Mert Kerem Salman (Mert Kerem Salman Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Mert Kerem Salman (Mert Kerem Salman Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 12-24-2010 (22:54)   Son Mesaj: 12-24-2010 (22:54)    Cevap: 0    Gösterim: 1390  

    12-24-2010

    Mert Kerem Salman (Mert Kerem Salman Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Is Dunyasi-Ekonomi


    1973 yılında İstanbul'da doğan Mert Kerem Salman, ilkokulu Kıbrıs, Ankara ve İstanbul'da 4 değişik okulda tamamladı. Ortaokul ve liseyi, Devlet Parasız Yatılı sınavlarını dereceyle kazanarak girdiği Şile 50. Yıl Devlet Parasız Yatılı Okulu'nda bitirdi. 1990'da Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde lisans eğitimine başladı.''


    Salman'ın profesyonel iş hayatı, henüz üniversite sınav sonuçları açıklanmadan lise mezuniyeti sonrası başladı. 1990'da Bank Asya'nın şu anki ortaklarından İbrahim Sayın'la birlikte IDB Yazılım'da sermaye piyasalarına dair programlar üzerine çalıştı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) tebliğleri, aracı kurum ve bankaların istekleri doğrultusunda yazılan IDB Borsa programının yazılımına ve eğitimine katkıda bulundu. Bu dönemde teknik analiz, özel dersanelere yönelik programlar, Sabah Grubu'nun halka açık hisseleri için takip programı, algoritmik trading üzerine programlar yazdı. Kullandığı teknolojiyi daha ileri boyuta taşıyarak Türkiye'de ilk portföy yönetim programını hazırladı. Program, 90'a yakın portföy yönetim şirketi, aracı kurum ve banka tarafından satın alındı.


    Salman, 1994 yılında üniversite öğrenciliği ile çalışma hayatını birlikte sürdürürken; müdürlüğünü Prof. Dr. Nazım Ekren'in yaptığı, finans sektörüne MA ve PhD diplomalı uzman yetiştiren Türkiye'deki ilk ve tek enstitü olan Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'nde düzenlenen Borsa Üst Düzey Eğitim Kursları'nda eğitmenlik yaptı. İMKB'nin Hisse Senetleri Piyasası Üye temsilciği eğitimine katıldı. 1995 yılında Tansu Çiller başbakanlığı döneminde kurulması planlanan ancak Şubat 2005'te açılan vadeli opsiyon borsasında işlem yapma yetkisini alan ilk 16 kişiden biri oldu. Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Sınavlarına katılarak Portföy Yöneticiliğine hak kazandı.


    1995 yılından itibaren, eski İMKB başkanlarından Tuncay Artun'un kurucusu olduğu Değer Menkul Değerler, Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Menkul Değerler, Halit Cıngıllıoğlu'na ait Alfa Menkul Değerler gibi çeşitli aracı kuruluşlarda trading ve portföy yönetim departmanlarında çalıştı.


    2004 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı'na başladı. Oyun teorisi ve strateji üzerine ek dersler aldı. Uluslararası ekonomik bütünleşme (serbest ticaret bölgesi, gümrük birlikleri, NAFTA, ortak pazarlar), politik ekonomi, merkantalizm ve liberalizm ile ekonomik entegrasyonların irdelenmesi üzerine çalışmalar yaptı. "Gümrük Birliği ve Nafta örnekleri ile küreselleşme bağlamında ekonomik entegrasyonlar" adıyla hazırladığı teziyle master eğitimini tamamladı.'


    Yüksel İnşaat ve Sazaklar'ın ortaklığındaki Meksa Menkul Değerler'de Portföy Yönetim Departmanı'nı kurdu ve yöneticisi olarak 2005 yılına kadar finans sektöründe çalışmaya devam etti. Bu dönemde sermaye piyasalarıyla ilgili konularda ve ekonomik yayınlarda görüşlerine sıkça başvurulan kişiler arasında yer aldı.


    2005 yılında Romanya'da demir hurdası ticareti üzerine bir şirket kurdu ve yerel yönetimlerle anlaşmalar yaptı. Romanya'dan Çin'e ve Rusya'ya metal hurdası sattı.


    Salman, yine 2005 yılında yazılı ve görsel medyanın kurucu ortakları arasına girdi. Önce Forum Diplomatik gazetesinin, ardından Business Channel televizyonunun kurucu ortağı oldu. Business Channel, ekonomi ve finans kanalı olarak hayata geçti. Salman, 2007 yılında kanal hisselerinin büyük bölümünün satışını gerçekleştirdi. Ardından Haber 6 televizyonunda, bugünkü adıyla 6 News'ta, kanalın yayına çıkışına dek CEO olarak görev yaptı.


    Mert Kerem Salman, şu anda bir İtalyan yatırım firmasının danışmanı olarak enerji sektörüne proje finansmanı sağlamaktadır. Öte yandan halen Business Channel'ın küçük hissedarı ve reklamcılık alanında tam hizmet ajansı olarak kurduğu Tamajans'ın başkanıdır.






    Latest 5 Biyografi





    Mert Kerem Salman (Mert Kerem Salman Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları