Hiram Abas (Hiram Abas Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Hiram Abas (Hiram Abas Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Harezmi   İlk Mesaj: 11-22-2010 (22:35)   Son Mesaj: 11-22-2010 (22:35)    Cevap: 0    Gösterim: 815  

    11-22-2010

    Hiram Abas (Hiram Abas Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    1932 yılında İstanbul'da doğdu. İran işgalindeki Güney Azerbaycan’dan göçen bir aileye mensuptu. Meşhur ressamlardan Osman Hamdi Bey, Abas'ın dedesi Mübarek Galip Eldem'in amcasıdır. Babası masondu. Bu yüzden oğlunun adını Yahudi efsanelerinin ünlü ismi Hiram Usta’nın adını koymuştur. Saint Joseph Fransız Lisesi’nden mezun oldu. Bu okul, misyonerlerin çok sıkı disiplininde eğitim verdiği için yabancı okullarda okuyanların dilinde ‘Papaz Mektebi’ olarak adlandırılır.


    Hiram Abas yüksek eğitimini Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’de tamamladı. Askerliğini yedek subay olarak yaptıktan sonra MİT’e girdi. Bir süre İstanbul ve Ankara’da çalıştıktan sonra CIA’nın çeşitli okullarında dört yıl eğitim gördü. 12 Mart 1971 döneminde İstanbul’da görev yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kendi isteğiyle emekli oldu. Dönemin TİSK Genel Başkanı Halit Narin’in yanında çalıştı. 1986 Ağustos’unda Hayri Ündül’ün MİT Müsteşarlığına getirildiği dönemde, MİT Müsteşar Yardımcısı olarak yeniden MİT’e döndü.


    1986 yılından itibaren dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın MİT’in sivilleşmesi operasyonunun sembol ismi oldu. Suriye’nin PKK’yı barındırması üzerine Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerini Türkiye’ye getirtti. Abas’ın en önemli çalışması Dev-Sol örgütü üzerineydi.


    1988 yılında emekli oldu. 26 Eylül 1990'da İstanbul'da arabasının içinde, Devrimci Sol silahlı bir örgüt tarafından öldürüldü.






    Latest 5 Biyografi





    Hiram Abas (Hiram Abas Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları