Seyyal Taner (Seyyal Taner Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Seyyal Taner (Seyyal Taner Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Yes Man   İlk Mesaj: 03-19-2011 (03:52)   Son Mesaj: 03-19-2011 (03:52)    Cevap: 0    Gösterim: 1677  

    03-19-2011

    Seyyal Taner (Seyyal Taner Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Sanat


    Seyyal Taner, 28 Eylül 1952'de Urfa'da dünyaya geldi. Ailesi ile İstanbul'a yerleştikten sonra ilk ve orta okuldan sonra Amerikan Kız Koleji'nden mezun oldu. Okul yıllarında İstanbul Devlet Konservatuarı'nda dışardan bale eğitimi aldı. Müziğe meraklı olmasından dolayı, 1965 yılında, Şerif Yüzbaşıoğlu'ndan ders almaya başlayan Taner, bir süre sonra Kanat Gür Orkestrası'nda amatör olarak şarkı söylemeye başladı.


    İstanbul'da bir konser sırasında Los Bravos topluluğu ile tanıştı ve müziğe olan merakını gören topluluk üyeleri İspanya'ya döndükten sonra, Taner'e bir müzikal filmde rol teklifinde bulundu. 1968 yılında İspanya'ya gidip bu filmde rol aldı. Filmin çalışması esnasında "Viva Zapata" filminin yönetmeninden teklif aldı. Bu filmde ufak bir rol oynadıktan sonra Türkiye'ye dönüp sinema çalışmalarına devam etti ve bir çok filmde vamp kadın rolleri ile dikkatleri üzerine topladı. Sinema çalışmalarını bırakarak Almanya'ya giden Seyyal Taner, Los Bravos topluluğunun gitaristiyle evlendi. Kısa süren bu evlilikten sonra Türkiye'ye geri dönüp tekrar filmlerde çeşitli rollerle kaldığı yerden devam etti. Ancak Türk Sineması'ndaki seks furyası nedeniyle sinemayı bırakıp müziğe yöneldi.


    1974 yılının Haziran ayında ilk plağı "Tanrı Şahidimdir - Şimdi Sen Varsın" yayınlandı fakat pek ilgi görmedi. Taner, 1975 yılıyla birlikte profesyonel sahne çalışmalarına başladı ve ilk defa Lalazer Gazinosu'nda profesyonel olarak sahne aldı. 1975 yılı sonlarından itibaren "Seyyal-Seyhan-Sedat" üçlüsü olarak sahne çalışmalarına devam eden Taner, 1976 yılında üçüncü 45'lik çalışması olan "Son Verdim Kalbimin İşine" ile büyük bir patlama yaptı. Yaptığı danslar ve showlarla bir anda Türkiye gündemine oturan Taner, bu büyük çıkışın arkasından "Kalbimi Affettim", "Seni Çok Özledim", "Gülme Komşuna" gibi büyük hitler yaptı.


    1976 yılnda çevirdiği "Çizmeli Kedi" filmi, sahne dünyamızın birçok ünlü simasını bir araya getirdi. 1979 yılında "Asiye Nasıl Kurtulur"un değişik bir versiyonu olan "Çırpınış" adlı TRT tarihinin ilk TV müzikalini hazırladı. 1981 yılında ilk albümü "Lider" yayınlandı ve bu albümden sonra bir müddet suskunluk dönemine girdi. Sanatçı, 1986 yılında "Naciye" ve "Leyla" şarkıları ile tekrar çıkış yaptı ve 1986 Eurovision Türkiye Finali'nde "Dünya" adlı parçası ile ikincilik ödülüyle yetinirken, 1987 Eurovision Türkiye Elemeleri'ne "Şarkım Sevgi Üstüne" ile katıldı ve birinci oldu. Hüsranla biten bu Eurovision macerasından sonra tekrar bir suskunluk dönemine giren Seyyal Taner, 1989 yılında "Nanay" adlı albümle tekrar müzik dünyasına döndü. Bu kaliteli albüm diğer albümleri kadar ilgi görmese de Seyyal Taner hayranlarını oldukça sevindirmişti.


    1990 yılında profesyonel sahne çalışmalarına bir son vererek günlerinin çoğunluğunu Bodrum'da geçirmeye başlayan Taner, 1991 yılında "Alladı Pulladı" albümü ile tekrar gündeme geldi. "Şiirimin Dili" şarkısı ile konuşulmasının yanında albümdeki beste çalışmaları ile başka bir sanatçı yönünü daha ortaya koymuş oldu. 1993 yılında "Geliyorum" adlı bir albüm daha yayınlayan Seyyal Taner, eski performansından hiçbir şey kaybetmediğini hayranlarına gösterdi.






    Latest 5 Biyografi





    Seyyal Taner (Seyyal Taner Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları