Cafer Tayyar Eğilmez (Cafer Tayyar Eğilmez Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Cafer Tayyar Eğilmez (Cafer Tayyar Eğilmez Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: SURALTI   İlk Mesaj: 10-19-2010 (00:58)   Son Mesaj: 10-19-2010 (00:58)    Cevap: 0    Gösterim: 981  

    10-19-2010

    Cafer Tayyar Eğilmez (Cafer Tayyar Eğilmez Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    Kurtuluş Savaşı sırasında Trakya harekatını yöneten ve Cumhuriyet Terakkiperver Partisi kurucuları arasına giren Cafer Tayyar Eğilmez, Plevne kahramanlarından Yüzbaşı Enma Efendinin oğludur.

    Drama ve Manastır Askeri Rüştiye ve İdadisi'nde okudu. 1903'te Harbiye'den yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. 1907'de Üsküp'te, İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni kuranlar arasına katıldı. Binbaşı rütbesi ile İpek mutasarrıflığına tayin edildi. Balkan Savaşı'nı takip eden tarihlerde 16. Kolordu Erkan-ı Harbiye Reisliğine getirildi.

    1915-1916 Çanakkale Savaşları'na katıldı. I. Dünya Savaşı bitiminde Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve Trakya Cephesini yönetti. Birinci ve İkinci Büyük Millet Meclisi'ne Trakya Milletvekili olarak girdi. Nestari İsyanını bastırdıktan sonra, ordudan kesin olarak ayrıldı. Cumhuriyet Terakkiperver Fırkasına katıldı. Bu partinin Şeyh Sait İsyanından sonra kapatılması üzerine yargılandı. Daha sonra suçu bağışlanarak tahliye edildi.




    Latest 5 Biyografi





    Cafer Tayyar Eğilmez (Cafer Tayyar Eğilmez Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları