Revaham Zeevi (Revaham Zeevi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Revaham Zeevi (Revaham Zeevi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Harezmi   İlk Mesaj: 03-09-2011 (15:56)   Son Mesaj: 03-09-2011 (15:56)    Cevap: 0    Gösterim: 565  

    03-09-2011

    Revaham Zeevi (Revaham Zeevi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    İsrailli aşırı sağcı politikacı 1926'da doğdu. Politik kariyerine 1974'te dönemin Başkanı İzak Rabin'in anti-terör ve istihbarat danışmanı olarak başlayan Zeevi, 1988'de daha sonra Ulusal Birlik Partisi adını alacak olan Moledet'i kurdu. 13 yıl parlamento liderliği yaptı. Gençliğinde İngiliz yönetimindeki Filistin'de yeraltında faaliyet gösteren Palmach örgütünde görev yapmıştı. Evli ve beş çocuk babasıydı.

    Rehavam Zeevi, Kudüs Hyatt Regency otelindeki odasının önünde uğradığı suikast sonucu 17 Ekim 2001'de öldü. Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üstlenerek, suikastın bir süre önce öldürülen lideri Abu Ali Mustafa'nın intikamını almak için düzenlediği söylendi.

    GANDHİ ZEEVİ(!)

    Rehavam Zeevi, İsrail'in en şahin politikacılarından biriydi. Batı Şeria ve Gazze'deki tüm Filistinlilerin Arap ülkelerine gönderilmesini açıkça öneren Zeevi'nin, öldürülmeden iki gün önce turizm bakanlığından istifasının sebebi, İsrail'in El Halil'den çekilmeyi ve Filistinlilere ambargoyu hafifletmeyi kabul etmesiydi. 1974'e dek orduda görev yapan ve Batı Şeria'yı içine alan merkez bölgesinin komutanlığına yükselen Zeevi'nin, bu yıllarda pek zayıf olması ve kafasını tıraş etmesi kendisine 'Gandi' lakabını kazandırmıştı.

    İsrail'de çalışan Filistinlileri 'bit' olarak niteleyen ve "İçimizde yayılan bu kanserin durdurulması gerek" diyen Zeevi'nin görüntüsü dışında Gandi'yle uzaktan yakından hiçbir alakasının olmaması, kendisini kabinedeki ılımlı isimlerle sık sık karşı karşıya getirmişti. Yaser Arafat'ı Hitler'e benzeten Zeevi'ye göre Filistin devletinin tasavvuru bile mümkün değildi. Zeevi ikinci İntifada'nın başında Arafat'ın evinin vurulmasını istemişti.




    Latest 5 Biyografi





    Revaham Zeevi (Revaham Zeevi Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları