Fethi Tevetoğlu (Fethi Tevetoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Fethi Tevetoğlu (Fethi Tevetoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 11-07-2010 (01:58)   Son Mesaj: 11-07-2010 (01:58)    Cevap: 0    Gösterim: 1104  

    11-07-2010

    Fethi Tevetoğlu (Fethi Tevetoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Edebiyat


    1916 yılında doğdu. Türk yazar ve siyasetçi, ansiklopedist. Askeri Tıbbiye'yi bitirdi. ABD'de çocuk hastalıkları dalında ihtisas yaptı, Houston'da çalıştı. 1957 yılında DP'de siyasete başladı, AP'den 1961 ile 1974 yılları arasında Samsun Cumhuriyet Senatörü oldu. İslam Ülkeleri Konferansı Başkan Yardımcılığı, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı, Müslüman Mültecileri Kalkındırma Vakfı Genel Başkanlığı, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanlğı yaptı.


    Yazarlığa Türkçü dergilerde başladı. Kopuz, Atsız Mecmua, Türk Kültürü, Orhun, Türk Sazı, Çınaraltı, Ülkü, Toprak, Hayat Tarih dergilerinde ve Tasvir, Yeni İstanbul, Son Havadis gazetelerinde yazdı. Türk Ansiklopedisi'ne madde yazdı. Komünizmle Mücadele Derneği'nin de kurucularındandır.


    Irkçılık-Turancılık Davası adı altında Mayıs 1944' de başlayan ve Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Ankara Konservatuarı Direktörü Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Osman Yüksel Serdengeçti, Türk Tarihi Profesörü Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan gibi Türkçülerin de bulunduğu davada tutuklanmıştır.


    Şarkıcı Tarkan'ın dedesinin kardeşidir.


    Eserleri


    Türklüğe Kurban.
    Çanakkale Abidesi.
    Büyük Türkçü Müftüoğlu Ahmet Hikmet.
    Enis Behiç Koryürek.
    Faşist Yok Komünist Var.
    Milletlere Işık Tutan İki Beyanname.
    Utanç Duvarı.
    Mukaddes Topraklar.
    Açıklıyorum.
    Kıbrıs ve Komünizm.
    Türkiye'de Sosyalist ve Komünist Faaliyetler.
    Benim Gördüğüm Bugünkü Rusya.
    Atatürk'le Samsun'a Çıkanlar.
    Ömer Naci.




    Latest 5 Biyografi





    Fethi Tevetoğlu (Fethi Tevetoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları