Halim Uğurlu (Halim Uğurlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Halim UÄŸurlu (Halim UÄŸurlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Harezmi   Ä°lk Mesaj: 11-14-2010 (23:39)   Son Mesaj: 11-14-2010 (23:39)    Cevap: 0    Gösterim: 1212  

    11-14-2010

    Halim Uğurlu (Halim Uğurlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Edebiyat


    Halim Uğurlu 1926'da Konya Taşkent'te doğdu. Liseyi Konya'da okuyup, üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi felsefe bölümüne girdi. Çocuk yaşlarından beri şiir ve edebiyatla uğraşan'Uğurlu'nun ilk şiiri 1946'da yayımlandı.


    Edebiyat Dünyası, Papirüs, Türk Dili, Soyut, Türk Basın Birliği, Son Çağ, Güney, Yansıma gibi dergilerde şiirleri gün ışığına'çıktı. TRT'den de şiir dalında 1970 yılında aldığı bir ödülü var.


    Kitapları:
    Asya Baharı (1950), Değişim (1967), Gökağrı (1971), Türke Destan (1974), Zamanların Dili (1974), Kan Su Kesince (1979), Kıyamet Çiçekleri (1988) ve Sözcüklerde Uyanmak (2000)
    Ünlü sanatçı Tuluyhan Uğurlu'nun babası olan Halim Uğurlu 2001 yılında vefat etti.


    Tuluyhan UÄŸurlu'dan:
    Babamın son kitabı Sözcüklerde Uyanmak'a ben de bir şeyler eklemek istedim ve özel müziklerden derlenmiş bir kasette birlikte şiirler okuduk. Kasetin adı ise "Benim Babam Bir Ozandı" oldu. İçinde ona duygularımı şöyle ifade etmiştim:
    BENÄ°M BABAM BÄ°R OZANDI
    "Babamı yıllarca bir ozan olarak tanıdım. Ben piyano başına hapsolmuş çalışırken, o sanat dünyasının içinde sözüyle, şiiriyle varolan bir büyük ozandı. Okul kapılarında, konservatuar sınavlarında elim annemin avuçlarında soluk soluğa koşarken "baban" diye soranları, çocuk dünyamın kalın savunma duvarları arkasından karşılar: "Benim babam büyük bir ozan" diye mağrurca yanıtlardım.
    Sonra bitmeyen ayrılıklar yaşadım...


    Uzun çocukluğa veda edip, yetişkin bir erkek olarak buralarda daha çok yaşamaya başlayınca, içinde yaşadığımız Uzak Ev'in dışından bizlere bakıp bakıp da "Sevdalardan ürettiğim düşle solgun bakarım ölgün yüzüne" diyen ozanın içindeki insanı keşfettim.


    Benim babam büyük bir ozandı.
    Bugünse o sadece benim babam.
    Ozanlığı ülkesine armağan olsun.
    Şiirlerinden bir örnek
    ELLERÄ°N
    Senin ellerin bir uzun düş
    Kesintisiz yüreğime doğar
    Dört mevsime selam duran yürüyüş
    Senin ellerin birer gezgin
    Dolaşır durur bütün coğrafyamı
    Bitimsiz tadlara ılık bir gülüş
    Senin ellerin kocaman bir sözlük
    Harf olur dökülür sevi ovasına
    Sözcük tınısında ince süzülüş
    Senin ellerin doyumsuz bir ülke
    Vatanlar içinde TÜRKİYEM gibi
    Büyüsüyle simyasıyla cümbüş




    Latest 5 Biyografi





    Halim Uğurlu (Halim Uğurlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları