Selçuk Baran (Selçuk Baran Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Selçuk Baran (Selçuk Baran Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Harezmi   İlk Mesaj: 03-16-2011 (04:22)   Son Mesaj: 03-16-2011 (04:22)    Cevap: 0    Gösterim: 1339  

    03-16-2011

    Selçuk Baran (Selçuk Baran Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Edebiyat


    Selçuk Baran, 1933 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Kız Lisesi'ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni üstün derecelerle bitirdi. 1958-1968 yılları arasında' aynı fakültenin Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsü'nde kurs müdürlüğü yaptı ve daha sonra yayın müdürlüğü görevini sürdürdü. 1987-1993 yıllarında TRT1 İstanbul Radyosu'nda radyo oyunları yazdı.


    Selçuk Baran'ın 'Türkan Hanım' adlı oyunu Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi. İlk hikayesi 'Çocuğun Biri' Yeditepe dergisinde yayınlandıktan sonra çalışmalarına hız verdi. Türk dili, oluşum, Argos gibi dergilerde yer alan hikayelerinin yanında ilk kitabı olan 'Haziran' ile' 1973 yılında Türk Dil Kurumu Hikaye ödülünü kazandı. 1974 ve 1979 yıllarında sırasıyla Bir Solgun Adam ve Bozkır Çiçekleri ile Milliyet Yayınları Roman Yarışması'nda mansiyon, 1978'de ise Anaların Hakkı ile Sait Faik Hikâye Armağanı kazandı.


    Baran öykü, romanın ve tiyatro oyunlarının yanı sıra bir çocuk kitabı yazdı ve Roald Dahl'ın Charlie'nin Büyük Cam Asansörü isimli kitabının çevirisini yaptı. Yazarın yıllar önce yazdığı Güz Gelmeden adlı romanı, ölümünden sonra yayımlandı. Hakkında Dr. Ayfer Yılmaz tarafından yazılmış Hüzün Mevsiminde Bir Yazar: Selçuk Baran ve Eserleri adlı akademik bir çalışma da mevcuttur. Eser "Her Dilde Yayıncılık" tarafından basılmıştır.


    Selçuk Baran, 1999 yılında Ankara'da hayata veda etmiştir.


    Eserleri
    Haziran
    Anaların Hakkı
    Kış Yolculuğu
    Tortu
    Yelkovan Yokuşu
    Arjantin Tangoları
    Bir Solgun Adam
    Bozkır Çiçekleri
    Güz Gelmeden
    Porselen Bebek
    Charlie'nin Büyük Cam Asansörü
    Türkân Hanım




    Latest 5 Biyografi





    Selçuk Baran (Selçuk Baran Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları