Ferik İbrahim Paşa (Ferik İbrahim Paşa Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Ferik Ä°brahim PaÅŸa (Ferik Ä°brahim PaÅŸa Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Yes Man   Ä°lk Mesaj: 11-07-2010 (01:05)   Son Mesaj: 11-07-2010 (01:05)    Cevap: 0    Gösterim: 970  

    11-07-2010

    Ferik İbrahim Paşa (Ferik İbrahim Paşa Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Sanat


    ilk Türk Ressamı Ä°brahim PaÅŸa 1815 doÄŸumludur. 1835 yılında Mühendishanei Berrii Hümayun'u bitirerek Avrupa'ya giden 10 öğrenciden 2’si resim öğrenimine gönderilmiÅŸtir. Bunlardan birisi de MüÂ*lazım Sani Ä°brahim Efendiydi. Sanat tarihimizde ilk Türk ressamı olarak ÅŸerefli bir yer alan bu sanatçımız, Nizamı Cedid Yüzbaşılarından Konya'lı Kulaksız Mustafa PaÅŸa'nın oÄŸludur.

    İbrahim Efendi öğrenim için bir deyişe göre Viyana'ya, diğer bir deyişe göre de Londra'ya gönderilmiştir. Diğer arkadaşlarının Londra 'ya gittikleri gözönünde tutulursa, onun da burada öğrenim yapmış olması gerekir. Belki bir ara Viyana'ya da uğramış ve yurda buradan dönmüştür.

    Ä°brahim Efendinin öğrenimden hangi yıl döndüğü bugün için bilinememektedir. Ancak, Sultan Abdülmecid zamanında yurda döndüğü, PadiÅŸaha resim derÂ*si verdiÄŸi ve bir portresini yaptığı bilinmektedir. Sonradan ferik (Korgeneral) rütbesine kadar yükselen Ä°brahim PaÅŸa, Askeri Åžura üyeliÄŸinde de bulunmuÅŸ ve yaÅŸadığı sürece pek çok eser vermiÅŸtir. Halil Bey, Elvahı NakÂ*ÅŸiye adlı eserinde; meydana getirdiÄŸi tablolar ının Åžeker Ahmet PaÅŸa tarafınÂ*dan satın alındığını yazmakta ise de, bu nokta bugün için henüz aydınlanamaÂ*mıştır. Bu zengin kolleksiyonun Åžeker Ahmet PaÅŸa tarafından sarava verilmiÅŸ olduÄŸu düşünülebilir. EÄŸer kıymet bilmeyenler tarafından yok edilmedi ise, cidÂ*di araÅŸtırmalar sonunda, bir gün bunlar meydana çıkacaktır.

    Ä°brahim PaÅŸa yetiÅŸtiÄŸi devre göre klasik ekole aittir. Ancak gerçek anlamda realizme inandığını kabul ettirecek çalışmaları da vardır. Bunlardan en önemlisi, Abdülmecid 'in portresidir. Sanatçının bu portreyi, PadiÅŸahın çehÂ*resindeki çiçek hastalığı bozukluklarını ihmal etmeden meydana getirmiÅŸ olması yüzünden Bursa 'ya sürülmüş olması, bize bu konuda bir fikir vermektedir.

    Ä°brahim PaÅŸa 'nın çoÄŸu peysaj ve natürmort olan eserleri arasında II. AdÂ*dülaziz 'in bir portresinin de bulunduÄŸu söylenmektedir. Ressamlarımızın piri sayılması gereken bu sanatçımızın sanat deÄŸeri ancak eserleri bulunduÄŸu zaÂ*man daha çok aydınlanmış olacaktır. II. Abdülaziz devrinde de itibar görmüş olan Ä°brahim PaÅŸa 1891 yılında 76 yaşında vefat etmiÅŸtir. Kendisi Usküdar'da Ozbekler Dergahında yatmaktaÂ*dır,

    ÖNEMLİ NOT : Mırati Mühendishane ve Elvahı Nakşiye kolleksiyonları, İbrahim Paşa 'yı ilk Türk Ressamı olarak tescil etmektedir.




    Latest 5 Biyografi





    Ferik İbrahim Paşa (Ferik İbrahim Paşa Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları