genel, 'Yurtta sulh, cihanda sulh.' İkincisi de oradaki Anzak askerleriyle ilgili söylediği 'burada oldukları müddetçe bizim evlatlarımız' olduğuna dair bize söylemiş olduğu sözler. Bize vasiyet olarak algılıyoruz. Onun için dostlukların giderek çoğalması için biz de her gelişlerinde onları yoğun bir misafirperverlikle karşılamaya çaba gösteriyoruz.

    100. yıl kutlamaları dolayısıyla biz artık savaşın içinden barışı çıkartmanın mümkün olduğuna inanıyoruz ve onun için çaba gösterilmesine inanıyoruz. 2015 yılında buradaki törenleri bir kutlama, bir arada olabilme, barışı yaşayabilme ve yaşatabilme şöleni halinde kutlamak istiyoruz.''

    -''Dostluk elini uzatan millet, soykırım uygulamamıştır''-

    Şu anda savaşan dünyaya da örnek olmak, savaşın ortasından barışın çıkarılabileceğinin bir örneğini göstermek istediklerini belirten Gökhan, şunları kaydetti:

    ''Bunu sadece Avustralyalı ve Yeni Zelandalı dostlarımızdan değil, burada savaşa katılmış tüm taraflardan da bekliyoruz. Tarihin karanlık noktalarına, kötülüklerine takılıp kalmayıp, önümüzdeki süreçteki dünya barışına bir vesile olmasını diliyoruz.

    Etrafımız savaşlarla dolu. Savaş konuşmak istemiyoruz ama diğer dostlarımızın da Türklerin hassasiyetlerini korumasını da diliyoruz. Burada gelip savaşmış olan insanların da bizim hassasiyetlerimizi gözardı etmemesini istiyoruz.

    Böyle bir barışı kendine özümsemiş bir milletin bu ülke topraklarında aynı tarihlerde bir soykırım yapmadığının da bilinmesini arzu ediyoruz. Burada savaşan diğer dostlarımızından da bu hassasiyetimize özen göstermesini diliyoruz. Burada savaştığı insanlara dostluk elini uzatan millet, kendi toprakları üzerinde hiç kimseye soykırım uygulamamıştır, uygulaması da düşünülemez. 1915'i, 1915'te bırakalım. Biz önümüzdeki 2015'de nasıl sarılırız, nasıl kucaklaşırız onun planlarını yapalım.''

    Belediye Başkanı Gökhan, ziyaretin anısına konuklarına çeşitli hediyeler verdi.




    Yeni Zelanda Büyükelçisi Çanakkale´de Yorumları