Rezan Has (Rezan Has Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Rezan Has (Rezan Has Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 03-09-2011 (15:57)   Son Mesaj: 03-09-2011 (15:57)    Cevap: 0    Gösterim: 813  

    03-09-2011

    Rezan Has (Rezan Has Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Toplum


    Ülkemizin güzide işadamlarından, büyük hayırsever Sayın Kadir Has'ın esi Sayın Rezan Has, 1927 yılında, İstanbullu bir' anne ile Kayserili bir babanın ikinci evlâdı olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Rezan Has'ın annesi İstanbul'un Kanlıca semtinde yaşayan Yağcızâde Aİlesi'nden Şehline Hanım; babası ise Kayseri'nin tanınmış ailelerinden Germirli Mehmet Bey'dir. Rezan Germirli, çocukluğunun büyük bir kısmını Kanlıca'da, bir kısmını da Kayseri'nin merkezi ile Germir köyünde yaşadı. Beş kardeşin ikincisi olan Rezan Germirli, ilk öğrenimini Kayseri'de tamamladı, Orta öğretim için İstanbul Kandilli Kız Lisesi'ne gönderilen Rezan Germirli, henüz okul sıralarında iken, 1942 yılında yine Kayseri'nin mâruf ailelerinden Nuri ve Zekiye Has'ın evlâdı Kadir Has'la evlendi.


    Rezan ve Kadir Has çifti, 1942 -1960 yılları arasında yaşamlarını Adana'da sürdürdüler. Bu arada Rezan Has, genç yaşta ticaret hayatına atılmış bulunan Kadir Has'a iş hayatında sürekli destek oldu. Has Ailesi, 1960 yılından itibaren ise, yaşantılarını İstanbul'da sürdürmeye karar verdiler. Çocuk sahibi olamayan Has Ailesi, yeğenleri Mete Has'ın küçük kızı Zekiye'yi manevî evlat yaptılar ve güzel çocuklarına mükemmel bir hayat hazırladılar.


    Kadir Has, 1980'li yıllardan itibaren, babası Nuri Has'ı örnek alarak hayır işlerine başladı; Rezan Has da, eşinin hayırseverliğini sürekli destekledi. Has Ailesi, 1980'li yıllarda önce İstanbul'da, daha sonra Kayseri'de, çok sayıda eğitim ve sağlık tesisleri yaptırıp, Türk halkına armağan ettiler.


    Kadir - Rezan Has çifti, daha sonraki yıllarda hayır işlerini, kurduklan Kadir Has Vakfı kanalıyla sürdürmeye başladılar.' Bu arada, İstanbul'da kurulan Kadir Has Üniversitesi, Has Ailesi'nin hayır işlerini taçlandırdı.


    Has Ailesi tarafından yaptırılan, Türk halkının hizmetine sunulmak üzere devletimize armağan edilen ve Sayın Rezan Has'ın adını taşıyan eğitim ve sağlık kuruluşları ise şunlardır:


    - Rezan Has Lisesi / Küçükyalı - İstanbul
    - Kadir-Rezan Has İlköğretim Okulu / Küçükyalı - İstanbul
    - KASEV Kadir-Rezan Has öğretmen Dinlenme Evi / Pendik - İstanbul
    - Marmara Üniversitesi Rezan Has Acil Merkezi / İstanbul
    - Kızılay Kadir-Rezan Has Tıp Merkezi / Maltepe - İstanbul
    - Kadir-Rezan Has İlköğretim Okulu / Kayseri
    - Rezan Has İlköğretim Okulu / Kayseri




    Latest 5 Biyografi





    Rezan Has (Rezan Has Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları