Vehbi Koç (Vehbi Koç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Vehbi Koç (Vehbi Koç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 04-14-2011 (03:41)   Son Mesaj: 04-14-2011 (03:41)    Cevap: 0    Gösterim: 1154  

    04-14-2011

    Vehbi Koç (Vehbi Koç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Is Dunyasi-Ekonomi


    ' Vehbi Koç, 1901 yılında Ankara’da Çoraklık semtindeki yazlık evde doğdu. Doğduğu günü hiç bilmedi. Annesi “üzüme alaca düştüğü günlerde” deyince, sonradan çocuklarıyla birlikte 20 Temmuz’u doğum günü kabul etti.


    '10 yaşında mahalle mektebine başladı. Hacı Bayram Camii’nin yanındaki "Topal Hoca’nın Mektebi"nde ilk dersini aldı. Mahalle Mektebi’nden sonra yine Hacı Bayram Camii’nin yanında kiralık bir evde ders görülen ilkokula başladı. Bu okulu birincilikle bitirdi. Daha sonra, bugün Tıp Fakültesi (İhtisas Hastanesi)’nin bulunduğu yerde olan "Taş Mektep" denilen Ankara İdadi’sine (lise) gitti. Ancak idadi hayatı uzun sürmedi 1917'de esnaflığa başladı. Karaoğlan Caddesi'nde bir dükkanı bir sandık ayakkabı lastiği, bir sandık şeker, birkaç teker kaşar peyniri, zeytin, makarna gibi mallarla bakkal dükkânı haline getirdi. Ankara başkent olunca, ortaya çıkan yapılaşma ihtiyacını görerek, yapı malzemeleri işine girdi.1937'de İstanbul'da ilk şubesini açtı.


    1987 yılında, Uluslararası Ticaret Odası Vehbi Koç'u "Yılın İşadamı" seçti ve plaketini Yeni Delhi'de dönemin Hindistan başbakanı Rajiv Gandhi'nin elinden aldı. 1994'te Birleşmiş Milletler başkanı Boutros Boutros-Ghali kendisine, yaptığı katkılardan dolayı "Dünya Aile Planlama Ödülü" verdiTürk sanayici ve iş adamı olan Vehbi Koç, 25 Şubat 1996 yılında hayata veda etti.


    Kitapları
    1973' Hayat Hikayem (Türkçe ve İngilizce)
    1987' Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim'(Türkçe ve İngilizce)




    Latest 5 Biyografi





    Vehbi Koç (Vehbi Koç Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları