Cevat Çobanlı (Cevat Çobanlı Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Cevat Çobanlı (Cevat Çobanlı Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Yes Man   İlk Mesaj: 10-21-2010 (21:46)   Son Mesaj: 10-21-2010 (21:46)    Cevap: 0    Gösterim: 1311  

    10-21-2010

    Cevat Çobanlı (Cevat Çobanlı Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Askerler


    Çanakkale müdafaasındaki yararlığı ile meşhur bir asker olan Orgeneral Cevat İstanbul'da doğdu. Babası Maiyeti Seniye Erkanı-ı Harbiye Reisi Müşir Şakir Paşa'dır.

    Galatasaray Lisesinde okuduktan sonra Harbiye'den Kur-may Yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Saray maiyetinde ve muhtelif memuriyetlerle Avrupa'da görev yaptı. Hassa Ordusu'nda Fırka Komutanı ve Ferik (Korgeneral) oldu. 1908 inkılabından sonra çabuk ilerleyenlerin rütbeleri tasfiye edildiği zaman, o da Kaymakamlığa (Yarbaylığa) indirildi. Erkan-ı Harbiye Mektebi Müdürü, Balkan Harbinde Şark Ordusu Erkan-ı Harbiye Reisi, Birinci Dünya Harbinde Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı yaptı. 5-18 Mart zaferinin kazanılmasında büyük etkisi oldu. Bundan dolayı kendisine 18 Mart Kahramanı unvanı verildi.

    Daha sonra Galiçya ve Filistin cephelerinde görev yaptı. 7 inci Ordu Komutanı oldu. Mütarekede Malta'ya gönderildi, oradan dönüşte Adana ve Di-yarbakır mıntıkasında Komutanlık yaptı. Sonra Yüksek Askeri Şura Azalığına tayin edildi. Bu görevi sırasına İstanbul'da öldü ve Erenköy'e gömüldü.




    Latest 5 Biyografi





    Cevat Çobanlı (Cevat Çobanlı Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları