Şeref Tunca (Şeref Tunca Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Şeref Tunca (Şeref Tunca Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: KaJmErAnNn   İlk Mesaj: 03-26-2011 (04:16)   Son Mesaj: 03-26-2011 (04:16)    Cevap: 0    Gösterim: 1215  

    03-26-2011

    Şeref Tunca (Şeref Tunca Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Toplum


    E. Öğretmen Kıdemli Albay Şeref Tunca 01 Temmuz 1923 tarihinde AMASYA’da doğdu. İlköğretimini tamamlamayı müteakip Erzincan Askeri Ortaokulu’na girdi. Spor sevgisi ve spor yapma alışkanlığını askeri öğrencilik yıllarında kazandı. Maltepe Askeri Lisesi'nde öğrenciliği sırasında çeşitli spor dalları ile meşgul olması öğretmenlerinin dikkatini çekerek Okul Atletizm Takımına alındı.


    1941 yılında İSTANBUL Fenerbahçe Stadında yapılan Yıldızlar Türkiye Uzun Atlama müsabakalarında 6 metre 31 santimetre atlayarak Türkiye Rekoru’nu kırdı' ve Türkiye Birincisi oldu. Kara Harp Okulu Öğrenciliği döneminde Atletizm Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda uzun atlama, üç adım atlama ve 100 metre dallarında çeşitli birincilikler elde etti.


    1944 yılında Kara Harp Okulu'ndan piyade subayı olarak mezun oldu.


    1945:1947 yıllarında Teğmen olarak görev yaptığı Kahramanmaraş ilinde dönemin Atletizm Federasyonu Başkanı Nail MORALI’nın isteği üzerine Atletizm İl Temsilcisi oldu ve bölgede düzenlenen Kros yarışmalarında atletlerin başarılı sonuçlar almalarında' büyük katkı sağladı.


    1951 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Yüksek Beden Eğitimi Okulunu bitirerek Beden Eğitimi Öğretmeni oldu ve 1951 yılında Konya Astsubay Hazırlama Okulu’na' tayin olduğunda Konya ilinde ilk resmi voleybol müsabakalarının başlamasına öncülük ederek ilk müsabakaların hakemliğini yaptı. 1956 yılına kadar Konya Astsubay Hazırlama Okulu’nda' görev yaptıktan sonra 1956 yılında ANKARA’ya Kara Harp Okulu’na öğretmen olarak atandı ve 1972 yılına kadar aralıksız 16 yıl öğretmenlik yaptı.


    Bu süre' içerisinde bilahare TSK Spor Okulu ile İngiltere Kraliyet Ordu Spor' Okulu ve Akademisini bitirdi.


    Yurtdışında; İtalya’da' atletizm, İngiltere’de Judo ve Jimnastik,' yurt' içinde ise; Futbol, Voleybol, Basketbol ve Hentbol Antrenörlük kurslarını gördü.


    Lisanslı olarak;
    -''' Uluslararası Atletizm Hakemliği,
    -''' Uluslararası Yüzme Hakemliği,
    -''' Milli Futbol Hakemliği,
    -''' Milli Voleybol Hakemliği,
    -''' Milli Basketbol Hakemliği,
    -''' Milli Hentbol Hakemliği,
    -''' Atıcılık,Güreş ve Bisiklet Bölge Hakemliği yaptı.
    1972:1976 yılları arasında Genelkurmay' Harekat Başkanlığı Eğitim Dairesi Beden Eğitimi ve Spor Şube Müdürü olarak görev yaptı ve bu görevden' kendi isteği ile emekli oldu.


    Yaşamı boyunca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile' Federasyonlarda aşağıdaki görevlerde bulundu;
    -'Merkez Danışma Kurulu Üyeliği,
    -'1971 İzmir Akdeniz Oyunları Merasim ve Seremoni Müdürlüğü,
    -'Hentbol Federasyonu Başkanlığı (En uzun süre görev yapan başkan olarak kayıtlara geçti),
    -'Atletizm Federasyonu Üyeliği,
    -'Voleybol Federasyonu Üyeliği,
    -'Güreş Federasyonu As Başkanlığı,
    -'Eskrim Federasyonu Üyeliği,
    -'Okçuluk Federasyonu üyeliği.
    Emekli olmayı' müteakip; Kara Harp Okulunda, Harita Genel Komutanlığında ve TSK Spor Okulunda 2007 yılına kadar fahri olarak öğretmenlik yaptı.


    2003 yılında Üç Genelkurmay Başkanı yetiştiren tek öğretmen olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından kendisine Onur Plaketi verildi.


    Geçirdiği rahatsızlık sonucu tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesinde tüm tıbbi müdahalelere rağmen 11 Ocak 2008 tarihinde vefat ederek Karşıyaka Aile Mezarlığına defnedildi.


    İngilizce ve Fransızca bilen Emekli Öğretmen Albay Şeref TUNCA’nın 1 erkek ve 2 kız olmak üzere üç çocuğu bulunmaktadır.






    Latest 5 Biyografi





    Şeref Tunca (Şeref Tunca Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları