Theo Albrecht (Theo Albrecht Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Theo Albrecht (Theo Albrecht Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Yes Man   İlk Mesaj: 04-01-2011 (01:08)   Son Mesaj: 04-01-2011 (01:08)    Cevap: 0    Gösterim: 653  

    04-01-2011

    Theo Albrecht (Theo Albrecht Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Is Dunyasi-Ekonomi


    Alman girişimci Albrecht Almanya'nın en büyük, Avrupa'nın da büyükleri arasında yer alan bir besin maddesi tüccarıdır. Başarısının sırrı indirimli fiyatlarında ve dükkânlarının aşırı sade döşenmesinde yatmaktadır.

    Kendini ön plana çıkarmaktan hoşlanmayan, doğum tarihini ve yerini açıklamaktan çekinen Albrecht bir maden işçisinin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası sağlık nedeniyle mesleğini bırakmak zorunda kalınca, annesi Essen'in işçi varoşlarından Schonebeck'te bir bakkal dükkânı açtı.

    Albrecht ortaokulu bitirdikten sonra annesinin dükkânında perakendeci tüccar olarak staj gördü. İkinci Dünya Savaşı'nı bir ordonat birliğinde Afrika ve İtalya'da geçiren Albrecht, savaştan sonra kendisinden iki yaş küçük olan erkek kardeşiyle beraber annesinin dükkânını devraldı. İki kardeş bir tek dükkânın geliriyle uzun vadede geçinemeyeceklerini anladıkları için, izleyen yıllarda Essen bölgesinde bir besin maddesi satış zinciri kurdu. 1950 yılında eski tip bakkal dükkânlarından 13 tanesine sahiptiler.

    5 yıl sonra zincirlerini 101 dükkânla Ruhr bölgesinin tümüne yaydılar. Bu kadar çabuk büyümeleri, iki kardeşin "Ucuz fiyatımız reklamımızdır" parolası altında sundukları uygun fiyatlı malları sayesinde mümkün olabildi. Buna karşılık dükkânları her tür dekordan yoksundu.

    Bu arada Federal Almanya Cumhuriyetinde sayıları 300'ü bulan mağazayı kapsayan şirketlerini iki kardeş 1961'de ayırdılar. Theo Kuzey Almanya'yı alırken, kardeşi Karl Güney Almanya'yı üstlendi. Buna rağmen iki kardeş sıkı işbirliklerini sürdürerek sadece "discount' (indirim) ilkesine dayanan bir kavram üzerinde çalıştılar. Theo 1962'de Dortmund'da ilk Aldi Marketi (Al-brecht Di-scount'tan kısaltma) açtı.

    Maliyeti yüksek olan taze ürünleri büyük çapta sunmayıp, mallarını iyi satan yaklaşık 500 genel kalemle sınırlandırdı. Böylelikle şubeleri küçük ve kiraları buna uygun olarak düşük tutabildi. Ayrıca mallarına fiyat etiketi koymayıp, malların müşteriler tarafından doğrudan doğruya toptancının kartonlarından alınmasını öngördü. Mağaza sayılarının çok yüksek olması sayesinde Albrecht'lerin satın alma gücü çok büyüktü. Dolayısıyla üreticilerden son derece uygun koşullarla mal alabiliyorlardı. Ayrıca markası ünlü birçok şirket, yalnız Aldi Marketler aracılığıyla dağıtımı yapılan özel markalar üretti. Aldi şubelerinin sayısı on yıl içinde 600'ü buldu.

    Kendi kabuğuna çekilmiş olarak yaşayan besin maddeleri kralı Albrecht, 1971'de aniden kamunun önüne çıktı. Kendisini kaçıran iki kişi tarafindan kapatıldığı yerde 17 gün kaldıktan sonra, ancak 7 milyon DM tutarındaki fidyeyi ödedikten sonra serbest bırakıldı. Kendisini kaçıranlar polis tarafından tutuklanmakla beraber, ganimetleri büyük ölçüde kayıplara karıştı. Albrecht bu olaydan sekiz yıl sonra, kaçırılmasıyla ilgili maddi zararını vergiden düşebilmek için maliye mahkemesinde açtığı davayı kazandı.

    70'li yılların ortasında iki kardeş anaparanın çoğunu iki aile vakfına transfer ettiler. Nortorf'taki Theo Albrecht Vakfı ile Eichenau'daki Karl Albrecht Vakfına transfer ettiler. Bundan böyle, işletme hukuki açıdan bağımsız 32 bölgesel şirket tarafından yürütülerek kuruluşun lojistiği bir işletme sorumluluğuna verildi. Ayrı ayrı şirketler bilançolarının açıklanmasını zorunlu kılan yasal olarak saptanmış limit değerlerin altında kaldıkları için, Albrecht kardeşler işlerini açık etmekten kaçınabildiler.

    Albrechtler 1977'de Aldi Einkauf OHG adlı holding şirketinden sınırsız sorumlu hissedar olarak çekildiler. Federal mahkemenin bir kararı üzerine şirketleri 1978'in başında GmbH & Co, oHG (Sınırlı Sorumlu Şirket ve Sınırsız Ortaklık) şekline dönüştürülmek zorunda bırakıldı.

    Karl Albrecht 1976 yılında Benner Tea of Iowa adlı Amerikan mağazalar zincirini satın alarak adını "Aldi Bepner" olarak değiştirdi. Theo Albrecht bundan dört yıl sonra Albertson's Inc. adlı Amerikan süpermarket zincirine ortak oldu. 80'li yıllardan itibaren Avusturya'da Hofer Marketlerine, Belçika'da Lansa ve Hollanda'da Combi'ye ortak oldular. Albrecht Danimarka, Fransa ve İngiltere'de kendi mağaza zincirlerini açtı. 1993 yılında bu arada 71 yaşına gelmiş olan Albrecht şirket yönetiminden çekileceğini açıkladı. Tutkulu bir golf oyuncusu olan Albrecht, hisselerini iki oğluna devretti. Theo ve Karl Albrecht'in serveti 90'lı yılların ortasında 5-6 milyar DM olarak tahmin edilmişti.




    Latest 5 Biyografi





    Theo Albrecht (Theo Albrecht Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları