Filip Vujanoviç (Filip Vujanoviç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Filip Vujanoviç (Filip Vujanoviç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 11-08-2010 (03:56)   Son Mesaj: 11-08-2010 (03:56)    Cevap: 0    Gösterim: 538  

    11-08-2010

    Filip Vujanoviç (Filip Vujanoviç Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Bilim-Teknoloji


    Filip Vujanoviç, 11 Mayıs 2003 tarihinde Karadağ Cumhurbaşkanı seçildi. Karadağ Parlamentosu eski sözcüsü ve eski başbakan Vujanoviç, Sırbistan-Karadağ'ın kuruluşundan bu yana, Karadağ Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu. Vujanoviç, son altı ay içinde gerçekleştirilen üçüncü girişim olan son seçimlerde, oyların büyük bölümünü alarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. Bundan önceki iki seçim, oy verme oranının düşük olması nedeniyle iptal edilmişti.


    1 Eylül 1954'te Belgrad'da doğan Vujanoviç, 1978 yılında Belgrad Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Vujanoviç, 1978-1981 yılları arasında yerel bir mahkemede ve daha sonar da Belgrad Bölge Mahkemesi'nde resmi üye olarak görev yaptı.


    1981 yılından bu yana Podgorika'da yaşayan ve çalışan Vujanoviç, kısa bir süre için Podgorika Bölge Mahkemesi'nde genel!sekreter olarak görev yaptı. Daha sonra, Başbakan Milo Djukanoviç'in kurduğu kabinede Adalet Bakanlığı görevini üstlendiği Mart 1993'e kadar avukat olarak çalıştı. Vujanoviç, İçişleri Bakanlığı'na getirildiği Mayıs 1995 tarihine kadar, Adalet Bakanlığı'ndaki görevini sürdürdü. Filip Vujanoviç, Şubat 1998 tarihine kadar da İçişleri Bakanı olarak kabinede görev yaptı.


    Karadağ'da Temmuz 1997'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden aylar sonra Djukanoviç, Vujanoviç'in başbakanlık görevine getirilmesi önerisinde bulundu. Vujanoviç, Şubat 1998'den, Sırbistan'la yapılan ve ülkenin, bağımsız iki devletten oluşan bir birlik olarak yeniden şekillendirilmesini öngören anlaşma yüzünden ortaya çıkan hükümet krizi nedeniyle istifa ettiği Nisan 2002 tarihine kadar başbakanlık yaptı.


    2002 yılının Ekim ayında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde Vujanoviç, parlamento başkanı oldu. Vujanoviç, Djukanoviç'in liderliğindeki bağımsızlık yanlısı Sosyalist Demokratik Partisi'nin de genel başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.


    Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiği zaferin ardından yaptığı açıklamada Vujanoviç, AB'ye ve NATO'nun Barış İçin Ortaklık programına katılım konularının, kendileri için en önemli öncelikler olduğunu belirtti. "Karadağ Cumhuriyeti'ni AB'ye taşıyacak her vatandaşın cumhurbaşkanı olacağım", diyen Vujanoviç, kendisini destekleyen halka, üç yıl sonra bağımsızlık için bir referandum yapılması önerisinde bulunacağı yolunda da söz verdi.


    Filip Vujanoviç evli ve iki kız, bir erkek çocuk sahibidir.






    Latest 5 Biyografi





    Filip Vujanoviç (Filip Vujanoviç Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları