Cem Atabeyoğlu (Cem Atabeyoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Cem Atabeyoğlu (Cem Atabeyoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: eyvallah   İlk Mesaj: 10-20-2010 (23:26)   Son Mesaj: 10-20-2010 (23:26)    Cevap: 0    Gösterim: 684  

    10-20-2010

    Cem Atabeyoğlu (Cem Atabeyoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Spor


    1924 yılında doğdu. Öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde yaptı. Gazeteciliğe 1942 yılında Son Posta Gazetesi'nde spor yazarı olarak başladı. Daha sonra Cumhuriyet, Günaydın, Fotospor, Türkspor gazete ve dergilerinde yazılar yazdı. Fenerbahçe Kulübü'nde basketbol şubesinin kurucuları arasında yer aldı. 1955-1980 yılları arasında Basketbol Federasyonunda üye ve asbaşkan olarak çalıştı. 1970 yılında Uluslararası Spor Yazarları Derneği "AIPS"e (Basketbol Komitesi) seçilen ilk Türk üye oldu. Spor tarihi ve inceleme-istatistik konularındaki çalışmaları ve eserleriyle tanınır, bu konuda en büyük otoritelerden biri olarak sayılır.
    SPOR TARİHÇİSİ BİR USTA
    Cem Atabeyoğlu, 1940’ta İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken Talat Mithat Hemşeri’nin çıkarttığı “Kırmızı Beyaz" gazetesinde, okul arkadaşı “Sadri Alışıköla birlikte spor haberleri yazmaya başlar. Emeğinin karşılığı ise pazar gününün önemli bir maç davetiyesidir!

    Cem Atabeyoğlu önceleri Cumhuriyet gazetesinde, polis, adliye muhabirliği yapar. Siyasi partileri ve liderlerin gezilerini de takip eder. Hafta sonları ise spor yazarlığı yapar. Bu arada dergilere de yazı yazan Atabeyoğlu, Cumhuriyet’ten ayrıldıktan sonra Haldun Simavi’nin, babıali’de ilk kez ofset tekniğini kullanarak çıkardığı “Günaydın” gazetesinin kadrosuna katılır. Günaydın gazetesinde belli bir süre çalıştıktan sonra ayrılır ve serbest çalışmaya başlar1973’te ise Hayat Spor’un Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlenir; ta ki iki yıl sürecek greve kadar. 1978’de emekli olduktan sonra iş yapmadığı gazete kalmaz. Hürriyet, Milliyet, Tercüman gazetelerinin ilavelerine araştırma yazıları hazırlar. Milliyet’in çıkardığı Türkiye Ansiklopedisi’nin spor maddelerini yazar. Tercüman’ın hazırladığı üç ciltlik Spor Ansiklopedisi de onun eseridir. 1981’de Günaydın ısrarla çağırınca yeniden gazeteye dönüp, spor yazarlığı yapar. Spor yazarlığının yanı sıra Günaydın’ın Almanya baskısına pehlivan tefrikaları, 50 büyük Türk zaferi, umut kapıları, evliyalar, yatırlar ve türbeler, şifalı sular ve kaplıcalarla ilgili dizi yazıları hazırlar. 1991’de Fotospor’a geçer. 1995’te ise Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Bilgi Birikim Merkezi’nin başına getirilir.




    Latest 5 Biyografi





    Cem Atabeyoğlu (Cem Atabeyoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları