GM Gary Kasparov (GM Gary Kasparov Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

GM Gary Kasparov (GM Gary Kasparov Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: eyvallah   İlk Mesaj: 11-09-2010 (00:16)   Son Mesaj: 11-09-2010 (00:16)    Cevap: 0    Gösterim: 891  

    11-09-2010

    GM Gary Kasparov (GM Gary Kasparov Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Spor



    "Gelecek bu genç adamın ellerinde yatıyor." diyen eski Dünya Şampiyonu Mikhail Botvinnik
    nasıl olurdu da bunu bilebilirdi? Üstelik bu sözü söylediğinde, Garry Kasparov henüz 11 yaşındaydı! Fakat Kasparov'un kariyerini bu noktaya getirebilen herkesin hemfikir olduğu bir özellik varsa, o da en yüksek beklentileri bile gerçekleştirebilme özelliğidir. 13 yaşımda SSCB Gençler Şampiyonluğu, 17 yaşında Büyükusta ve 19 yaşındayken dünyanın en kuvvetli oyuncusu olabilmesi. Kasparov sürekli olarak yaşından beklenmeyen başarılara imza atmıştır. Kasım 1985'de 22 yaşındayken Anatoly Karpov 'u yenerek en genç Dünya Şampiyonu olmuştur. Hala günümüzün en kuvvetli oyuncusudur. 16 seneden fazla bir süre FIDE'nin yayınladığı rating listelerinde sürekli bir numara olmuştur.

    Çocuk dahi

    Garry Kasparov Azerbeycan'ın başkenti Bakü'de doğdu. Satranç tahtası başında çok küçük yaşlarda aldığı başarılar ona, eski Dünya Şampiyonu Botvinnik'in öğretmenliği altındaki çalışmalara katılma hakkını kazandırdı (Karpov'da Botvinnik 'in öğrencileri arasındaydı).

    13 yaşındayken Fransa'daki 16 yaş altı dünya birinciliğinde üçüncülüğü paylaşarak ilk kez SSCB dışındaki uluslararası turnuvalarda oynamaya başladı. Bu 13 yaşındaki birinin Sovyetler Birliği'ni ilk kez yurt dışında, Batı'da temsil etmesiydi.

    Dünya şampiyonluğu adayı

    Garry 16 yaşına geldiğinde, ünü Sovyetler Birliği içinde ve dışında öyle yayıldı ki, artık girdiği her turnuvada odak noktası oluyordu. Rusyadaki ismiyle "Garik" SSCB'de ve yurt dışında daha yaşlı ve tecrübeli oyuncuların önemli bir rakibi olarak görülüyordu.

    1979 yılında, 16 yaşındayken ona 14 tane büyükustanın bulunduğu bir turnuvaya katılma şansını verdiler. Henüz FIDE ratingi çıkarmamış olmasına rağmen turnuvayı açık farkla rahat olarak kazandı, ve kendini dünya şampiyonluğunun ciddi bir adayı olrak ilan etmiş oldu.

    Dünya Şampiyonluğu Ünvan

    Garry 21 yaşındayken, efsanevi Sovyet oyuncu Anotoly Karpov'la dünya şampiyonluğu için maç yaptı. İki oyuncu da maç boyunca çok parlak şekilde oynadı, fakat 5 ay ve 48 oyundur süren maç beklenmedik bir şekilde bitti. Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Compomanes, maçın devamını galip oyuncu belirlenmeden iptal etti. Bir sonraki yıl maç tekrar edildi, ve Kasparov, Karpov'u yenerek dünya şampiyonu oldu.


    Kasparov 1984'den 1990'a kadar Karpov'la dört kez oynadı. Karpov'un ünvanını muhafa etmesini sağlayan iptal edilen maçtan sonra, Kasparov arka arkaya 3 maç kazandı. Garry 1993 yılında ünvanını başarılı bir biçimde Nigel Short'a ve 1995 yılında da Hintli oyuncu Viswanathan Anand'a katşı korudu.

    2000 yılında Sovyet oyuncu Vladimir Kramnik 'e karşı yaptığı maçı beklenmedik bir şekilde kaybetti. Bununla beraber hala uzmanlarca dünyanın en kuvvetli oyuncusu olarak görülmektedir. 1985 yılından itibaren 2001 yılına kadar FIDE'nin yayınladığı rating listelerinde hep bir numara olmuştur.

    Stil olarak kendisinin de söylediği gibi Alekhine'i örnek almıştır. Canlı ve insiyatifi almaya yönelik bir oyun tarzı vardır. Ataklarında Tal'inkilerden farklı olarak Botvinnik anlayışının etkileri görülür.

    Diğer başarıları

    Kasparov dört tane kitap yazmıştır ve politika, eğitim ve sosyal reformlar konusunda Doğu Avrupa'nın önemli bir sözcüsüdür. Bağış kampanyaları konusunda da aktiftir ve bu konuda girişimlerde bulunmak üzere Moskova'da "Kasparov Vakfı" nı kurmuştur (Devrimden sonra kurulan ilk özel vakıftır).
    Kasparov satrancın okullarda ders olarak uygulanması konusunda da girişimlerde bulunmaktadırve Kasparov Uluslararası Satranç Akedemi'sini kurmuştur.

    Kasparov geniş bir kesim tarafından Rus ekonomisi konusunda da bir uzman olarak bilinir ve Wall Street Journal'da makalesi çıkan en genç yazardır. 1993 yılında Kasparov ve Short , Profesyonel Satranç Birliği'ni (Professional Chess Association\PCA) kurarak satrancı herkes tarafından oynanan bir oyun haline getirmek için girişimde bulunmuşlardır.

    Kasparov, Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu ve Madrid'deki Cursos de Verano gibi uluslararası konferensların düzenli konuşmacı konuğudur.

































    Latest 5 Biyografi





    GM Gary Kasparov (GM Gary Kasparov Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları